Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Místo diskuse okamžitý vyhazov. ‚Nechápeme, co se stalo,‘ řekli propuštění hráči. Budou se soudit

Sport

  5:00
Sion - Devět fotbalistů švýcarského klubu Sion bylo na hodinu propuštěno. Důvod? Nepodepsali okamžitě dohodu o snížení platu. Teď se chtějí soudit.

Arsenal - Chelsea (Alex Song oslavuje branku) foto: Reuters

Ondrášek o životě v USA: Jako by se fotbal nehrál už rok. Je to fakt na palici

Fotbalové soutěže po celém světě čelí ekonomickým potížím a snaží se hledat řešení, jak ztráty co nejvíce snížit. Často tak po domluvách sahají na platy hráčům, kteří nyní nemohou nejen hrát, ale ani trénovat. Podobný krok se rozhodl udělat i švýcarský klub Sion, i když trochu zvláštním způsobem.

Všem hráčům klubu přišla zpráva na WhatsApp (aplikace podobná messengeru, do které se přihlašuje skrze mobilní číslo) od Christiana Constantina, prezidenta aktuálně osmého celku ligové tabulky švýcarské Superligy.

Nová kamerunská posila fotbalistů Barcelony Alex Song z Arsenalu
Nová kamerunská posila fotbalistů Barcelony Alex Song z Arsenalu

Ten je prostřednictvím ní požádal, aby pomohli klubu s ekonomickou krizí během koronavirové pandemie. Vzkázal, že všem hráčům po celé období krize sníží plat na zhruba 12 tisíc eur, což je v přepočtu přes 320 tisíc korun.

Část fotbalistů však na zprávu hned neodpověděla a žádala o víc času na promyšlení.

Místo vzájemné diskuse však ti, kdo dohodu ihned nepodepsali, dostali výpověď. Mezi nimi také Alex Song, bývalý hráč Arsenalu či Barcelony.

Ten se nyní rozhodl říct svou verzi příběhu a vzkázat, že to nenechá jen tak.

„V pátek 20. března jsme hráli přátelský zápas, s prezidentem klubu jsme se měli potkat v pondělí, pak v úterý. Nikdo nám nic neříkal,“ začal své vyprávění dvaatřicetiletý bývalý kamerunský reprezentant.

„V úterý odpoledne jsme dostali na WhatsApp zprávu, kde nám bylo řečeno, že máme podepsat dohodu o snížení naší mzdy na zhruba 12 tisíc eur. Další den v poledne jsme měli i s podepsaným papírem přijít.“

Podle záložníka nedostali hráči dostatek času, aby mohli nechat své právníky dodatek smlouvy prostudovat. „Jsem fotbalista, tohle není má práce. Jsou lidé, kteří podobné záležitosti řeší. Nemohl jsem něco takového přece podepsat, dokud jsme to společně neprobrali,“ vysvětlil.

Podle Songa za vším stála zejména špatná komunikace klubu směrem k hráčům.

„Ostatní kluby s hráči mluví a hledají s nimi řešení, ale náš ne. Ani náš kapitán o ničem nevěděl! Rozhodli jsme se tedy společně dokument nepodepsat. Jediné, o co nám šlo, bylo, aby s námi klub komunikoval,“ líčil.

Fotbalisté mají zastání

Kromě diskuse se tak devět hráčů dočkalo okamžité výpovědi. Kromě Songa to byl ještě Djourou, Christian Zock, Pajtim Kasami, Ermir Lenjani, Xavier Koukassi, Birama Ndoye, Mikael Facchinetti a Seydou Doumbia. „Nechápeme, co se stalo. Nikdo tomu nerozumí,“ kroutí hlavou.

Vyhození hráči se dočkali zastání i u Švýcarského svazu hráčů, který tento krok Sionu označil za nespravedlivý a poslal klubu otevřený dopis:

„Zprávou ze dne 18. března 2020 jste ukončili pracovní smlouvy hráčům bez předešlého oznámení. Tímto výslovně protestujeme proti tomuto ukončení bez předchozího upozornění. Očekáváme proto, že toto zneužívající ukončení okamžitě stáhnete a zahájíte s hráči diskuse o možných alternativách.“

Bránit se hodlají i fotbalisté. „Můj právník se o to postará, pojďme to řešit s FIFA. Budeme hájit svá práva,“ vzkázal svému dnes již bývalému zaměstnavateli Song, který podobně jako ostatní už za klub hrát nechce.

Autoři:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Prodej, rodinný dům, 195 m2 - Bílina
Prodej, rodinný dům, 195 m2 - Bílina

Petra Bezruče, Bílina - Újezdské Předměstí, okres Teplice
3 190 000 Kč