130 let

Tomáš Ladra patřil proti Dunajské Stredě k nejlepším hráčům Jablonce. | foto: ČTK

Aktualizováno

Bláznivý zápas s hořkým koncem. Jablonec v Evropě končí, Dunajské Stredě podlehl v prodloužení

Sport
  •   23:15
Dunajská Streda - Nadějně rozehrané utkání, pak zmar a porážka se soupeřem, který si zasloužil postoupit. Ještě pět minut před koncem druhého poločasu vedli fotbalisté Jablonce na hřišti Dunajské Stredy 3:2. Domácí ale srovnali, v prodloužení hru zcela ovládli a po vysokém vítězství 5:3 se mohou těšit na třetí předkolo Evropské ligy proti rakouskému Linci.

Jablonec vypadl ve 2. předkole stejně jako vloni, kdy nestačil na outsidera Pjunik Jerevan. Letos se celá kvalifikace Evropské ligy kvůli koronavirové krizi hraje na jedno utkání a bez diváků.

Hosté nastoupili ve stejné sestavě jako při víkendové výhře nad Ostravou. V domácí brance nechyběl gólman české reprezentační jednadvacítky Jedlička, nastoupil i Fábry, jenž do Dunajské Stredy přišel z Jablonce.

Hráči Dunajské Stredy se radují z gólu proti Jablonci.
Fanoušci Dunajské Stredy sledovali utkání s Jabloncem na velkoplošné obrazovce.

Severočeši začali poměrně aktivně, ale v šesté minutě inkasovali. Po pasu za obranu si Divkovič všiml, že Hanuš není dobře postavený a obloučkem z úhlu z hranice šestnáctky otevřel skóre.

V deváté minutě jablonecký gólman své zaváhání částečně odčinil. Po chybě hostů ve středu šel do brejku znovu Divkovič, ale Hanuš dobře vyběhl a zasáhl. V 17. minutě mohl srovnat Schranz, proti jeho voleji těsně za hranicí malého vápna však zasáhl Jedlička.

V polovině úvodního dějství maďarský kapitán domácích Kalmár vystřelil z přímého kopu a Hanuš s pomocí břevna vytáhl míč na roh. V 25. minutě Severočeši šťastně srovnali. Ladrovu střelu zpoza vápna tečoval na hraně ofsajdu stojící Zelený a míč šel do protipohybu brankáře Jedličky.

Domácí za branami stadionu povzbuzovala řada fanoušků a jejich chorály doléhaly až na hřiště. V 57. minutě příznivci na chvíli ztichli, protože Jablonec otočil stav. Považanec nákopem z poloviny hřiště vysunul Ladru, který přehodil brankáře Jedličku a dobíhající Schranz doklepl míč do sítě. Letní posila Severočechů se trefila proti svým krajanům, byť v základní sestavě Dunajské Stredy nastoupili jen dva Slováci.

Narozeniny, gól a postup. Liberecký útočník Rabušic zažil v Litvě povedený večer

V 65. minutě Dunajská Streda srovnala. Bývalý hráč Karviné Ramírez vysunul Divkoviče a ten s přehledem překonal Hanuše. Hosté však brzy znovu vedli. Italský rozhodčí Di Bello poměrně přísně odpískal Kružliakovi ve vápně hru rukou a Schranz s velkým štěstím penaltu proměnil. 

Domácí si pak vytvořili tlak. Kružliak mířil těsně vedle, Divkovičovi vzápětí zkazila radost z hattricku odpískaná ruka a poté Hanuš, který vytáhl míč na tyč. V 85. minutě však jablonecký brankář chyboval, lehkou střelu vyrazil před sebe a čerstvá posila DAC Nicolaescu zblízka srovnal.

Ještě v základní hrací době mohl otočit skóre Ramírez, po jehož pokusu hosty znovu zachránila branková konstrukce. Obrat přišel až v šesté minutě prodloužení, kdy se po kombinaci trefil do horního rohu Nicolaescu. Ve 114. minutě pak povedenou ranou definitivně rozhodl panamský reprezentant Davis. Dunajská Streda vyhrála i osmý soutěžní zápas v sezoně.

Utkání 2. předkola fotbalové Evropské ligy:

DAC 1904 Dunajská Streda - FK Jablonec 5:3 po prodl. (3:3, 1:1)

Branky: 6. a 65. Divkovič, 85. a 96. Nicolaescu, 114. Davis - 57. a 71. z pen. Schranz, 25. Zelený. Rozhodčí: Di Bello - Tegoni, Longo (všichni It.). ŽK: Fábry, Kružliak, Kalmár, Divkovič, Ramírez - Podaný, Zelený, Jovovič. Bez diváků.

Sestavy:

Dunajská Streda: Jedlička - Blackman, Müller, Kružliak, Davis - Fábry (78. Nicolaescu), Schäfer, Balič (106. Bednár) - Kalmár (120. Njie) - Divkovič (113. Beskorovajnyj), Ramírez. Trenér: Storck.

Jablonec: Hanuš - Holík, Martinec, Kubista, Podaný - Ladra (86. Jovovič), Hübschman, Považanec (98. Pilař), Zelený (110. Pleštil) - Schranz, Čvančara (79. Doležal). Trenér: Rada.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK