130 let

Tim Howard. | foto: Reuters

Bolí to, litoval vyřazení americký brankář Howard. Pokořil však rekord

Sport
  •   8:28
SALVADOR/PRAHA - Předvedl výborný výkon, dlouho držel čisté konto a dokonce si připsal i rekord mistrovství světa v počtu zákroků v jednom zápase. Nakonec však gólman Tim Howard přece jen inkasoval, byť až v prodloužení, američtí fotbalisté prohráli s Belgií 1:2 a na světovém šampionátu skončili.

„Bylo to dech beroucí utkání. Všichni jsme ze sebe vydali maximum, ale stejně to nestačilo. Prohráli jsme s dobrým týmem. Ano, bolí to, ale Belgičané byli výborní,“ řekl Howard v televizním interview.

Ač USA prohrály, FIFA pětatřicetiletého brankáře zvolila hráčem zápasu. Právě gólman Evertonu měl totiž největší zásluhu na tom, že diváci v prodloužení viděli nervy drásající podívanou.

Belgie si už v základní hrací době vytvořila spoustu šancí. Ale Howard byl nepřekonatelný. Poprvé zakročil už po čtyřiceti sekundách, kdy zlikvidoval Origiho pokus. Následně se vytáhl i proti dalším belgickým reprezentantům.

Podle oficiálních statistik FIFA si připsal šestnáct zákroků. Což je nový rekord mistrovství světa. Ještě žádný brankář si v jednom utkání světového šampionátu tolik nezachytal. A to od roku 1966, kdy se tyto statistiky vedou.

Američané už v prodloužení jen snížili

Nakonec však i Howard, díky němuž byl výsledek po základní hrací době 0:0, inkasoval. A to hned zkraje prvního prodloužení, kdy se kříznou střelou prosadil De Bruyne. Podruhé zkušený gólman nestačil na pokus náhradníka Lukaka. Americký tým stihl jen snížit a s turnajem se loučí.

„Někdy to prostě dopadne tak, že i když předvedete to nejlepší, tak to nestačí. Nakonec jsme soupeře dostali pod tlak a byli jsme docela blízko vyrovnání. Bohužel to nestačilo,“ dodal Howard, smutná hvězda zápasu.

Autor: