Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Nejhorší prohra v historii? Je to kruté, ale hrál proti nám obrovsky kvalitní soupeř, říká Šilhavý

Sport

londýn (od zvláštního zpravodaje) - Těžší porážku samostatný český fotbal nepamatuje. V pátém utkání trenéra Jaroslava Šilhavého na lavičce národního týmu reprezentace prohrála v Anglii 0:5. „Krutý výsledek, ale stál proti nám nesmírně silný tým, obrovsky kvalitní soupeř,“ řekl kouč po úvodním duelu kvalifikace o Euro 2020.

Patrik Schick inkasuje od portugalského sudího Díaze žlutou kartu. foto: Reuters

Největší porážka v historii. Bojácní Češi zklamali fanoušky a v Anglii prohráli 0:5

Byla to čtvrtá tvrdá prohra české fotbalové reprezentace za posledních deset měsíců.

Červen 2018: 0:4 s Austrálií.

Září 2018: 1:5 v Rusku.

Březen 2019: 0:5 v Anglii.

Trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý.

„Dělali jsme hloupé chyby. Nestačili jsme rychlosti anglických mladíků, jejich kvalitě v zakončení. Rozdíl byl patrný,“ hovořil bez vytáček trenér Šilhavý.

Podlehli jste atmosféře bouřícího Wembley?
Nemyslím si, že bychom měli z prostředí nějaký strach. Stál proti nám nesmírně silný a kvalitní soupeř. V první půli měl sice převahu v držení míče, ale dlouho se nedostával do šancí. Pak udeřil po krásné akci a před přestávkou i z penalty, která nás nalomila. Chtěli jsme sice dál hrát, což bylo i poznat, jenže když jsme hru trochu otevřeli, soupeř toho dokonale využil.

Nebylo chybou hru otevřít tolik?
Nemyslím si. I diváci ocenili, že jsme chtěli korigovat výsledek, že jsme se s tím zápasem snažili ještě něco udělat. A vytvořili jsme si šance, ale žádnou z nich jsme bohužel neproměnili.

Naopak sami jste si dali jeden vlastní a další polovlastní gól.
Také při té třetí brance se míč od našeho hráče nešťastně odrazil ke Sterlingovi. Byly to možná kuriózní, ale rozhodně nešťastné situace.

Raheem Sterling se raduje z hattricku do branky Jiřího Pavlenky.
Fotbalisté Anglie se radují z gólu Harryho Kanea.

Z čeho góly ve druhém poločase plynuly? Z nešikovnosti? Z odevzdanosti?
Určitě to nebylo o odevzdanosti. Já jsem viděl hráče pracovat až do poslední minuty, chtěli, snažili se. Za to, jak makali za rozhodnutého stavu nula pět, si zaslouží pochvalu. I proto věřím, že se z toho výsledku dokážeme rychle otřepat. Že nás naopak posílí.

Už do zápasu s Brazílií? Hraje se v úterý večer v Edenu.
Věřím tomu. Letíme zpátky do Prahy, kde už se na Brazilce všichni těší. Diváci i my. Čeká nás neméně kvalitní tým, historicky slavné mužstvo, ale věřím, že na Anglii rychle zapomeneme a budeme se soustředit na další utkání.

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Zahradník/údržbář budov

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha