Čtvrtek 2. dubna 2020svátek má Erika 11 °C skoro jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Vyhýbat se tukům není dobré pro zdraví, říkají odborníci

Dieta - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Dieta - ilustrační foto. | foto: Shutterstock

PRAHA Lidé mají ve stravě více tuků, než tělo potřebuje, nebo se naopak tukům ve stravě zcela vyhýbají v domnění, že jsou jen zdrojem problémů s nadváhou. Oba extrémy podle odborníků na zdravou výživu nejsou pro zdraví dobré.

Lidé by neměli tuky ze stravy vynechávat, a to ani při redukční dietě. Tuky jsou jednou ze základních živin a měly by tvořit až 35 procent denního energetického příjmu.

Podle nejnovějšího doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) by dospělí měli mít za den nejvýše 20 gramů nenasycených "špatných" tuků a zhruba 25 gramů vícenenasycených esenciálních "dobrých" tuků.

Vyhněte se laciné čokoládě
Odborná doporučení znamenají v běžné řeči to, že je třeba nahradit některé hojně užívané potraviny jinými vhodnějšími, například místo másla použít na mazání na chléb a pečivo kvalitní margarín, místo šunkového salámu si dopřát krůtí šunku, místo solených buráků mlsat vlašské ořechy a vyhnout se laciným čokoládám a oplatkám.

"Dobré" tuky jsou většinou rostlinného původu a jsou v kvalitních rostlinných olejích a výrobcích z nich, jako je margarín nebo kvalitní majonéza, dále v ořeších a olejnatých semínkách a rybím mase.

Tyto tuky snižují rizika nemocí srdce a cév či cukrovky. Jsou nezbytné pro obnovu buněk, pro mozek a jeho vývoj. Jsou součástí buněčných membrán a pomáhají tvorbě hormonů, udržení tělesné teploty a jsou důležité i pro využití vitaminů rozpustných v tucích. Tuk chrání některé tělesné orgány.

Součástí doporučení WHO se nově staly také informace zaměřené na tuky ve stravě dětí - "dobré" tuky jsou důležitá pro jejich zdravý růst a vývoj.

Jak poznat špatné tuky?
"Špatné" tuky jsou většinou živočišného původu, a to buď viditelné, jako jsou máslo a sádlo, nebo skryté, v tučných mléčných a masných výrobcích.

Denní dávku spotřebuje většina lidí v podobě skrytých tuků. Tyto tuky přispívají ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi, zvyšují tak riziko srdečních a cévních onemocnění.

Dalším rizikem pro zdraví jsou takzvané trans mastné kyseliny, bývají v náplních oplatek a v čokoládových polevách. Dříve vznikaly i při některých postupech částečného ztužování tuků. Současné kvalitní roztíratelné tuky a margaríny díky moderním technologiím již tyto tuky téměř neobsahují.

,
Premium

Většině stačí kapky na kašel a vitaminy, říká primář, který vyléčil koronavirus

Pavel Dlouhý, primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V Česku se vyléčili první čtyři pacienti z onemocnění COVID–19. Tři se léčili na infekčním oddělení ústecké Masarykovy...

Premium

Kvůli ‚maláčovské revoluci‘ nemáme finanční rezervy, míní exprezident Klaus

Bývalý prezident Václav Klaus. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Česko v karanténě, omezený pohyb lidí, zavřené školy, obchody nebo hotely. A z toho plynoucí kolapsy podniků i celých...

Premium

Chtěli jsme devět dětí, ale pět nám stačí, říká vítězka Peče celá země

Vítězka soutěže Peče celá země Petra Burianová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vyhrála televizní soutěž Peče celá země. Tvrdí, že nerada soutěží, ale trumfla by kdekoho z nás. Jako máma tří dětí si...

TEST: Jaká je kosmetika od Nivea Baby?
TEST: Jaká je kosmetika od Nivea Baby?

Dvacet maminek mělo možnost vyzkoušet šetrnou kosmetiku od Nivea Baby, která je určena těm nejmenším do 3 let. Jak dětem vyhovoval micelární gel a krém proti opruzeninám? A sáhly by maminky po této kosmetice znovu?