130 let

Sir Alex Ferguson | foto: ČTK

Ferguson varoval před omezením počtu cizinců

Sport
  •   13:05
MANCHESTER - Trenér Manchesteru United Alex Ferguson varoval před zavedením takzvaného pravidla 6+5, kterým chce FIFA upravit počet cizinců ve fotbalových klubech. Podle skotského kouče totiž něco podobného výrazně poškodí anglickou Premier League.

"Máme nejlepší, nejtěžší a nejzábavnější ligu. Měli bychom to oslavovat, a ne proti tomu bojovat," citovala dnes Fergusona agentura AP.


"Rozhodně není pravda, že by Anglie neměla kvalitní fotbalisty. Všechno je jenom hysterie, která obklopila anglický fotbal po neúspěchu v kvalifikaci mistrovství Evropy. V takové atmosféře se pak důležitá rozhodnutí dělají velmi špatně," dodal trenér.
Ve prospěch pravidla 6+5, jež klubům určuje, aby v základní sestavě nastoupilo minimálně šest hráčů, kteří mohou reprezentovat zemi, v níž se klub nachází, se vyslovila na květnovém kongresu FIFA většina národních svazů včetně anglické Fotbalové asociace. Regule by měla platit od roku 2012.


Proti se však postavilo vedení Premier League a Asociace evropských klubů, podle nichž jde o porušení zákonů Evropské unie, které umožňují volný pohyb pracovníků. Nové pravidlo se nelíbí ani Evropské unii. Ke kritikům velkého počtu cizinců v Premier League patří vedle šéfa FIFA Seppa Blattera i trenér anglické reprezentace Fabio Capello. Italský kouč prohlásil, že oproti jiným trenérům má velkou nevýhodu v tom, že v nejvyšší anglické soutěži hraje jen 35 procent Angličanů.

Autor: ČTK