Čtvrtek 28. října 2021, Den vzniku samostatného československého státu
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Vyhýbat se tukům není dobré pro zdraví, říkají odborníci

Zdraví

  15:54
PRAHA - Lidé mají ve stravě více tuků, než tělo potřebuje, nebo se naopak tukům ve stravě zcela vyhýbají v domnění, že jsou jen zdrojem problémů s nadváhou. Oba extrémy podle odborníků na zdravou výživu nejsou pro zdraví dobré.

Dieta - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Lidé by neměli tuky ze stravy vynechávat, a to ani při redukční dietě. Tuky jsou jednou ze základních živin a měly by tvořit až 35 procent denního energetického příjmu.

Podle nejnovějšího doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) by dospělí měli mít za den nejvýše 20 gramů nenasycených "špatných" tuků a zhruba 25 gramů vícenenasycených esenciálních "dobrých" tuků.

Vyhněte se laciné čokoládě
Odborná doporučení znamenají v běžné řeči to, že je třeba nahradit některé hojně užívané potraviny jinými vhodnějšími, například místo másla použít na mazání na chléb a pečivo kvalitní margarín, místo šunkového salámu si dopřát krůtí šunku, místo solených buráků mlsat vlašské ořechy a vyhnout se laciným čokoládám a oplatkám.

"Dobré" tuky jsou většinou rostlinného původu a jsou v kvalitních rostlinných olejích a výrobcích z nich, jako je margarín nebo kvalitní majonéza, dále v ořeších a olejnatých semínkách a rybím mase.

Tyto tuky snižují rizika nemocí srdce a cév či cukrovky. Jsou nezbytné pro obnovu buněk, pro mozek a jeho vývoj. Jsou součástí buněčných membrán a pomáhají tvorbě hormonů, udržení tělesné teploty a jsou důležité i pro využití vitaminů rozpustných v tucích. Tuk chrání některé tělesné orgány.

Součástí doporučení WHO se nově staly také informace zaměřené na tuky ve stravě dětí - "dobré" tuky jsou důležitá pro jejich zdravý růst a vývoj.

Jak poznat špatné tuky?
"Špatné" tuky jsou většinou živočišného původu, a to buď viditelné, jako jsou máslo a sádlo, nebo skryté, v tučných mléčných a masných výrobcích.

Denní dávku spotřebuje většina lidí v podobě skrytých tuků. Tyto tuky přispívají ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi, zvyšují tak riziko srdečních a cévních onemocnění.

Dalším rizikem pro zdraví jsou takzvané trans mastné kyseliny, bývají v náplních oplatek a v čokoládových polevách. Dříve vznikaly i při některých postupech částečného ztužování tuků. Současné kvalitní roztíratelné tuky a margaríny díky moderním technologiím již tyto tuky téměř neobsahují.

Autoři: ,

Otužování podle Wima Hofa je nebezpečné. Hrozí zástava, říká kardiolog Táborský

Premium Otužování je nejlepší prevence proti těžkému průběhu nemoci covid-19. Lidé mají větší šanci, že neskončí v nemocnici,...

Dětem, kterým pomáháte moc, mozek nepracuje správně, říká speciální pedagožka

Premium „Kdybychom k dětem v batolecím a předškolním věku přistupovali v některých oblastech víc ,postaru‘, měli bychom méně...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Právě čtete

      Mohlo by vás zajímat