3. srpna 2012 7:00 Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Vědci potvrdili další příčinu infarktu: nevhodné tuky ve stravě

Roztírání másla | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Roztírání másla | foto: Shutterstock

PRAHA Vědci z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) prokázali, že nevhodné tuky v jídelníčku zvyšují vedle cholesterolu také prozánětlivý stav organismu, což riziko infarktu nebo mrtvice ještě zvyšuje. Příčinou jsou nasycené mastné kyseliny v živočišných tucích, z rostlinných tuků pak jsou v tuku kokosovém či palmojádrovém. Výsledky projektu dnes vědci zveřejnili.

"My jsme ukázali poprvé na složitém pokusu na lidech, že nasycené mastné kyseliny, které zvyšují cholesterol, současně zvyšují prozánětlivý stav," řekl předseda Fóra zdravé výživy profesor Rudolf Poledne z IKEM.

ČTĚTE TAKÉ:

Prozánětlivý stav člověk na sobě podle profesora nepozná, zánět ale tím, že je dlouhodobý, prokazatelně poškozuje cévy. Měří se za pomoci hodnot CRP (C reaktivního proteinu). Pokud normální hodnoty kolem jednoho až dvou miligramů na litr krve stoupnou nad tři, riziko infarktu několikanásobně roste. Vyšší CRP mají také kuřáci, ženy po menopauze a lidé s nadváhou.

Úmrtnost na infarkt klesá v ČR od roku 1991, dosud se to dávalo do souvislosti právě s poklesem cholesterolu. Nyní se potvrdilo, že když Češi už nejedí tolik másla, tučných sýrů a tučného masa, snížil se i prozánětlivý stav. "Na dobrovolnicích, obézních dámách středního věku, to fungovalo výtečně. Když jedly nezdravě, prozánětlivý stav se jim zhoršil," shrnul Poledne.

Náplně či polevy na pečivu

Rizikové faktory onemocnění srdce a cév v ČR

vysoká hladina cholesterolu téměř 70 procent dospělých

vysoký krevní tlak léčí se přes 1,7 milionu lidí

kuřáctví kouří zhruba 2,2 milionu lidí

cukrovka léčí se přes 800 000 lidí

Zdroj: Fórum zdravé výživy

Profesorka Jana Dostálová z Fóra zdravé výživy doplnila, že spotřeba nezdravých tuků v ČR za 20 let klesla a lidé rozšířili jídelníček o rostlinné oleje či margaríny.

V současné době podle ní už situace tak dobrá není. Výrobci potravin stále víc používají nezdravé tuky, hlavně do trvanlivého pečiva s náplní či polevou, na polevy na müsli tyčinkách, koblihy, koláče nebo zákusky. Zdrojem nezdravých tuků jsou také sušené sójové nápoje a instantní náhrady mléka nebo smetany do kávy a čaje.

"Tím se trend opět obrací a nezdravé tuky, které Češi na svých talířích výrazně omezili, se vracejí v hotových výrobcích," varovala Dostálová.

Podle lékaře Jana Piťhy z Fóra zdravé výživy je nutná osvěta. Vedle přesvědčování, že omezení živočišných tuků je pro zdraví důležité, je nutno nabídnout i vhodnou alternativu. "Pokud někdo nahradí bůček dortem, příliš své riziko infarktu či mrtvice nesníží," shrnul.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

ČTK, Lidovky.cz

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!