Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nedávní soupeři Slavie jdou v EL proti sobě, Vrbův Razgrad narazí na Inter Milán

Rumunská Kluž se utká se Sevillou Tomáše Vaclíka. foto: ČTK

NYON - Fotbalisté Sevilly s brankářem Tomášem Vaclíkem se v úvodním kole jarní vyřazovací fáze Evropské ligy utkají s Kluží, kterou vyřadila v kvalifikaci Ligy mistrů pražská Slavia.
  13:40

Jsi nacista, řvali fanoušci madridského klubu na Ukrajince. Rozhodčí kvůli tomu ukončil zápas

Trenéra Pavla Vrbu čeká s Ludogorcem Razgrad, který po konci v Plzni převezme od ledna, prestižní souboj s Interem Milán. 

Rozhodl o tom pondělní los ve švýcarském Nyonu. První zápasy úvodního kola vyřazovací fáze se budou hrát 20. února, odvety o týden později.

Sevilla je jedním z hlavních favoritů na celkové prvenství v Evropské lize. Pětinásobný vítěz soutěže se ale musí mít před úvodním vyřazovacím kolem na pozoru, neboť Kluž dokázala ve skupině vyřadit Lazio Řím. 

V létě v závěrečném předkole Ligy mistrů vypadl rumunský celek se Slavií po dvou porážkách 0:1. Gólman Vaclík dosud odchytal v této sezoně Evropské ligy jen jeden zápas, jinak dostává prostor jeho náhradník.

Vrbu hned v úvodu nového angažmá v Razgradu čeká velmi zajímavý soupeř. Suverén posledních sezon bulharské ligy totiž nastoupí proti Interu Milán, lídrovi Serie A. 

Italský celek přešel do Evropské ligy z třetího místa ve „slávistické“ skupině Ligy mistrů, s Pražany nejprve remizoval 1:1 doma a poté zvítězil 3:1 v Edenu.

Vedle Vaclíka je v soutěži ještě další český gólman Matěj Kovář z Manchesteru United. Devatenáctiletý talent se ale zatím v Evropské lize pouze jednou dostal na lavičku. Jeho celek na úvod vyřazovací fáze narazí na Bruggy.

Z českého pohledu budou důležité i zápasy týmů ze zemí, které s tuzemskými kluby bojují o umístění v první patnáctce žebříčku národních koeficientů UEFA. 

AS Řím si ve skupině Evropské ligy poradil s Basaksehirem.
Astana ve skupině Evropské ligyy vyhrála nad Manchesterem United.

Nejbližší pronásledovatel, patnáctý Kypr, má ve hře APOEL Nikósie, který se utká s Basilejí. Šestnácté Skotsko bude mít v jarní fázi dva celky - Celtic Glasgow nastoupí proti Kodani a Glasgow Rangers proti Braze.

Už výraznější ztrátu má sedmnácté Řecko, jehož zástupce Olympiakos Pireus si zahraje proti Arsenalu. Česko drží v žebříčku 14. místo a potřebuje brzké vyřazení kyperského celku či obou skotských.

Finále se odehraje 27. května v Gdaňsku. České kluby v základních skupinách Evropské ligy tentokrát chyběly a jediným tuzemským zástupcem v hlavní fázi evropských pohárů byla letos Slavia Praha.

Los úvodního kola play off Evropské ligy

Wolverhampton - Espaňol Barcelona

Sporting Lisabon - Basaksehir

Getafe - Ajax Amsterodam

Leverkusen - FC Porto

FC Kodaň - Celtic Glasgow

APOEL Nikósie - Basilej

Kluž - FC Sevilla (Vaclík)

Olympiakos Pireus - Arsenal

Alkmaar - LASK Linec

Bruggy - Manchester United (Kovář)

Ludogorec Razgrad (trenér Vrba) - Inter Milán

Frankfurt - Salcburk

Šachtar Doněck - Benfica Lisabon

Wolfsburg - Malmö

AS Řím - Gent

Glasgow Rangers - Braga

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...