130 let
Radost Němců.

Radost Němců. | foto: ČTK

Na fotbalové MS postoupilo Německo a Pobřeží Slonoviny

Sport
  •   17:42
Blantyre - Dvanáctým jistým účastníkem mistrovství světa v roce 2010 se stali fotbalisté Pobřeží slonoviny. Postup na červnový turnaj v JAR si zajistili dnešní remízou 1:1 na hřišti Malawi, kterou zařídil vyrovnávacím gólem kapitán a největší hvězda týmu Didier Drogba.

Jeho celek se na světový šampionát probojoval podruhé po sobě.

Pobřeží slonoviny vyhrálo všechny čtyři předchozí kvalifikační zápasy, a tak mu k jistotě postupu dnes stačil i bod. Ten se však vzdálil v 63. minutě, kdy Ngwira poslal domácí do vedení. Jenže už za čtyři minuty srovnal Drogba. Přestože hosté poprvé v kvalifikaci nezískali všechny body, na jejich postupu to nic nezměnilo.

"Sloni" jsou tak třetím africkým celkem, který si s jistotou zahraje na šampionátu, který se poprvé v historii koná právě na africkém kontinentu.

Již dříve postoupila Ghana, která se přidala k pořadatelské JAR. Dnes jejich řady může rozšířit ještě Kamerun, pokud ve skupině A porazí Togo a Gabon zároveň prohraje s Marokem.

Přidali se i Němci
Němečtí fotbalisté v rozhodujícím utkání čtvrté kvalifikační skupiny porazili Rusko na jeho hřišti 1:0 a postoupili na mistrovství světa. Rozšířili tak počet jistých účastníků šampionátu na třináct. Výhru v Moskvě, kterou zajistil svým sedmým kvalifikačním gólem Miroslav Klose, udrželi i přesto, že hráli od 69. minuty bez vyloučeného obránce Jeromea Boatenga.

Němci přijeli do Moskvy s vědomím, že výhra je posedmnácté v historii posune na světový šampionát. Tento cíl jim ještě přiblížil útočník Klose, který se v 35. minutě dostal ke střele a překonal brankáře Akinfejeva.

Rusko však nechtělo dát kůži lacino a po změně stran si vytvořilo místy drtivý tlak. Ten ještě umocnilo vyloučení Boatenga po druhé žluté kartě.

Rusům se dařilo v křídelních prostorech, ale nedokázali šance proměňovat. V německé brance se totiž činil gólman Adler, který udržel nejtěsnější vítězství a postup z prvního místa. Rusko se o postup na turnaj v JAR musí pokusit v baráži.

Autor: ČTK