Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Arsenal udolal Porto až na penalty. Barcelona jde do čtvrtfinále přes Neapol

Barcelonští fotbalisté se radují ze třetího gólu proti Neapoli, který jim pojistil postup do čtvrtfinále Ligy mistrů. foto: AP

Jednogólovou ztrátu sice smazali už v základní hrací době, fotbalisté Arsenalu ale doma proti Portu uspěli až na penalty (4:2), po úvodní porážce 0:1 tak míří do čtvrtfinále Ligy mistrů, které si zahrají po čtrnácti letech. Do stejné fáze soutěže postoupila také Barcelona přes Neapol díky úterní domácímu vítězství 3:1 a předchozí venkovní remíze 1:1.
  21:43aktualizováno  13. března 0:17

Liga mistrů zná po už šest čtvrtfinalistů. Páteční los se bude jistě týkat i Realu Madrid, Paris St. Germain, Bayernu Mnichov a obhájců titulu Manchesteru City.

Katalánci v úterý rozhodli dvěma brzkými góly, ten vítězný vstřelil v 17. minutě obránce Joao Cancelo.

Barcelona zvládla proti Neapoli i třetí dvojzápas v Lize mistrů a do čtvrtfinále postoupila po čtyřech letech. Italští šampioni naopak nenavázali na čtvrtfinálovou účast z minulého ročníku a v šestém soutěžním utkání pod novým koučem Francescem Calzonou poprvé prohráli.

První poločas v Barceloně nabídl spoustu šancí na obou stranách a tři góly. Skóre otevřel po čtvrthodině hry López po Raphinhově zpětné přihrávce do vápna.

ONLINE

úterní osmifinále Ligy mistrů

Brazilský křídelník si připsal druhou asistenci o dvě minuty později, kdy se po jeho střele do tyče odrazil míč přímo ke skórujícímu Cancelovi. Ve 30. minutě snížil po podobné akci jako při prvním gólu Rrahmani, jenž zužitkoval Politanovu nabídku před bránu a zaznamenal premiérový zásah v Lize mistrů.

Atraktivní duel úřadujících šampionů svých zemí pokračoval i po změně stran. Několik šancí měl šestnáctiletý domácí útočník Yamal, jenž dokonce dostal míč do sítě, stál ale v ofsajdu. Kouč Xavi nasadil do základní sestavy i sedmnáctiletého stopera Cubarsího a Barcelona se stala prvním týmem, který zahájil utkání ve vyřazovací fázi Ligy mistrů se dvěma hráči mladšími 17 let.

Dvacetiletý barcelonský talent Fermin Lopez oslavuje první gól proti Neapoli.

Nejblíže vyrovnání byl deset minut před koncem Lindström, ve skvělé pozici hlavou ale minul. Záhy tak přidal pojistku Lewandowski, který stál na konci pohledné kombinační akce a navázal na trefu z úvodního zápasu. Polský kanonýr se v katalánském klub poprvé prosadil ve dvou utkáních Ligy mistrů po sobě.

V závěru ještě trefil záložník hostů Olivera břevno. Barcelona zvládla postoupit z osmifinále počtrnácté z posledních 15 pokusů.

Arsenal ve čtvrtfinále po čtrnácti letech

Londýnský celek postoupil mezi nejlepších osm týmů Ligy mistrů poprvé od roku 2010, kdy slavil rovněž na úkor dnešního soupeře. Porto nepřešlo přes jakýkoliv anglický tým poosmé v řadě a končí ve stejné fázi soutěže jako loni.

Arsenal smazal manko 0:1 z úvodního duelu ve 41. minutě. Ödegaard našel kolmicí za obranou Trossarda a ten se trefil obstřelem na zadní tyč. Belgický křídelník skóroval i při svém třetím domácím startu v sezoně milionářské soutěže.

Vyrovnaný průběh druhého poločasu gól nepřinesl a Porto prohrálo na hřišti Arsenalu i počtvrté bez vstřelené branky v základní hrací době. Ani na 22. pokus navíc nezvítězilo na anglické půdě (19 porážek, tři remízy).

Bukayo Saka z Arsenalu střílí v utkání proti Portu.

Premiérové prodloužení v této sezoně soutěže nabídlo nervózní průběh, a tak musel rozhodnout až penaltový rozstřel, první ve vyřazovací fázi Ligy mistrů od finále 2016 mezi Atléticem a Realem. V něm uspěli všichni čtyři střelci Arsenalu Ödegaard, Havertz, Saka a Rice.

Na druhé straně skórovali pouze Pepe Cossa a Grujič. Ve druhé sérii poslal Wendell svůj pokus do tyče a na závěr gólman Raya vychytal Galena, jenž jedinou brankou rozhodl úvodní duel v Portu.

Arsenal odvrátil scénář z minulé sezony Evropské ligy, ze které vypadl v osmifinále na penalty rovněž doma s jiným portugalským celkem Sportingem Lisabon.

Liga mistrů
Osmifinále 12. 3. 2024 21:00
Arsenal FC Arsenal FC : FC Porto 1:0 (1:0)pen. 4:2

první zápas 0:1 - postupuje tým Arsenal FC

Góly:
41. Trossard
Góly:
Sestavy:
Raya – White, Saliba, Magalhães, Kiwior (106. Zinčenko) – Ødegaard (C), Rice, Jorginho (83. G. Jesus) – Saka, Havertz, Trossard (106. Nketiah).
Sestavy:
Costa – João Mário (85. Jo. Sánchez), Pepe (C), Otávio, Wendell – N. González (101. Eustáquio), Varela (90+7. Grujić) – Conceição (101. Borges), Cossa, Galeno – Evanilson (88. Taremí).
Náhradníci:
Ramsdale, Hein – Partey, Smith Rowe, C. Soares, Tomijasu, Vieira, Nelson, Alnaní.
Náhradníci:
C. Ramos – Cardoso, Jaime, Namaso, Baró, T. Martínez, Zé Pedro.
Žluté karty:
39. Saliba, 68. Arteta - trenér, 78. S. Conceição - trenér, 116. Havertz
Žluté karty:
73. Pepe

Rozhodčí: Turpin (FRA) – Danos (FRA), Finjean (FRA)

Počet diváků: 60 257

Přejít na on-line reportáž
Liga mistrů
Osmifinále 12. 3. 2024 21:00
FC Barcelona FC Barcelona : SSC Neapol SSC Neapol 3:1 (2:1)

první zápas 1:1 - postupuje tým FC Barcelona

Góly:
15. F. López
17. Cancelo
83. Lewandowski
Góly:
30. Rrahmani
Sestavy:
ter Stegen (C) – Koundé, R. Araújo, Cubarsí, Cancelo – F. López (61. Roberto), Christensen (61. Romeu), Gündoğan – Yamal, Lewandowski, Raphinha (81. Félix).
Sestavy:
Meret – Di Lorenzo (C), Rrahmani, J. Jesus, Rui (64. Olivera) – Anguissa, Lobotka, Traorè (78. Raspadori) – Politano (64. Lindström), Osimhen, Kvaracchelija (90+3. Ngonge).
Náhradníci:
Peña, Astralaga – I. Martínez, Roque, Casadó, Guiu, Fort.
Náhradníci:
Contini, Gollini – Natan, Simeone, Cajuste, Mazzocchi.
Žluté karty:
21. Christensen, 44. Yamal
Žluté karty:
45+2. J. Jesus, 63. Traorè, 67. Olivera

Rozhodčí: Makkelie – Steegstra, de Vries (NED)

Počet diváků: 50 301

Přejít na on-line reportáž
Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...