130 let

Leandro Trossard z Belgie utíká s míčem Filipu Kašovi. | foto: Reuters

Belgie - Česko 3:0, hladká výhra favorita, hosté své šance nevyužili

Sport
  •   22:51
Čeští fotbalisté v kvalifikaci mistrovství světa 2022 s favorizovanou Belgií prohráli 0:3 a ztratili reálnou šanci na první příčku ve skupině. Domácí vítězství řídili Hazard a Lukaku, po změně stran se trefil ještě střídající Saelemaekers.

Češi mají po pěti z osmi zápasů kvalifikační skupiny sedm bodů a na vedoucí Belgii jich ztrácejí už šest. Třetí Wales je o bod zpět, ale odehrál o dvě utkání méně. Přímo na šampionát v příštím roce do Kataru postoupí pouze vítězové skupin.

V Bruselu neodehráli vyloženě zlé utkání, nešlo o propadák, o trapas.

Ale na vedoucí tým světového žebříčku i kvalifikační skupiny zkrátka nestačili. Velký rozdíl v kvalitě, sebevědomí se projevil.

Bylo symbolické, že hosté chvílemi měli víc ze hry, vytvořili si slibnou příležitost, ale jejich dobrou pasáž ukončil belgický gól.

Tabulka skupiny E

Tým Z V R P S B
1. Belgie 5 4 1 0 20:4 13
2. ČR 5 2 1 2 8:7 7
3. Wales 3 2 0 1 5:5 6
4. Bělorusko 4 1 0 3 6:14 3
5. Estonsko 3 0 0 3 6:15 0

Jako na startu utkání i jako ve druhé půli, kdy po několika českých možnostech duel definitivně rozhodl náhradník Saelemaekers.

Belgie - Česko

utkání jsme sledovali ONLINE

Bylo to opět po svižné akci na pár doteků, znovu v gólu měli prsty Hazard s Lukakem, kteří rychlými předávkami uvolnili Saelemaekerse a křídlo z AC Milán překonalo střídajícího gólmana Staňka.

V tom byl největší rozdíl mezi oběma týmy. Domácí ukázali extratřídu v zakončení, zatímco Češi ze čtyř nadějných možností nevyužili nic. A to proti Belgii prostě potřebujete.

Největší tutovku měl hned na začátku první půle za stavu 0:2 Vydra. Dobře hrající Pešek vystihl přihrávku Witsela a připravil útočníkovi jasnou gólovku. Vydra šel sám na bránu, jenže Courtoise neobstřelil.

Belgický gólman se poté náramně předvedl proti parádní bombě Hložka a nedlouho poté vstřelili domácí třetí gól.

Belgie pak znovu kontrolovala hru. Už v úvodu se nenechala zaskočit sympatickou aktivitou hostů, naopak brzy vstřelila první gól a od té doby duelu až na prvních patnáct, dvacet minut druhé půle vládla.

ZNÁMKOVÁNÍ

jak se vám líbil výkon českých fotbalistů?

Obrovitý forvard Lukaku, největší favoritova hrozba, oslavil stý reprezentační start hned na začátku zápasu. Belgičané zrychlili hru, urostlý útočník se uvolnil mezi stopery, utekl Kašovi a překonal Vaclíka.

Stoper Kaša poznal, jak těžko se belgický tank zastavuje, když se rozběhne. Debutující obránce měl vůbec hrozivý úvod, hned po pár sekundách poslal pomalou malou domů k Vaclíkovi, který se zranil v souboji s napadajícím Lukakem.

Český brankář musel po necelé čtvrt hodině střídat a nahradil ho další debutant Staněk, který se rozhodně nenudil.

V závěru první půle také inkasoval, belgický druhý gól vstřelil tentokrát Hazard: domácí získali odražený balon, Vanaken kapitána skvěle uvolnil patičkou a Coufal už mu před Staňkem nedokázal zabránit v úspěšném zakončení.

Proti čtvrtečnímu duelu s Běloruskem (1:0) udělal kouč Jaroslav Šilhavý tři změny: zmínili jsme Kašu, který nastoupil na pozici stopera místo Holeše. Ten na hřišti nechyběl, posunul se do zálohy, kde nahradil Krále. Překvapivé.

Stanislav Tecl sprintuje s míčem mezi dvěma belgickými obránci.

Na pozici pravého křídla místo zraněného Jankta hrál podle očekávání Pešek a stejně tak na hrotu Vydra naskočil místo Doležala, rychlostní typ útočníka místo bijce do vápna.

S Holešem ve středu pole nastoupili Češi v domácím utkání proti Belgii. Na výkon z března, kdy favorita v pražském Edenu zaskočili a po gólu Provoda se tlačili za vítězstvím, chtěli navázat. A byť ukázali záblesky, na další senzaci jako remízu 1:1 nedosáhli.

Belgičané dobře a nápaditě kombinovali, dostávali se do šancí. Carrasco pálil mimo, Lukaku hlavičkoval nad, pak proti jeho pravačce pohotově zasáhl Staněk, jenž pak proti domácímu útočníkovi skvěle zakročil i po změně stran.

Naopak Češi měli v první půli jen zblokovanou bombu Hložka z bezbrankového úvodu a těsně před přestávkou mohl snížit Souček, ale zamířil přímo doprostřed brány.

Po změně stran se hosté dostali i do větších příležitostí, ale nevyužili je.

Národní tým dohraje kvalifikační skupinu v říjnu a listopadu, zářijový program zakončí ve středu přípravným duelem s Ukrajinou v Plzni.

Autor: vp