130 let

Ashley Cole z Chelsea (vpravo) a Marouane Chamakh z Girondins Bordeaux. | foto: ČTK

Kluž zaskočila římské AS, Chelsea zdrtila Bordeaux

Sport
  •   23:46
PRAHA - Dnešek měl být konečnou pro fotbalové pohádky rumuského a kyperského mistra. Nestalo se. Kluž zaskočila italský AS Řím, který porazil na jeho hřišti 2:1, Famagusta překvapivě remizovala na hřišti Werderu Brémy 0:0. Svou pouť za celkovým triumfem zahájila londýnská Chelsea, když rozstřílela 4:0 francouzské Bordeaux. Velký návrat zažily také Atény. Výhru 2:0 hostujícího Interu tam jistil brazilský šutér Adriano.

Rumunský mistr, který hrál ještě před šesti lety až třetí ligu, nezačal na hřišti favorita dobře a po 17. minutách otevřel skóre Panucci, když chyboval útočník Juan Culio. Argentinec však své zaváhání napravil nejlépe jako mohl. Běží 27. minuta, a zpoza vápna vyšle křížnou střelu na domácí branku. Výsledek? Srovnáno na 1:1. Čtyři minuty po poločase se ke kanonýrovi hostí dostane míč ve velkém vápnu opět a ten jej pošle volejem tam, kam patří – 1:2. Domácí tým, na jehož stadionu se příští rok v květnu odehraje finále celé soutěže, již odpověď nenašel a senzačně padl.

Na zmíněné finále si dělá velký zálusk londýnský Chelsea. Ta hostila na Stamford Bridge Bordeaux a hosté působili dojmem, že veškerou víru v dobrý výsledek nechali za kanálem La Manche ve Francii. Londýnský gigant hrál jen na půl plynu, přesto se pohodlně po dvou chybách hostující obrany dostal do vedení 2:0. Po přesných centrech se netradičně hlavou trefili Joe Cole a Frank Lampard. Ve druhém poločase hráli domácí snad na 30% svých možností, přesto své vítězství v závěru ještě pojistili – nejprve se křížnou střelou trefil Malouda, po něm dorážkou dokonal dílo zkázy další Francouz Anelka.

Famagusta vydolovala bod, Inter začal pod Mourinhem vítězstvím
Není to tak dávno, co kyperské kluby působili v evropských pohárech jako otloukánci průměrným a silným klubům. To již neplatí. V Brémách sice měli hosté notnou dávku štěstí, ale to nic nemění na faktu, že na konci zápasu svítil na ukazateli skóre stejný stav, jako na začátku, tedy 0:0. A nejen já si říkám, co by za to fanoušci Sparty či Slavie dali.

"Pro Mourinha jsme nejlepší útočník na světě," takto s nadšením mluvil v létě po příchodu portugalského stratéga do Interu Milán brazilský goleador Adriano Leite Ribeiro. Již se zdálo, že útočník s nejtvrdší a nejpřesnější levačkou na světě zahodí kvůli úmrtí v rodině a problémům s bývalým koučem Mancinim svůj talent do koše. Nestalo se. Mourinho si jej vzal po svém příchodu stranou a poté veřejně dokázal slova brazilského hráče.


A bombarďák, který již v devatenácti udivoval nejen celou Itálii svou výbušností, dynamikou, přímočarostí a dynamitem v levé noze, mu důvěru splatil. V Aténách byl nejlepším hráčem na hřišti, první branku vstřelil krajan Mancini, tu druhou právě Adriano svým klasickým způsobem. Skvěle zpracoval míč, proběhl se s ním u nohy kolem stopera Panathinaikosu a poté nekompromisně zavěsil pod břevno. Určitě bude zajímavé, zda se v 26 dokáže opět vrátit na výsluní a bojovat s Henrym, Messim, Torresem, Ibrahimovicem, Eto´em či Drogbou o pozici nejlepšího útočníka světa. V Interu mají jasno – duo Ibrahimovic, Adriano může italského mistra prostřílet až k nejcennější pohárové trofeji v Evropě, na kterou čekají "nerazzurri" od roku 1965.


Ve skvělém světle se předvedlo také Atlético Madrid, které třemi góly a dalšími šancemi zesměšnilo tradičního účastníka Ligy mistrů PSV Eindhoven. Dařilo se i druhému španělskému zástupci v dnešním programu – FC Barcelona. Katalánci v poklidném tempu přejeli Sporting Lisabon 3:1 a svěřenci Pepe Guardioly předvedli nejlepší výkon v sezóně. Na výhru 4:0 v Marseille z loňského ročníku navázali dnešním vítězstvím 2:1 fotbalisté Liverpoolu, kteří si tak udrželi skvělou formu z víkendového klání proti Manchesteru United (taktéž výhra 2:1).


VÝSLEDKY:
Skupina A:

AS Řím - Kluž 1:2 (1:1)
Branky: 17. Panucci - 27. a 49. Juan Culio. Rozhodčí: Baskakov (Rus.). Diváci: 25.000.

Chelsea - Girondins Bordeaux 4:0 (2:0)
Branky: 14. Lampard, 30. J. Cole, 82. Malouda, 90.+2 Anelka. Rozhodčí: Vinck (Niz.). Diváci: 39.600.

Skupina B:

Panathinaikos Atény - Inter Milán 0:2 (0:1)
Branky: 27. Mancini, 85. Adriano. Rozhodčí: Gonález (Šp.). Diváci: 66.000.

Werder Brémy - Anorthosis Famagusta 0:0
Rozhodčí: Thomson (Skot.). Diváci: 34.690.

Skupina C:

FC Basilej - Šachtar Doněck 1:2 (0:2)
Branky: 90.+3 Abraham - 25. Fernandinho, 45.+1 Jadson. Rozhodčí: Hauge (Nor.). Diváci: 34.800.

FC Barcelona - Sporting Lisabon 3:1 (1:0)
Branky: 21. Márquez, 60. Eto'o z pen., 87. Xavi - 72. Tonel. Rozhodčí: Duhamel (Fr.). Diváci: 58.350.

Skupina D:

PSV Eindhoven - Atlético Madrid 0:3 (0:2)
Branky: 9. a 36. Agüero, 54. Maniche. Rozhodčí: Rosetti (It.). Diváci: 28.000.

Olympique Marseille - FC Liverpool 1:2 (1:2)
Branky: 23. Cana - 25. a 32. z pen. Gerrard. Rozhodčí: Plautz (Rak.). Diváci: 45.000.


Autoři: Lidovky.cz