130 let

Tomáš Rosický trpí na lavičce při sledováni hry českého týmu | foto: ČTK

Návrat 'Malého Mozarta' halí tajemství

Sport
  •   16:47
PRAHA - Na srazech fotbalové reprezentace vždy býval středem pozornosti, ale národnímu týmu chybí už tak dlouho, že se nad jeho nepřítomností pozastaví jen málokdo.

Návrat někdejšího kapitána a špílmachra Tomáše Rosického se kvůli vleklému zranění stále odkládá, a český tým tak musí už osmý měsíc improvizovat. „Chybí nám na hřišti, ale i mimo něj. Vždy jsem se těšil na žerty s ním,“ říkal včera záložník Libor Sionko.

Místo, aby oslňoval v anglické Premier League a táhl českou reprezentaci v kvalifikaci na mistrovství světa, v tréninkovém středisku Arsenalu poctivě zvedá činky, šlape na kole a pomalu si zvyká na míč. Severně od Londýna, stranou veškerého zájmu, chystá velký návrat.

„Mluvím s ním pravidelně po telefonu. Všechno probíhá normálně, na dva dny teď sice musel při tréninku vypustit balon, ale to je normální,“ zůstává klidný reprezentační kouč Petr Rada.

Čtyři měsíce od operace, při níž lékaři Rosickému kovovými destičkami připevnili podkolenní šlachu, kterou si poranil na konci ledna, si fanoušci musejí na jeho návrat ještě počkat. "Už dříve jsme oznámili, že se do tréninku zapojí v říjnu a to stále platí. Jeho rekonvalescence probíhá dobře,“ hlásí tiskové oddělení londýnského klubu.

Kouč Arsenalu Arsene Wenger však v sobotu na dotaz, kdy bude mít Rosického znovu k dispozici, jen pokrčil rameny. "Opravdu ještě nevíme,“ přiznal.

V mládí problémy neměl
Rosický je bez fotbalu už sedm měsíců, poslední tři se přitom vůbec nedotkl míče. I kdyby se proto hned zítra zapojil do plného tréninku, bude trvat několik týdnů, než se znovu dostane do bývalé formy. "Hodně záleží na typu zranění. Pokud se hráč mohl aspoň trochu hýbat, dostane se samozřejmě do kondice rychleji. Tomáš má ale výhodu v ohromném talentu, po fotbalové stránce se tak do toho dostane rychle,“ věří trenér Josef Pešice.

V mládí žádné problémy neměl Příběh "Malého Mozarta“, kterého ničí častá zranění, se vleče a rozuzlení je stále v nedohlednu. Rosický má předpoklady stát se nejlepším hráčem Evropy, jenže kariéru mu ničí zdravotní lapálie. Za dva roky v Arsenalu byl mimo hru celkem 53 týdnů.

Nejčastěji ho trápí svalová zranění, ale na marodce byl už i s poraněnými třísly a naposledy ho zradilo koleno.

Rosický už vyzkoušel všechno - nosí na míru ušité kopačky, nechal si vyrobit speciální vložky, vytrhnout si zuby moudrosti, provádí zvláštní cviky, ale nic nefunguje. Rosického trable připomínají složitou hádanku. „Také si to těžko vysvětluji,“ diví se trenér František Kopač, který talentovaného záložníka vedl ve Spartě v jeho šestnácti letech. Rosickému se totiž v mládí zranění až zázrakem vyhýbala.

"Nepamatuji, že by mi někdy chyběl, nebo by měl zranění ze zápasu,“ pátrá v paměti Kopač.

Vysvětlení Rosického problémů se různí, ale žádné z nich zatím nenabídlo uspokojivé rozřešení.

Podle fyzioterapeuta Pavla Koláře je příčinou svalových zranění hráčova svalová nerovnováha. "Některé svaly pracují víc a jsou nadměrně vycvičené, jiné nedostatečně. Problém je v koordinaci svalů, kterou Tomáš používá. Je to záležitost od dětství,“ popisoval loni MF Dnes Kolář.

Podle jiné teorie zase Rosický doplácí na přechozené nemoci z mládí. Sám jednou přiznal, že ve Spartě hrál i s angínou. "V určité době byl pro Spartu nepostradatelný, ale ani trenéři nemůžou jít proti názoru lékařů. Hráči ve Spartě mají špičkovou péči,“ oponuje Kopač.

Možné také je, že tělo Rosického není jednoduše stavěno na enormní zátěž špičkového fotbalisty. Důkazem může být marná naděje, že záložníka definitivně zbaví problémů speciální vložky do kopaček. „Statika pohybu je hodně důležitá, proto by mu to mohlo pomoct,“ říkal loni na podzim lékař české reprezentace Petr Krejčí.

Nyní už na adresu Rosického nechce říct vůbec nic. Arsenalu se nelíbila některá vyjádření českých lékařů, a proto je teď jeho jméno uvnitř reprezentace téměř tabu. Informačním embragem se zaštiťuje i Rosického rodina, komentovat cokoliv odmítá hráčův otec i bratr.

„Tomáš patří Arsenalu, ti ho platí, starají se o jeho léčbu, proto můžou poskytovat informace jen oni,“ hájí se mluvčí národního týmu Lukáš Tuček.

V Arsenalu roste nervozita Rosického rehabilitaci tak halí podivně hustá mlha. „Je to těžké, protože v Anglii většinou kluby oznámí, že hráč bude mimo hru jeden měsíc, a když pak nehrají další půlrok, není to nic divného,“ popisuje obvyklou praxi Jason Burt z anglického deníku Independent.

Vysvětlení neochoty komentovat léčbu Rosického se nabízí. Když se záložník na konci ledna v utkání s Newcastlem zranil, dokonce i trenér Wenger věřil, že se bez něj bude muset obejít jen v několika zápasech. Místo toho se léčba neustále protahuje.

Arsenal doplácí na absenci svého klíčového hráče už druhou sezonu. „Jsou frustrovaní, že to trvá tak dlouho. Všichni čekali, že už bude touto dobou dávno hrát. Rosický je pro Arsenal velmi důležitý, potřebují ho,“ popisuje stoupající nervozitu v anglickém klubu Burt.

Má to však jeden háček. Klíčovým mužem je Rosický i pro národní tým. Rada si i proto zřejmě vůbec nepřipouští, že by se bez něj musel na podzim obejít. „Taková varianta ale samozřejmě může nastat,“ krčí rameny český kouč.

Nejhorší scénář by však mohl vypadat jinak. Nehrozí v případě dalších zranění předčasný konec kariéry? Je to krutá otázka, ale Rosický by nebyl prvním sportovcem, kterého zradilo zdraví. „Myslím, že to u něj vůbec nehrozí. Tomáš není ten typ, co by to vzdal,“ tvrdí Kopač.

Zranění Tomáše Rosického v Arsenalu
Listopad 2006 (3 týdny) Na tréninku si poranil stehenní sval. Prosinec 2006 (3 týdny) „Vyléčený“ zadní stehenní sval na levé noze nevydržel hned první zkoušku v utkání s Tottenhamem. Únor 2007 (3 týdny) Na tréninku před finálovým zápasem Ligového poháru si poranil třísla. Duben 2007 (týden) Zasažen lehkou virózou. Duben 2007 (5 týdnů) Další svalové zranění, prodloužené o květnovou operaci zubů. Září 2007 (4 týdny) Rosický nedohrál zápas Ligy mistrů proti Seville. Znovu poraněný zadní stehenní sval, tentokrát na pravé noze. Leden 2008 (dosud) Zranění podkolenní šlachy se nelepšilo a Rosický musel podstoupit operaci. Návrat se očekával v září.

Autor: Pavel Kalouš