130 let

První trénink fotbalistů FC Viktoria Plzeň pod vedením nového trenéra Dušana Uhrina ml.. | foto: MAFRA - Ladislav Němec

První trénink pod novým koučem. Jen jsme víc běhali, míní Horváth

Sport
  •   15:19
Vypadalo to, jako by se nic nezměnilo. Do tréninkového areálu v Luční ulici se trousili plzeňští fotbalisté, kapitán Pavel Horváth těch pár stovek metrů od stadionu absolvoval na kole. "Těšil jsem se," říkal osmatřicetiletý veterán.

Přesto to bylo jíné, než v předchozích letech. Český mistr zahájil přípravu bez zvučných posil, což v poslední době nebývalo zvykem. A s novým trenérem, což je také novinka.

"Hráči už během dovolené měli individuální tréninkový plán, abychom mohli hned první den přípravy začít naplno," poznamenal kouč Dušan Uhrin mladší, který v prosinci nahradil Pavlu Vrbu. Ten byl v klubu přes pět let a nyní se rozhodl vzít angažmá u národního mužstva.

Plzeňský tým před startem zimní přípravy

brankáři: Matúš Kozáčik, Petr Bolek, Roman Pavlík

obránci: Radim Řezník, František Rajtoral, Roman Hubník, Marián Čišovský, Václav Procházka, Lukáš Hejda, Ondřej Chocholoušek, David Limberský

záložníci: Milan Petržela, Pavel Horváth, Tomáš Hořava, Mladen Veselinovič, David Štípek, Daniel Kolář, Michal Ďuriš, Jan Kovařík, Marek Hanousek, Patrik Hrošovský, Matěj Končal

útočníci: Stanislav Tecl, Marek Bakoš, Tomáš Wágner

"Byl jsem napjatý, ale první trénink byl podobný jako za pana Vrby. Jen jsme víc běhali a nebylo tam tolik hry," podotkl Horváth.

Nový kouč je jedinou výraznou změnou v Plzni od konce podzimu. Zatímco za poslední rok klub v přestupních termínech koupil Tecla, Kovaříka či Hořavu, nyní se nákladné investice do posil nechystají. Proto, že je kádr silný a stabilizovaný.

Na startu přípravy se k mužstvu, které na podzim hrálo Ligu mistrů a v české nejvyšší soutěži zaostalo o pět bodů za první Spartou, připojili někteří hráči, kteří na podzim hostovali v jiných klubech.

O šanci se budou prát Marek Hanousek (Dukla), David Štípek (Mladá Boleslav), Patrik Hrošovský (Znojmo), Matěj Končal (Varnsdord) či Ondřej Chocholoušek (Domažlice).

To Jakub Hora zůstal v Bohemians 1905 a Martin Fillo v anglickém Brentfordu.

Chyběl i Martin Pospíšil, který se v Plzni na podzim hostoval a teď se vrátil do mateřské Olomouce.

Na jaře bude Plzeň útočit na obhajobu titulu v Gambrinus lize, ale sezona pro ni začne už 20. února úvodním zápasem vyřazovací fáze Evropské ligy proti Šachtaru Doněck.

Úvodní přípravný duel je naplánován na sobotu 11. ledna proti Chomutovu. O týden později zamíří Viktoria na soustředění do Turecka, kde má domluvené zápasy s ruským Permem, litevskou Klaipedou a rakouskou Admirou Wacker. Na další soustředění vyrazí na začátku února na Kypr, kde za soupeře budou litevský Žalgiris Vilnius, Levski Sofia a ruský celek FC Rostov.

Autor: