Pátek 18. června 2021svátek má Milan 31 °C skoro jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Vědci potvrdili další příčinu infarktu: nevhodné tuky ve stravě

Roztírání másla | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Roztírání másla | foto: Shutterstock

PRAHA Vědci z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) prokázali, že nevhodné tuky v jídelníčku zvyšují vedle cholesterolu také prozánětlivý stav organismu, což riziko infarktu nebo mrtvice ještě zvyšuje. Příčinou jsou nasycené mastné kyseliny v živočišných tucích, z rostlinných tuků pak jsou v tuku kokosovém či palmojádrovém. Výsledky projektu dnes vědci zveřejnili.

"My jsme ukázali poprvé na složitém pokusu na lidech, že nasycené mastné kyseliny, které zvyšují cholesterol, současně zvyšují prozánětlivý stav," řekl předseda Fóra zdravé výživy profesor Rudolf Poledne z IKEM.

ČTĚTE TAKÉ:

Prozánětlivý stav člověk na sobě podle profesora nepozná, zánět ale tím, že je dlouhodobý, prokazatelně poškozuje cévy. Měří se za pomoci hodnot CRP (C reaktivního proteinu). Pokud normální hodnoty kolem jednoho až dvou miligramů na litr krve stoupnou nad tři, riziko infarktu několikanásobně roste. Vyšší CRP mají také kuřáci, ženy po menopauze a lidé s nadváhou.

Úmrtnost na infarkt klesá v ČR od roku 1991, dosud se to dávalo do souvislosti právě s poklesem cholesterolu. Nyní se potvrdilo, že když Češi už nejedí tolik másla, tučných sýrů a tučného masa, snížil se i prozánětlivý stav. "Na dobrovolnicích, obézních dámách středního věku, to fungovalo výtečně. Když jedly nezdravě, prozánětlivý stav se jim zhoršil," shrnul Poledne.

Náplně či polevy na pečivu

Rizikové faktory onemocnění srdce a cév v ČR

vysoká hladina cholesterolu téměř 70 procent dospělých

vysoký krevní tlak léčí se přes 1,7 milionu lidí

kuřáctví kouří zhruba 2,2 milionu lidí

cukrovka léčí se přes 800 000 lidí

Zdroj: Fórum zdravé výživy

Profesorka Jana Dostálová z Fóra zdravé výživy doplnila, že spotřeba nezdravých tuků v ČR za 20 let klesla a lidé rozšířili jídelníček o rostlinné oleje či margaríny.

V současné době podle ní už situace tak dobrá není. Výrobci potravin stále víc používají nezdravé tuky, hlavně do trvanlivého pečiva s náplní či polevou, na polevy na müsli tyčinkách, koblihy, koláče nebo zákusky. Zdrojem nezdravých tuků jsou také sušené sójové nápoje a instantní náhrady mléka nebo smetany do kávy a čaje.

"Tím se trend opět obrací a nezdravé tuky, které Češi na svých talířích výrazně omezili, se vracejí v hotových výrobcích," varovala Dostálová.

Podle lékaře Jana Piťhy z Fóra zdravé výživy je nutná osvěta. Vedle přesvědčování, že omezení živočišných tuků je pro zdraví důležité, je nutno nabídnout i vhodnou alternativu. "Pokud někdo nahradí bůček dortem, příliš své riziko infarktu či mrtvice nesníží," shrnul.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

,

Lékařské špičky v kauze obřích pojistných podvodů. Hrozí jim až 10 let

Pojistky před soudem. Případem rozsáhlých pojistných podvodů se škodou zhruba... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Uznávaní doktoři „léčili“ neexistující zranění. V kauze tří stovek pojistných podvodů za 50 milionů korun je obžalováno...

Procházku vypnu, slibuje Rakić. Uznávaný sudí analyzuje: Dokázal by to, ale...

Rakušan Aleksandar Rakic si už Jiřího Procházky všiml. A chce mu v UFC srazit... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Z Jiřího Procházky se mezi konkurenty polotěžké váhy UFC (93 kg) stává žádané zboží. O novou dvojku divize si hlasitě...

Nejproočkovanější země světa zavádí tvrdá opatření. Covid mají i očkovaní

Ruská vakcína Sputnik V. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Na Seychelách vyskočil součet všech případů za více než rok pandemie v posledních třech dnech o třináctinu. Problém je...

Ze snažilky maminkou: Stáhněte si praktický eBook zdarma
Ze snažilky maminkou: Stáhněte si praktický eBook zdarma

Jestli se ptáte na otázku „Jak co nejrychleji otěhotnět?“, máme pro vás odpověď. Vše o tom jak přijít do jiného stavu, se dozvíte v naší nadupané...