130 let
Slávista Peter Olayinka oslavuje svou trefu se spoluhráči.

Slávista Peter Olayinka oslavuje svou trefu se spoluhráči. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Slavia zná okruh soupeřů pro play off. Může jít na Trnavu, Raków i Beer Ševu

Sport
  •   6:56
Když slávističtí fotbalisté v 3. předkole Konferenční ligy vyřadí Panathinaikos, v závěrečné fázi kvalifikace by se mohli utkat například s Trnavou, Čenstochovou, Levski Sofia, Luganem, či Beer Ševou. Rozhodne o tom úterní los. V osudí Ligy mistrů bude také Viktoria Plzeň a los Evropské ligy bude zase zajímat Slovácko.

Čeští zástupci v evropských pohárech se soupeře pro případné play off, z něhož už vede cesta do základní skupiny, dozvědí ještě před úvodními zápasy 3. předkola, které jsou na programu tento týden.

Plzeň v Moldavsku proti Šeriffu Tiraspol nastoupí už v úterý od 19.00.

Losuje se v úterý od 12.00 Liga mistrů (Plzeň), o hodinu později přijde na řadu Evropská liga (Slovácko) a od 14.00 zpozorní slávisté.

Ještě před losem Konferenční ligy Evropská fotbalová unie (UEFA) zúžila okruh soupeřů, na který Slavia může narazit.

Týká se to také Slovácka, byť tento týden hraje úvodní duel 3. předkola Evropské ligy na Fenerbahce. Ale poražený z této dvojice se přesune právě do Konferenční ligy.

Liga mistrů, Plzeň

Při losu play off o postup do Champions League český šampion od minulého středy ví, že bude mezi nasazenými, čili narazí na papírově lehčího protivníka.

Do společnosti k Dinamu Záhřeb, Crvene zvezdě Bělehrad a FC Kodaň jí pomohlo překvapivé vyřazení Olympiacosu Pireus v druhém předkole od Maccabi Haifa.

Plzeň tak může narazit třeba na tureckého mistra Trabzonspor.

Dalšími potenciálními soupeři jsou vítězové soubojů Karabach - Ferencváros, Bodö/Glimt - Žalgiris, Maccabi Haifa - Apollon Limassol.

Na zápasy předkola poprvé dohlédne videoasistent.

Slovácko na vítěze poháru

Při losu play off Evropské ligy mužstva nejsou rozdělená na nasazené a nenasazené, ale podle priorit. V jednom osudí se schází kluby, které vypadly z Ligy mistrů a ty, které vstupují do Evropské ligy od 3. předkola.

Slovácko ve čtvrtek od 19.00 čeká úvodní duel na Fenerbahce Istanbul a ten souboj má prioritu číslo čtyři stejně jako druhá dvojice z Evropské ligy AEK Larnaca - Partizan Bělehrad a pak Omonia Nicosie.

Tým z priority číslo čtyři narazí na soupeře, kteři dostali prioritu číslo jedna, což jsou vítězové národních pohárů ze zemí, které jsou v pořadí národních koeficientů na devátém až patnáctém místě a nemusí hrát 3. předkolo jako Slovácko.

Jde o Gent, Austrii Vídeň, Hearts, Dnipro a Silkeborg. Šestým týmem je Sivasspor, který k dvojici Slovácko/Fenerbahce nalosován být může, protože tentokrát neplatí, že na sebe nemohou narazit týmy z jedné země.

V osudí Evropské ligy bude taky Plzeň/Šeriff Tiraspol, do play off se pak přesune ten neúspěšný.

Dvojice má Prioritu 2. Narazit může na týmy ze své skupiny, čili vyřazené z 3. předkola Ligy mistrů, nebo na týmy z Priority 3, což jsou vyřazení z 2. předkola Champions League.

Slavia může jít na sousedy

V Konferenční lize jsou kluby rozděleny na nasazené a nenasazené.

Slavia má třetí nejvyšší klubový koeficient ze všech týmů, je tedy nasazená.

Jelikož se závěrečné fáze kvalifikace zúčastní čtyřiatřicet týmů, UEFA před losem rozdělila soupeře do čtyř skupin a zúžila okruh možných soupeřů.

Slavia má na výběr kluby ze sousedních zemí, ale také z Blízkého východu - dobře známý Hapoel Beer Ševa.

Jeden z možných soupeřů tvoří vítěz duelu Trnava/Čenstochová, v polském klubu působí český reprezentant Tomáš Petrášek.

Nebo může narazit na vítěze maďarsko-moldavského souboje Féhérvár - Petrocub-Hincesti. Další dvojice tvoří Levski Sofie s maltským Hamrunem Spartans a poslední Lugano - Beer Ševa.

S izraelským protivníkem se slávisté potkali v základní skupině Evropské ligy na podzim 2020. V Izraeli podlehli, doma vyhráli.

Také Slovácko těží z nasazení, do Konferenční ligy se přesune, pakliže v 3. předkole Evropské ligy proti Fenerbahce neuspěje.

Autor: min