Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Ivan Hašek odmítl pár nabídek, ale příští rok už by zase rád trénoval

Sport

  21:00
PRAHA - Fotbalový kouč Ivan Hašek, který je od loňského června bez angažmá, viděl v končícím roce asi nejvíce zápasů v životě. Mimo jiné se byl dvakrát podívat na Chelsea, vyrazil i na Juventus Turín a do dalekého Japonska, kde dříve působil. Rozhodl se odmítnout nabídky ze Švýcarska, Japonska a Spojených arabských emirátů, trénování už mu ale chybí, a tak by s ním chtěl v příštím roce opět začít.

Ivan Hašek. foto: Jindřich Mynařík, Lidové noviny

"Uplynulý rok jsem viděl asi nejvíce fotbalů v životě. Jak v televizi, tak naživo. Myslím si, že jsem si odpočinul, mám chuť do práce a jsem připravený na to někde začít. Přál bych si to," řekl Hašek v rozhovoru s novináři během dnešního vánočního turnaje internacionálů v Praze. Cítí, že už mu trénování schází. Bez angažmá je od loňského června, kdy skončil v saúdskoarabském celku Al Hilál z Rijádu. "Už teď čekám na nějakou nabídku a bojím se, abych nevzal tu první, která přijde," řekl s úsměvem Hašek.

"Už v nejbližší době musím začít, už mě to zase chytlo," doplnil. O tom, že by trénoval v české lize, neuvažuje. V končícím roce neměl o nabídky nouzi, nakonec ale žádnou nepřijal. "Byly tam dvě tři nabídky, kde jsem to možná prokoučoval. Jedna ze Švýcarska, jedna z Japonska, jedna z Emirátů. Třeba přijde jiná," konstatoval Hašek, který v září oslavil padesátiny. V uplynulém roce především hodně cestoval za fotbalem. "Jezdil jsem všude po světě, kde se dalo. Byl jsem se dvakrát podívat na zápasy Chelsea, byl jsem v Juventusu, což se mi moc líbilo. Byl jsem se podívat i v dalekém Japonsku. Jsem rád za každou cestu, kde se můžu podívat na dobrý fotbal," řekl Hašek.

Radost mu dělají dobré výsledky českých týmů v pohárech

Mrzí ho, že reprezentace, kterou v roce 2009 sám krátce vedl, nepostoupila na světový šampionát. Hledí však už dopředu. "Kvalifikace se nepovedla, ale už je pryč. Myslím, že se z toho všichni poučili. Jen si do příště přeji, aby hráči, kteří třeba teď chyběli, byli zdraví. Aby mladíci Kozák, Vydra, Darida, Kadlec a další pravidelně hráli v klubech a aby v té reprezentaci, která teď bude mít čtyřletý cyklus, za ty čtyři roky na mistrovství světa byli," řekl bývalý předseda fotbalového svazu. Po konci Michala Bílka u národního týmu se spekulovalo o tom, že jedním z kandidátů na uvolněný post mohl být i Hašek, který trénoval reprezentaci předtím.

Pohřeb tragicky zesnulého fotbalisty Václava Drobného. Na snímku je bývalý fotbalista a trenér Ivan Hašek

"Sami víte, že to byla jen spekulace. Od začátku bylo jasné, že já tam být nemůžu. Vůbec jsem to neřešil," řekl Hašek. Nástup Pavla Vrby k reprezentaci považuje za jedinou možnou volbu. "Naprosto s tím souhlasím, je to velice kompetentní člověk. Jen bych mu popřál, aby ti nejlepší kluci měli formu a byli zdraví, aby tu kvalifikaci na Euro zvládli. Tahle kvalifikace bude přípravou na tu další, o mistrovství světa," uvedl Hašek. Radost mu dělají dobré výsledky českých týmů v pohárech.

 Plzeň a Liberec postoupily do vyřazovací části Evropské ligy, tuzemský fotbal tak podruhé za sebou bude mít dva zástupce v jarních bojích. "Myslím, že je to v tuhle chvíli nedoceněný úspěch. Na to, jak jsme vypadali v klubovém fotbale před dvěma třemi lety, je skvělé, že teď máme šanci, že budeme mít třeba dva týmy v roce 2015 v kvalifikaci Ligy mistrů. Plzeň i Liberec jsou tam naprosto zaslouženě. Mají velmi dobrý herní projev, udělali nám všem radost," pochvaloval si Hašek.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!