130 let

Chovanec je jasný favorit. | foto: Lidové noviny

Nový trenér? Patrně Chovanec

Sport
  •   9:08
PRAHA - Hledání správné osoby, která se postaví do čela české fotbalové reprezentace, dnes skončí. Za jasného favorita volby je považován Jozef Chovanec. Petr Rada se zatím také nevzdává. Oba trenéři dostanou pětiminutový prostor na vyjádření.


Volit budou členové třináctičlenného výkonného výboru ČMFS. Volba bude vlastně usnesení, které se přijímá hlasováním. Aby bylo uznáno, musí být přijato nadpoloviční většinou přítomných. Dostaví-li se všech třináct členů, musí tedy získat jeden z nominovaných alespoň sedm hlasů. Nestane-li se tak, může dojít až k přesunutí hlasování na jiný den.

 
Dle slov vedoucího reprezentačního "A“ týmu Karla Poborského dojde i na realizační tým. "Jestli u reprezentace skončím? To nemohu vyvrátit ani potvrdit. Celému realizačnímu týmu skončila v červnu smlouva a ve čtvrtek probíhá volba trenéra, a jestli tam padne i moje jméno, to nevím,“ řekl LN Poborský.
 

"Svého favorita na post trenéra reprezentace mám, ale neprozradím ho,“ dodal bývalý reprezentační záložník. Jeho budoucnost tedy pravděpodobně leží v rukou nového kouče. Ale zvolený kandidát bude mít před sebou i spoustu další práce. Bude se na něj upírat zrak českého fotbalového národa. A už zanedlouho začíná otevřená kvalifikace na mistrovství světa 2010. Proti Severnímu Irsku reprezentace nastoupí již 10. září.


Jací jsou kandidáti?
Největší předností Petra Rady je dlouholetá praxe asistenta národního týmu. Působil tam již v letech 1998–2001, právě pod Jozefem Chovancem. Rada dlouhodobě působí jako trenér v nejvyšší lize (Slavia, Příbram, Plzeň, Teplice) a pyšní se velkou znalostí poměrů v českém fotbale. Nevýhodou je absence jakéhokoliv výraznějšího úspěchu za celou jeho trenérskou kariéru.

Jozef Chovanec má dobré předpoklady: bývalý úspěšný hráč Sparty a PSV Eindhoven a respektovaný trenér. Sparta pod jeho taktovkou dvakrát vyhrála ligu a v roce 2000 postoupil s reprezentací beze ztráty bodu na mistrovství Evropy .

Jeho reprezentační angažmá však skončilo fiaskem. Kouč nezvládl baráž na MS 2002 s Belgií, která byla vyústěním celkově neúspěšné kvalifikace. Nezvládal ani samotné hráče.

Od roku 2005 působí jako generální sportovní manažer Sparty, a tudíž přes dva roky netrénoval.

Autor: Lidové noviny