130 let
Plzeňští fanoušci nechtějí podporovat uprchlíky.

Plzeňští fanoušci nechtějí podporovat uprchlíky. | foto: ČTK

Doporučujeme

Boj o fotbalového diváka: uvidí přenos navíc

Sport
  •   12:00
PRAHA - Kluby lákají fanoušky na stadion, televizní stanice zase do obývacích pokojů. Na startu české ligy se mohou fotbaloví fanoušci těšit nejen na živá vysílání s novou grafickou úpravou a větší počet rozhovorů s hráči, ale zřejmě i na pátý přímý přenos z každého kola.

Nabídku přímých přenosů z české nejvyšší soutěže zřejmě rozšíří další zápas. Televizní kamery tak během čtyř dní nepokryjí jen tři z osmi střetnutí.

Stanice Nova Sport vlastní práva na pět soutěžních utkání z každého kola a přemýšlí o tom, že by do svého programu zařadila kromě přenosu z pátečního večera ještě jeden víkendový. "Zatím o tom jednáme, ale je vysoce pravděpodobné, že někdy během podzimu začneme vysílat i druhý zápas z ligy," odhalil LN ředitel Nova Sportu Marek Kindernay.

VÍCE O GRAMBRINUS LIZE:

Není to ale v situaci, kdy diváci nechodí ani na samotné stadiony, přece jen moc? "O českou ligu je v televizi obrovský zájem, máme jen kladné ohlasy. Když se páteční utkání přesunula na atraktivnější osmou hodinu, zdvojnásobila se i jejich sledovanost," potvrdil Kindernay, že fanoušci raději tráví večer u televize než v ochozech. Podobné ohlasy má i konkurence.

United alespoň ze záznamu
Blíží se tedy chvíle, kdy kromě veřejnoprávní ČT4 nabídne divákům dva zápasy během jednoho kola také další stanice.

Ještě loni na jaře vlastnila práva na ligu pouze Česká televize, ale od minulé sezony se musí dělit se stanicemi Nova Sport a Sport 2.

TELEVIZNÍ NABÍDKA

- ČT4: česká liga, Liga mistrů, Evropská liga, Manchester United TV, Ondrášovka Cup

- Nova Sport: česká liga, Liga mistrů, Anglický pohár, francouzská liga, ruská liga, portugalská liga, Chelsea TV, Barcelona TV

- Sport 1, Sport 2: česká liga, španělská liga, skotská liga, nizozemská liga, maďarská liga

- Eurosport, Eurosport 2: japonská liga, německá bundesliga, polská liga

- Digi Sport: anglická liga, italská liga, francouzská liga, americká Major League Soccer, AC Milán TV, Arsenal TV, slovenská liga

"Takový je dnes trend. Ceny rostou a jedna televize si už nemůže dovolit odkoupit výhradní vysílací právo. Netýká se to jen fotbalu, ale do budoucna třeba i olympijských her a dalších sportů," přiznal mluvčí ČT Ladislav Šticha.

Diváci se ale mohou těšit na třicetiminutový magazín, který napodobí ligové Dohráno a bude se věnovat duelům domácího poháru. ČT4 navíc investovala do Manchester United TV a nabídne atraktivní zápasy Rudých ďáblů nejen v prestižní anglické lize. Ovšem pouze ze záznamu.

Pozadu se zkvalitněním služeb nezůstala ani konkurence. Videorozhodčí na Nova Sport není žádnou novinkou, během následujících měsíců chce stanice vylepšit grafiku přenosů z české ligy.

Sport 2 zase láká na předzápasové i pozápasové rozhovory s hráči nebo novou komentátorskou dvojici. "Tým rozšíří spolukomentátor Miroslav Jíra, který působí jako šéftrenér sportovních tříd Slavia Praha," říká Václav Mozer, marketingový manažer společnosti Chello Central Europe, která provozuje Sport 1 a Sport 2.

Anketa

Kdo podle vás vyhraje ligu v sezoně 2011/12?

Plzeň 101
Sparta 156
Jablonec 8
Teplice 17
Mladá Boleslav 8
Baník Ostrava 21
Sigma Olomouc 167
Slovan Liberec 9
Slavia 69
Někdo jiný 31
Autor: Michal Hořejší