Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kamarův právník napadá Mynářův dopis: ‚To hraničí s šílenstvím. Kvůli němu vylezou další rasisti z kanálu‘

Ondřej Kúdela gratuluje střelci Abdallahovi Simovi. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Aktualizováno
PRAHA - Nejen tuzemské fotbalové fanoušky rozlítilo exemplární potrestání slávistického obránce Ondřeje Kúdely. Proti rozhodnutí UEFA se oficiální cestou ohradil i hradní kancléř Vratislav Mynář, který zmínil také stanovisko prezidenta Miloše Zemana. Mynáře podpořili i místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura či šéf Senátu Miloš Vystrčil.
  13:27aktualizováno  22:07

DOKUMENT: Zemanův kancléř Mynář píše UEFA kvůli kauze Kúdela. Přečtěte si jeho dopis

„Odsuzujete slušného člověka bez jediného důkazu. Znemožňujete sportovci plnit si sen v Evropské lize. To vše jen proto, abyste naplnili zvrácená očekávání úzké skupiny aktivistů a klubu neschopného vítězit na hřišti, o to více však vykřikujícím prázdné a ublížené fráze o rasismu,“ napsal ve čtvrtek Mynář v dopise adresovaném členům disciplinární komise UEFA.

O den dřív vynesla komise verdikt, v němž Kúdelovi za rasistickou urážku záložníka Rangers Glena Kamary v odvetě osmifinále Evropské ligy v Glasgow, o jejíž průkaznosti panují nadále pochyby, zakazuje start v deseti duelech v soutěžích UEFA.

Naproti tomu Kamara, jenž po utkání v útrobách stadionu Kúdelu fyzicky napadl, si odpyká pouze třízápasovou stopku. A jeho spoluhráč Kemar Roofe dostal za brutální faul na hlavu slávistického brankáře Ondřeje Koláře trest na čtyři střetnutí.

K celému Mynářovu dopisu se na Twitteru vyjádřil Kamarův právník Aamer Anwar. „To hraničí s šílenstvím. Kvůli němu vylezou další rasisti z kanálu,“ napsal mimo jiné.

Před UEFA nepoklekneme, napsal Mynář

„Ve zmiňovaném zápase se toho odehrálo mnoho. Tým SK Slavia Praha hrál skvěle, drtil soupeře kvalitní a férovou hrou. Odpovědí soupeře byly zákeřné fauly, z nichž jeden skončil vážným zraněním brankáře Ondřeje Koláře. Skončil s frakturou lebky a do konce života bude muset na hřiště chodit s helmou. Soupeř se po druhém inkasovaném gólu choval hrubě, nesportovně a frustrovaně. Čeští sportovci byli soupeřem po konci zápasu napadeni uvnitř stadionu a nebyli vpuštěni do kabin,“ vypočítává kontroverzní momenty duelu v Glasgowě Mynář, který se řadí k věrným příznivcům sešívaného klubu.

Kancléř Vratislav Mynář
Alfredo Morelos se vzteká nad Peterem Olayinkou, k oběma přichází Kúdela.

Rozdílnost výše jednotlivých trestů považuje za velmi nespravedlivé. „Přestože na to patrně nejste zvyklí, dovolím si vám vzkázat jednu věc. Velmi oceňuji to, že česká veřejnost se s Vaším verdiktem neztotožňuje, a to napříč celou společností. Naopak se vám – byť možná jen na krátkou dobu – podařilo spojit i odvěké rivaly. Nepoklekneme před vámi a žádné výhrůžky na českého fotbalového fanouška neplatí,“ pokračuje Mynář v dopise.

VAVRDA: Ano, Kúdelův trest je skutečně symbolický. Opačným směrem, než si myslí Kamara

Vysoký trest pro Kúdelu je o to překvapivější, že podle vyjádření Slavie z minulého týdne vyšetřovatel, který se událostmi v Glasgow zabýval, důkaz o rasistickém prohřešku nenašel. Zatímco 34letý bek obvinění z rasismu nadále odmítá a spolu s advokátem zváží odvolání, slávistický klub trest přijal.

„Z boje proti rasismu se ve vašem podání stal boj neúspěšných proti úspěšným, vrchol pokrytectví, pozitivní diskriminace a trapného podbízení se hloupým trendům. Vaše snahy mohou vést k opaku, tedy k situaci, kdy bude osoba s jinou než černou barvou pleti diskriminována, utlačována a krácena na svých právech. Proto také považuji za nezbytné se proti tomuto postupu ohradit,“ vzkázal Mynář.

Stanovisko k aféře podle hradního kancléře zaujal i prezident republiky Miloš Zeman. „Považuje ji za významnou nejen z hlediska sportu, ale i z pohledu spravedlnosti a lidské důstojnosti. Vyjadřuje sounáležitost všem občanům České republiky, kteří tuto kauzu sledují a jejím průběhem jsou zklamáni. Zároveň přeje všem hráčům a fanouškům, aby se celou záležitostí nenechali odradit a i nadále tak srdnatě podporovali svůj tým,“ dodal Mynář.

Kamara se sápe na Kúdelu v závěru zápasu Rangers vs. Slavia.

Slavii v roce 2015 zachránili před krachem čínští investoři, klub pomohli oddlužit a získat do jeho vlastnictví i stadion v Edenu. V rukou čínských společností je klub dosud. Zeman je důležitým propagátorem čínských investic v ČR, v roce 2019 označil vstup do Slavie za nejúspěšnější z nich.

Obsah Mynářova dopisu podrobil kritice Kamarův právní zástupce Aamer Anwar. „Tento dopis místy hraničí s šílenstvím, důrazně bych doporučil prezidentovi, aby se distancoval od tohoto fanatického prohlášení, které je v rozporu s omluvou Slavie Praha. Jen přispěje k podněcování dalších rasistů, aby vylezli z kanálů,“ napsal Anwar mimo jiné v obsáhlém prohlášení na twitteru.

Krok Pražského hradu podpořil i šéf SPD Tomio Okamura. „Věřím, že se semkneme všichni občané, a to napříč všemi fotbalovými kluby a odmítneme tuto diskriminaci českého fotbalu ze strany Evropské fotbalové asociace. Není možné, že se z fotbalu stává politika. Sport má zůstat sportem a má být apolitický a tohle je úplně obrácené naruby,“ prohlásil Okamura  v pořadu Benešovský Impuls.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) považuje výši trojice trestů „za vodu na mlýn skutečným rasistům a extremistům“.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...