Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Plzeň proti Barákovi. Ve čtvrtfinále narazí na Fiorentinu, začne doma

Viktoria Plzeň si ve čtvrtfinále Konferenční ligy zahraje s italskou Fiorentinou. foto: Reuters

Plzeňští fotbalisté se ve čtvrtfinále Konferenční ligy utkají s Fiorentinou, rozhodl o tom páteční los v Nyonu. Do Česka tak přijede reprezentační záložník Antonín Barák. Poslední tuzemský pohárový zástupce začne 11. dubna doma, odveta v Itálii ho čeká o týden později.
  14:05aktualizováno  17:00

Pokud by Plzeň postoupila dál, v semifinále ji čeká lepší z dvojice Bruggy – PAOK Soluň. První utkání by hrála 2. května také doma, odvetu 9. května venku.

ONLINE

slavnostní ceremoniál jsme sledovali podrobně

Pro Plzeň se jedná o relativně přijatelný los, vyhnula se zdaleka nejtěžšímu soupeři, kterým byla anglická Aston Villa. Favoritem je přesto italský tým. Případné semifinále se nicméně jeví jako hratelné.

„Čeká nás atraktivní soupeř ze západní Evropy, z renomované soutěže, italská Serie A patří mezi top pět lig v Evropě. Fiorentina každý rok atakuje pohárové příčky, je to typický italský klub. Myslím, že atraktivní los pro fanoušky,“ řekl klubové televizi asistent trenéra Viktorie Marek Bakoš.

„Co se týče šancí, určitě máme o co bojovat. Samozřejmě víme, kdo vstoupí do dvojzápasu jako favorit,“ doplnil bývalý slovenský útočník.

Kompletní los čtvrtfinále Konferenční ligy.

Plzeň si svou historicky první čtvrtfinálovou účast zajistila vítězstvím nad Servette Ženeva. V rámci celého dvojutkání nepadla jediná branka, a tak rozhodl až penaltový rozstřel (3:1).

Hrdinou večera byl brankář Martin Jedlička, který vychytal rovnou dva pokutové kopy. Plzeňští dosud inkasovali v součtu se skupinovou fází pouhý jediný gól a dosud neprohráli.

Fiorentina postoupila přes izraelský celek Maccabi Haifa po venkovní výhře 4:3 a následné remíze 1:1. Právě Barák vstřelil vítězný gól prvního utkání a skóroval i v odvetě. Loni došla až do finále, kde nakonec podlehla West Hamu (1:2). Na podzim pak ovládla skupinu F před Ferenscvárosem, Genkem a Čukarički.

Tradiční italský klub hrál kromě šesti sezon vždy v nejvyšší soutěži a největší úspěchy slavil v 50. a 60. letech minulého století, kdy získala i své dva jediné domácí tituly (1956 a 1969). V roce 2002 klub zbankrotoval, ale po okamžité obnově se již po dvou letech dostal dosud natrvalo zpět mezi elitu.

Proti českému klubu se Fiorentina představila naposledy v sezoně 2016/2017. Ve skupinové fázi tehdy dvakrát porazila Liberec doma i venku (3:0 a 3:1).

Los čtvrtfinále Konferenční ligy

hraje se 11. a 18. dubna

Viktoria Plzeň - Fiorentina
Bruggy - PAOK Soluň
Aston Villa - Lille
Olympiakos Pireus - Fenerbahce

Semifinálové dvojice

hraje se 2. a 9. května

Plzeň/Fiorentina - Bruggy/PAOK Soluň
Aston Villa/Lille - Olympiakos Pireus/Fenerbahce

Autor: