130 let

Rozhodčí Ovidiu Hategan přerušil utkání PSG - Basaksehir. | foto: Reuters

Coltescu: Lidé se nemusí správně vyjádřit a mohou být špatně pochopeni. Nikdy jsem nebyl rasista

Sport
  •   12:47
Paříž - Rumunský fotbalový rozhodčí Sebastian Coltescu se omluvil za rasistický výraz při utkání Ligy mistrů mezi Paris St. Germain a Basaksehirem a označil ho za nedorozumění. Úterní zápas šestého kola skupiny H se kvůli incidentu mezi čtvrtým sudím a asistentem trenéra hostů Pierrem Webóem nedohrál, pokračovat bude dnes s jinými arbitry.

„Nikdy jsem nebyl rasistou. V takovém prostředí se lidé někdy nemusí správně vyjádřit a mohou být špatně pochopeni. Omlouvám se jménem Ligy mistrů,“ napsal Coltescu na twitteru.

Duel byl za bezbrankového stavu přerušen ve 14. minutě, kdy byl Coltescu obviněn z užití rasistického výrazu na adresu Webóa, když upozorňoval hlavního sudího Ovidia Hategana na nevhodné chování bývalého kamerunského útočníka za postranní čarou.

„Dej červenou kartu tomu černému, takhle se nemůže chovat. Pojď ho označit, tady toho černého,“ řekl podle agentury AP Coltescu hlavnímu rozhodčímu a použil při tom rumunský výraz „negru“, kterému lavička istanbulského mužstva na prázdném stadionu dobře rozuměla.

Asistent kouče Webó, náhradník tmavé pleti Demba Ba i další členové Basaksehiru poté začali s Coltescem i ostatními sudími diskutovat. Vysvětlení po čtvrtém rozhodčím v nastalé rozmíšce požadovali také hráči PSG Neymar a Kylian Mbappé, trenér tureckého týmu Okan Buruk přímo Coltesca označil za rasistu.

Zhruba po deseti minutách hosté na protest odešli do kabin a hřiště následně opustil i pařížský tým. Po dlouhých jednáních nakonec padlo rozhodnutí, že se utkání dohraje dnes. Za chování Coltesca už se omluvil rumunský ministr sportu Ionut-Marian Stroe.

Dnešní dohrávaný zápas bude pískat Nizozemec Danny Makkelie za pomoci krajana Maria Dikse a polských a italských rozhodčích.

Autor: ČTK