130 let

Trénink reprezentace v novém Edenu | foto: Lidové noviny

Reprezentaci čeká první ostrý test

Sport
  •   8:47
PRAHA - Národní tým bude ladit formu ve dvou pražských zápasech, ale ten první bude výjimečný tím, že se bude hrát v Edenu, který teprve před několika týdny otevřel poprvé brány fanouškům.

"V Rakousku jsme se srovnali na stejnou notu, ale lehkost nám ještě chyběla. Teď by měl přijít na řadu taktický trénink a náročné zkoušky v zápasech," řekl Brückner už před dnešním návratem výpravy z Korutan, co od nejbližších dnů očekává. Jak už naznačil v Rakousku, největší hledání ho čeká především uprostřed hřiště. Tam citelně chybí Tomáš Rosický a možný náhradník Marek Matějovský nevypadal na soustředění zrovna v ideální formě. "

Přesto se zdá být pravděpodobné, že v úterní základní sestavě na variantu se špílmachrem z Readingu nevsadí. Klíčovou roli spíše zastane Jaroslav Plašil, protože pro krajní pozice má kouč několik variant. Ty rozmnoží už i Zdeněk Pospěch s Liborem Sionkem, kteří se dnes připojili k týmu v dočasném domově mužstva ve strahovském hotelu Crowne Plaza. Oba však mají za sebou těžký závěr jara v dánské lize a kouč potvrdil, že je nechá odpočívat. Zvlášť, když do zápasu může poslat postupně pouze 17 hráčů.

Trenér dnes na tiskové konferenci potvrdil, že úterní sestava může být ještě v mnohém odlišná od té, která nastoupí 7. června proti Švýcarům. "Raději bych během utkání prostřídal více hráčů než povolených šest, ale ještě nejsme v tom bodě, abychom vyslali na hřiště ideál. Budeme ještě zkoušet některé věci," prohlásil Brückner, podle kterého by s přibývajícími dny měla hráče opouštět únava, jež zmohla některé svěřence v sobotu proti St. Andrä.

Soupeř na rozdíl od Čechů není účastníkem Eura, a tak pro něj pražský zápas je především přípravou na kvalifikaci mistrovství světa, v níž hrají Litevci ve skupině s Francií, Rumunskem, Srbskem, Rakouskem a Faerskými ostrovy. V evropské kvalifikaci skončili na nepostupovém pátém místě, ale uhráli dva zajímavé výsledky: v Itálii dokázali remizovat 1:1 a na závěr kvalifikace dokonce porazili Ukrajinu 2:0, přestože soupeř hrál v nejsilnějším možném složení.

Zápas začne ve 20:30.

Předpokládané sestavy:

ČR: Čech - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Plašil, Galásek, Polák - Vlček, Baroš - Koller.

Litva: Karčemarskas - Papečkys, Skerla, Dedura, Klimavičius - Mikoliunas, Šemberas, Kšanavičius, Sabenas - Jankauskas, Danilevičius.

Autor: ČTK