Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Důležité vítězství v boji o Euro. Čeští mladíci porazili Island a sní o postupu

Čeští fotbalisté do jedenadvaceti let se radují z gólu proti Islandu v kvalifikaci o Euro. foto: Martin Veselý, MAFRA

Potřebovali na čtvrtý pokus zvítězit. Českým fotbalistům do 21 let se to podařilo, v naplněné královéhradecké aréně porazili Island 4:1 a zůstávají ve hře o postup na mistrovství Evropy. Triumf načali dvěma rychlými góly Sejka a Fily, druhý jmenovaný přidal po přestávce pojistku, trefil se také záložník Kabongo, jenž střídal zraněného Karabce. Zbytek kvalifikace čeká mladíky na podzim.
  19:38aktualizováno  21:39

Češi jsou v kvalifikační skupině I stále až na předposledním čtvrtém místě. Na podzim nejprve podlehli právě na Islandu (1:2) a následně v domácích zápasech remizovali jak s Walesem (1:1), tak s Dánskem (0:0).

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

I proto nutně potřebovali zabrat. V neúplné tabulce ztrácejí na Dánsko a Wales šest bodů, Seveřané, kteří dnes porazili Litvu 3:0, ale odehráli o utkání víc a Wales dokonce o dvě. Islanďané jsou před Čechy už jen o bod.

„Necítím ani tak úlevu, jako spíš zadostiučinění. Dnes jsme byli od začátku aktivní, do 20. minuty jsme měli dvoubrankové vedení. Byl to povedený výkon z naší strany,“ řekl kouč Jan Suchopárek na tiskové konferenci. „Věřím, že jsme našlápli k tomu, abychom se poprali o postup. Dnešní výsledek znamená šanci. Kdybychom dnes nevyhráli, už ji nemáme.“

Domácí začali před 9126 diváky na téměř vyprodaném královéhradeckém stadionu aktivně a už zhruba po minutě se málem ujali vedení. Islandského brankáře Peterssona ale nejprve z vápna nepřekonal Fila a po něm ani Ševčík.

Češi skórovali poprvé ve 13. minutě. Karabec nacentroval do vápna a kapitán Sejk hlavou překonal Peterssona. Útočník druholigové nizozemské Rody Kerkrade se dvakrát trefil i ve čtvrteční přípravě proti Severnímu Irsku (3:0). Ve 20. minutě Češi přidali další branku, poté co si na Ševčíkovu přihrávku do vápna naběhl zakončující Fila.

Český reprezentant Christophe Kabongo (vpravo) během utkání výběru do 21 let proti Islandu.

Před koncem prvního poločasu nahradil zraněného Karabce záložník Kabongo. Právě on v 51. minutě přidal definitivní pojistku na výhře domácích. Po Vydrově odraženém centru z otočky zamířil přesně ke vzdálenější tyči. Za necelých 20 minut Ševčík vyslal do úniku Filu a útočník Teplic nezaváhal. Čtyři branky nastřílela jedenadvacítka poprvé od předloňského června, kdy v předchozí kvalifikaci o evropský šampionát rozstřílela doma Andorru 7:0.

Gólu se nakonec dočkali i hosté. Chaloupek fauloval ve vápně Lúdvikssona a rozhodčí nařídil penaltu, kterou proměnil Ingason.

Na šampionát přímo postoupí vítězové devíti skupin a tři celky s nejlepší bilancí na druhých příčkách. Další šestice mužstev z druhých pozic zamíří do baráže, v níž se utká o zbylá tři místa na turnaji. Slovensko má coby pořadatel účast na mistrovství jistou. V kvalifikaci budou Češi pokračovat až v září.

„Je škoda, že se nepokračuje dál, protože spousta z nás má dobrou formu včetně Michala Ševčíka, který hrál proti Islandu výborně. Škoda, že nehrajeme třeba za čtyři dny znovu, ale zkrátka to tak je, s tím nic nenaděláme,“ prohlásil Fila.

Kvalifikace ME U21
Skupina I 26. 3. 2024 17:30
Česko Česko : Island Island 4:1 (2:0)
Góly:
13. Sejk
20. Fila
52. Kabongo
70. Fila
Góly:
79. Ingason
Sestavy:
Kinský – Koželuh (90+1. Prebsl), Vitík, Chaloupek, Labík – Vydra – Karabec (39. Kabongo), Icha, Ševčík (80. Višinský) – Sejk (C) (90+1. Slončík), Fila (80. Kričfaluši)
Sestavy:
Petersson – Gudmundsson, Karlsson, Róbertsson (87. Pálsson), Valgeirsson – Lúdviksson (79. K. Jónsson), Baldursson (C), Jóhannsson (61. Djurić) – Sigurgeirsson (46. Kristjánsson), Mikaelsson (87. Wöhler), Ingason
Náhradníci:
Horníček – Kričfaluši, Šín, Křišťan, Kabongo, Slončík, Alijagić, Višinský, Prebsl
Náhradníci:
Benediktsson – Brynjólfsson, Wöhler, A. Jónsson, Sigurpálsson, K. Jónsson, Djuric, Pálsson, Kristjánsson
Žluté karty:
43. Vydra, 46. Kabongo
Žluté karty:
43. Sigurgeirsson, 70. Ingason

Rozhodčí: Gidženov – Mitrev, Hadžijski (vš. BUL)

Počet diváků: 9 126

Přejít na on-line reportáž

Tabulka:

1.Dánsko53209:411
2.Wales632110:811
3.Island42024:66
4.Česko41216:45
5.Litva50054:110
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!