130 let

Rada ve Wembley. | foto: ČTK

Anglie uvidí Radův křest

Sport
  •   10:58
LONDÝN - Dva měsíce po vyřazení z mistrovství Evropy startuje nová sezona i pro fotbalovou reprezentaci. S novým trenérem, bez Jana Kollera, zato pořádně zostra – dnes od 21 hodin ve slavném Wembley proti domácí Anglii.

Dva měsíce po vyřazení z mistrovství Evropy startuje nová sezona i pro fotbalovou reprezentaci. S novým trenérem, bez Jana Kollera, zato pořádně zostra – dnes od 21 hodin ve slavném Wembley proti domácí Anglii.

"Pro všechny to bude skvělý zážitek. Hrajeme proti Anglii na její půdě a ještě na novém Wembley. Je pro mě velká čest, že si tam můžu zahrát,“ rozplýval se obránce David Rozehnal.


Angličané se sice stále vzpamatovávají z neúčasti na červnovém Euru, ale prestižnějšího soupeře si český kouč Petr Rada pro svou reprezentační premiéru přát nemohl.

Zápas přesto v Londýně nepatří mezi nejočekávanější události. Velkou Británii po medailových žních britských sportovců v Pekingu zachvátila olympijská horečka a všechno ostatní zůstává v jejím stínu. Možná i proto se čeká nezvykle "nízká“ návštěva. Včera bylo prodáno teprve 62 tisíc vstupenek, což by znamenalo, že třetina míst ve Wembley zůstane prázdná.

Rada o taktice úspěšně mlží
Muž, jehož dosavadním trenérským vrcholem byly souboje s Petrem Uličným nebo Karlem Večeřou, se teď pozdraví s Fabiem Capellem a po zápase si podá ruku s Davidem Beckhamem. "Měl jsem jednu metu – dožít se padesátky, což se mi povedlo. Teď si spíš přeji, abychom odvedli dobrou práci,“ bránil se emocím Rada.
Přesto na své první předzápasové tiskové konferenci působil nezvykle nervózním dojmem. Během dvaceti minut se ani jednou neusmál, nevtipkoval a odpovídal v krátkých frázích. Stejně jako jeho předchůdce Karel Brückner. "Mám určité poslání. Chtěl bych, aby se už začalo hrát a ze mě spadla nervozita,“ připustil Rada.
Ani on toho moc neprozradil. Jisté je, že chce prostřídat všechny hráče, ale vše ostatní zůstává tajemstvím. Rada o svých plánech mlží. Jak se vypořádá s absencí Tomáše Rosického a Marka Matějovského? "Kreativních hráčů moc nemáme, ale my si musíme vystačit s těmi, co máme,“ řekl například.

Nebo jinak: hodlá hrát na dva útočníky? "Nezáleží na počtu útočníků,“ pokračuje v tajnůstkářství.

To však skončí. Dnes večer Rada poprvé odkryje své karty.

Autor: Pavel Kalouš