130 let
Čeští reprezentanti na tréninku.

Čeští reprezentanti na tréninku. | foto: ČTK

Čeští fotbalisté si zvykají na teplotní šok

Sport
  •   13:06
PRAHA - Nebýt neúspěchu v kvalifikaci na mistrovství světa, připravovali by se teď možná kdesi v Rusku nebo ve Francii na baráž.

Místo toho čeští fotbalisté vyrazili do prosluněných Spojených arabských emirátů. Nikoliv za odměnu, ale vlastně tak trochu za trest.

Česká reprezentace na Arabském poloostrově

Přípravný fotbalový turnaj v Al Ajnu

Program turnaje:

Neděle - 13.35 Irák - Ázerbájdžán, 16.30 Spojené arabské emiráty - ČESKO

Středa - 13.35 utkání o 3. místo, 16.30 finále

- obě utkání českého týmu vysílá v přímém přenosu ČT 4

Vizitka prvního soupeře: Spojené arabské emirátyPodle žebříčku FIFA aktuálně 114. tým světa převzal v létě po vyřazení z kvalifikace na mistrovství světa slovinský kouč Srečko Katanec. Od jeho příchodu sehrály Emiráty tři utkání, v nichž ani jednou neprohrály: remizovaly s Palestinou (1:1) a porazily Jordánsko (3:1) a Manchester City (1:0).

Pravděpodobná sestava Česka: Drobný - Kušnír, Hubník, Rozehnal, Limberský - Fillo, Matějovský, Švec, Pudil - Necid, Papadopulos.

Al AjnČtvrté největší město (370 tisíc obyvatel) Spojených arabských emirátů leží ve vnitrozemí, zhruba 160 kilometrů východně od Abú Zabí a 120 kilometrů jižně od Dubaje. Přestože město obklopuje poušť, díky podzemním pramenům vody je vyhlášené množstvím své zeleně. Před čtyřmi lety trénoval zdejší klub Al Ajn FC trénoval český kouč Milan Máčala.

Aktuální počasí: jasno, 32 stupňů

Mezinárodní stadion Šejka Khalifa
Dominantou multifunkčního stadionu s atletickou dráhou je moderní tribuna s futuristickou střechou. Stadion pojme 12 tisíc fanoušků.

Na Arabském poloostrově nastoupí tým Michala Bílka v rámci přípravného turnaje zítra proti domácímu výběru. Ve středu si to pak o první nebo třetí místo rozdá s jedním z dvojice Ázerbájdžán-Irák.

"Za mládež jsem snad jednou hrál proti Maroku, ale v Asii budu hrát fotbal asi poprvé," vzpomíná útočník Michal Papadopulos.

Ostatně český tým do exotického prostředí Blízkého východu vyrazí ve své samostatné historii teprve podruhé. Před dvanácti lety si na Poháru FIFA v saúdskoarabském Rijádu zahrál i proti svému zítřejšímu soupeři.

"Během kvalifikace jsou na přátelská utkání vyčleněné tři dny, takže nemá cenu jezdit do nějakých vzdálených destinací. Nedá se to stihnout," vysvětluje vedoucí mužstva Jaroslav Dudl, který se stará o­organizaci cesty.

S týmem neodletěl Plašil

Téměř šestihodinovou cestu leteckým speciálem do města Al Ajn, dějiště turnaje, včera sice nakonec s týmem absolvoval i Jan Rajnoch, kterému původně chybělo vízum, ale v­Praze naopak kvůli horečce zůstal Jaroslav Plašil.

V Al Ajnu tak z letadla vystoupil jen jeden zkušený hráč: David Rozehnal. Zbytek omlazeného týmu tvoří neprověření hráči, které chce kouč Michal Bílek otestovat.

"Jsem za ten turnaj rád, i když soupeři nejsou tak známí. Bude to pro nás výborná prověrka. Těším se, až uvidím, jak si s tím kluci poradí," plánuje kouč Michal Bílek.

Za šestidenní cestu na Arabský poloostrov vděčí svému nadřízenému Ivanu Haškovi. Právě prostřednictvím šéfa fotbalového svazu, který ještě na jaře vedl dubajský klub Al Ahlí, přilétla do Česka atraktivní pozvánka.

I proto Hašek ve výpravě nechybí. "Kromě dvou zápasů bychom snad měli stihnout i výlet do Dubaje, tak nám bude dělat průvodce," usmívá se Dudl.

Fotbalový svaz náklady na účast na turnaji tají, ale jisté je, že výlet za teplem svazovou pokladnu nezruinuje: účastníci si totiž hradí jen dopravu. "Na druhou stranu pořadatelé nevypsali finanční odměny za umístění," upozorňuje tiskový mluvčí svazu Petr Svěcený.

Přestože český tým dorazil do Emirátů bez klíčových hráčů, v­konkurenci tří soupeřů, z­nichž jen Irák najdete ve světovém žebříčku v první stovce, patří k ozdobám turnaje.

"Pořadatelé nás pokládají za favority, tak snad neuděláme ostudu," říká Dudl.

Vyjednat cestu do země vzdálené 4500 kilometrů přitom paradoxně není o moc složitější než cestovat například do Bratislavy. "Všichni byli ochotní, profesionální. Není se čeho obávat. Výjimečná je jen ta vzdálenost," mávne rukou Dudl.

Vlastně ještě jedna věc.

Teplotní šok. Vždyť fotbalisté český sychravý podzim vyměnili za spalující sluneční žár a teploty, které se i večer po příletu pohybovaly kolem 29 stupňů. "Naštěstí není v Al Ajnu tak vysoká vlhkost jako v Dubaji, protože leží ve vnitrozemí," dodává Dudl.

Autor: Pavel Kalouš