130 let

Chorvatští fotbalisté se radují z gólu proti Kanadě, který vstřelil Andrej Kramarič (vpravo). | foto: AP

Chorvatsko – Kanada 4:1, důležitá výhra, dvěma góly rozhodl Kramarič

Sport
  •   19:34
Po bezbrankové remíze s Marokem v prvním utkání na fotbalovém mistrovství světa v Kataru měli vicemistři světa z Chorvatska jediný cíl – vyhrát druhý zápas s energickou Kanadou. Lehké to neměli, od druhé minuty prohrávali, ale zápas i díky dvěma gólům Andreje Kramariče otočili a po výhře 4:1 se o postup ze skupiny se utkají s Belgií.

Jen na chvíli se objevil sám na hranici velkého vápna.

V ten moment k němu Josip Juranovič prostrčil míč a Marko Livaja zamířil přesně. Razantní ranou vnitřním nártem poslal míč po zemi k levé tyči a na konci prvního poločasu otočil skóre zápasu s Kanadou.

Rozhodující moment, vítězný gól.

„Výborně jsme se vrátili do zápasu, je to pro nás skvělé vítězství. Ukázali jsme, jakou máme sílu a kvalitu. Skupina je velmi těžká, udělali jsme velmi důležitý krok, ale čeká nás nesmírně těžký soupeř v podobě Belgie. Nesmíme podlehnout euforii z dnešního zápasu,“ řekl v televizním rozhovoru chorvatský trenér Zlatko Dalič.

Přitom výhra Chorvatů proti nebezpečné Kanadě se nerodila zrovna snadně.

Severoameričané už v prvním zápase přestříleli Belgii. Kopali i penaltu, ale gól Thibautu Courtoisovi nedali.

„Ale ukázali jsme, že na tuhle úroveň patříme. Přestřílet silnou Belgii, mít víc šancí? Co víc bychom si mohli přát. Skupina je pořád otevřená,“ věřil kouč John Herdman.

I proto Kanada do zápasu s vicemistry světa z Chorvatska vletěla bez bázně.

Hned ve druhé minutě po pravém křídle pláchnul překvapeným Evropanům rychlík Buchanan, načechral centr mezi stopery na penaltový puntík, kde se svou rychlostí prodral Alphonso Davies. Hlavou míč nekompromisně uklidil za Livakoviče.

Tenhle 22letý démon hrál vůbec povedený zápas.

Každým dotekem potvrzoval, že není jen skvělým levým bekem, kterého hraje v Bayernu Mnichov nejčastěji. Že je taky báječným driblérem, třeba Brozovičovi nasadil krásné housle. Zahrával standardní situace, neustále se nabízel, pracoval v úžasné rychlosti.

Jenže to na vicemistry světa bylo málo.

Chorvatsko po rychlém gólu začalo hrát daleko přímočařeji a rychleji než třeba v prvním zápase proti Maroku. Častěji drželo balón, snažilo se odemknout kanadskou defenzivu, nepůsobilo tak mátožně.

A že kanadská obrana byla dost průchodná… Často hořela, působila dezorientovaně.

Rychlý útok a gól Kramariče ještě zabrzdil ofsajd, Livaja zase gólmana Borjana z dobré pozice ve vápně neprostřelil.

Tlak ale sílil, až to kanadská obrana nevydržela. Skrytou přihrávkou našel Perišič ve vápně Kramariče, který z první levou mířil přesně na zadní tyč a po pár minutách na něj na konci prvního poločasu navázal i Livaja.

Střídající Osorio sice ve druhé půli mohl srovnat, ale zakroucená střela se do branky nevešla. Davidovu nepříjemnou ránu zase zneškodnil Livakovič.

Na druhé straně měl velkou šanci Brozovič i Kramarič, který nejprve druhým gólem pohrdnul. Jen do chvíle, než ho v 70. minutě centrem do vápna úplně volného našel Ivan Perišič. Chorvatský střelec si míč v klidu zpracoval a levou ho zakroutil na zadní tyč.

V poslední třetině zápasu jako kdyby Kanaďanům postupně došly síly, na zdramatizování zápasu už se nezmohli, naopak sami udělali obrovskou chybu. V nastavení tak šli sami na gólmana Oršič s Majerem, kteří tenhle nájezd vyřešili bezchybně – 4:1.

Ani druhý sympatický výkon na turnaji tak Kanaďanům body nepřinesl a už ví, že nepostoupí, naopak Chorvaté díky výhře o postup ze skupiny zabojují v posledním zápase s Belgií.

Autor: mat