130 let

Lech Poznaň - Sparta. | foto: ČTK

Doporučujeme

Polské peklo: Sparta jde po výhře 1:0 dál, v závěru ale přišla o dva vyloučené

Sport
  •   20:27aktualizováno  23:06
POZNAŇ/PRAHA - Fotbalisté Sparty postoupili do play off bojů o postup do hlavní fáze Ligy mistrů. V Poznani dokázali Pražané vyhrát stejně jako v prvním duelu nad Lechem 1:0. Vítězství zajistil Spartě proměněnou penaltou Kladrubský. Duel se dohrával v bouřlivé atmosféře, překvapivě ale hlavně na hřišti, což odnesli sparťané vyloučením dua Matějovský, Sionko. Za domácí viděl červenou kartu Bosacki.

Přestože do poslední chvíli kouč Sparty Jozef Chovanec mlžil, nakonec přece jen nepřekvapil. Do základní sestavy jednoho z klíčových zápasů podzimu (postup do play off předkol LM by zajistil Spartě jistotu setrvání v pohárové Evropě minimálně pro podzimní část) poslal svou nejsilnější jedenáctku - teda i s marody Kuckou, Wilfriedem a Matějovským.

OHLASY ZE SPARŤANSKÉ KABINY

A v úvodu sparťanským navrátilcům do sestavy i fanouškům pořádně zatrnulo. Již ve 4. minutě hlavičkoval po centru Krivetse z přímého kopu stoper Arboleda do tyče Blažkovy branky. Na fotbalisty Sparty zapůsobila rána jako budíček, v následujících minutách první půle měli nad svým soupeřem herně navrch.

Lech Poznaň - Sparta.

A přicházely také šance - v 8. minutě vyškrábl parádně kopnutý přímák Matějovského z 18 metrů ještě parádnějším zákrokem polský gólman Kotorowski. O čtyři minuty později jen sledoval, jak tečovaná rána Pamiče ze třiceti metrů letí obloučkem přes břevno. Po rozehrání rohového kopu pálil nepřesně halfvolejem Kladrubský.

Hosté si i poté udržovali územní převahu, další gólové šance si ale již v první půli nevypracovali, stejně se vedlo na druhé straně fotbalistům Lechu. Přesto mohli vést, již v nastaveném čase první půle zůstal na malém vápně úplně osamocený Wichniarek (a také v půlmetrovém ofsajdu), při zakončení ale selhal.

Domácím se povedl i vstup do druhé půle, jejich tlak ale zhatila chyba obránce Bosackiho. Ve 48. minutě dobíhal s Kadlecem nakopnutý míč sparťanskou obranou, nechal se však lehce sparťanským štírkem přehrát a musel zatáhnout za záchrannou brzdu. Jelikož se jejich souboj uskutečnil v pokutovém území, musel sudí Fautrel ukázat na penaltový puntík.

ZAJÍMAVOSTI

- Sparta zatím letos v pohárové Evropě neztratila ani bod a neinkasovala ani jeden gól. Ve 2. předkole si poradila s Lepajou 3:0 a 2:0, Lech Poznaň vyřadila po dvou výsledcích 1:0.

- Čtyři výhry Sparty v předkolech jsou důležité také pro český klubový koeficient, zvláště poté, co se dalším českým pohárovým zástupcům (Baník, Plzeň, Jablonec) zatím výsledkově příliš nedaří.

- Postup před Lech Poznaň je vykoupen dvěma vyloučenými zkušených hráčů Matějovského a Sionka, kteří budou minimálně v prvním duelu posledního předkola Spartě chybět.

- Sparta hrála naposledy v základní skupině Ligy mistrů v sezoně 2004/2005, tehdy získala v šesti duelech s Manchesterem, Lyonem a Fenerbahce Istanbul jediný bod za remízu z "Red devils" 0:0 na Letné.

- V případě postupu do základní skupiny Ligy mistrů vyinkasuje Sparta od UEFA minimálně 180 milionů korun, sezonní rozpočet Letenských se pohybuje zhruba kolem 300 milionů.

K míči se postavil Kladrubský a opět potvrdil to, že patří mezi penaltové specialisty, Kotorowského poslal ke druhé tyči, než ke které poslal míč - 0:1. V té chvíli museli domácí vstřelil k postupu minimálně tři branky. To se s ohledem na fakt, že se v nové sezoně radovali hráči Lechu z branky ve čtyřech duelech pouze jednou, zdálo jako neřešitelný úkol.

A nejspíše si to řekli také fotbalisté polského mistra. Hned po rozehrání se dostali do náznaku šance, ale to bylo z jejich strany vše. Co se fotbalových momentů týče. V závěrečné dvacetiminutovce totiž začaly domácím téct nervy a docházelo ke zbytečným strkanicím.

Když už se zdálo, že sudí vše uklidnil žlutou kartu pro tvrďáka Arboledu, rozdmýchal další explozi vášní zbytečnými provokacemi Marek Matějovský. Ten si následně v 80. minutě za úder loktem do břicha soupeře vysloužil červenou kartu, stejně jako smolař Bosacki (který byl ale v souboji nevinně, prohřešil se jeden z jeho spoluhráčů).

O pět minut později sparťanského špílmachra následoval po přísném vyloučení do kabin také další zkušený borec ve žlutém - Libor Sionko. Oba tak budou Spartě chybět minimálně v prvním duelu závěrečného předkola Ligy mistrů. A to pro kouče Jozefa Chovance není příliš příznivá zpráva.

Sparta je totiž pouze dva zápasy od postupu do základní skupiny Ligy mistrů, prvním po šesti letech a bonusu téměř 200 milionů korun. Navíc bude i tentokrát v roli nasazeného a může narazit například v pikantním duelu se slovenským šampionem Žilinou (ZPRAVODAJSTVÍ Z DALŠÍCH DNEŠNÍCH DUELŮ PŘIPRAVUJEME), přes kterou do Ligy mistrů před třemi lety postoupila Slavia. O složení dvojic rozhodne páteční nyonský los.

Odveta 3. předkola Ligy mistrů

Lech Poznaň - Sparta Praha 0:1 (0:0)
Branka: 50. Kladrubský z pen. Rozhodčí: Fautrel - Apelli, Gringore (všichni Fr.). ŽK: Wilk, Arboleda - Wilfried, Brabec, Řepka. ČK: 80. Bosacki - 80. Matějovský, 85. Sionko. Diváci: 14.000 (vyprodáno). První zápas 0:1, postupuje Sparta.

Poznaň: Kotorowski - Wojtkowiak (86. Kielb), Arboleda, Bosacki, Gancarczyk - Drygas (57. Stilič), Injac - Peszko, Wilk (53. Tshibamba), Krivec - Wichniarek. Trenér: Zielinski.

Sparta: Blažek - Kladrubský, Řepka, Brabec, Pamič - Hoheneder - Sionko, Kucka (75. Hejda), Matějovský, Kadlec (77. Žofčák) - Wilfried (90.+2 Lačný). Trenér: Chovanec.

Autor: Antonín Vavrda