130 let

Wayne Rooney je po 13 letech opět hráčem Evertonu. | foto: evertonfc.com

Rooney se po 13 letech vrací do Evertonu. V United vstřelil rekordních 253 gólů

Sport
  •   15:00aktualizováno  16:18
LIVERPOOL - Nejlepší střelec anglické fotbalové reprezentace Wayne Rooney se po 13 letech vrací z Manchesteru United do Evertonu. S liverpoolský klubem, v němž začínal kariéru, podepsal jednatřicetiletý útočník smlouvu na dva roky.

Spirála miliardových přestupů se roztočila. Který fotbalista bude ten nejdražší?

„Je to úžasný pocit být zpátky. Už se nemůžu dočkat, až se potkám s klukama, vyběhnu na tréninkové hřiště a až přijde zápas. Jsem nadšený,“ uvedl Rooney.

„Nepřišel jsem jenom proto, že je to klub, kterému fandím, kde jsem vyrostl a za který jsem hrál. Jsem tu, protože mám pocit, že se může posunout dál a být úspěšný,“ dodal autor 53 reprezentačních gólů.

Na odchodu z Evertonu je naopak belgický útočník Romelu Lukaku, jenž vystřídá Rooneyho v Manchesteru United, který za něj má zaplatit 75 milionů liber (asi 2,23 miliardy korun). Rooney přestoupil do Evertonu zdarma.

Zlatan Ibrahimovič a Wayne Rooney.
José Mourinho a Wayne Rooney.

Během třinácti let nastřílel za Manchester rekordních 253 branek a vedl ho jako kapitán. Získal s ním pětkrát ligový titul, jednou Anglický pohár a také triumf v Lize mistrů.

V uplynulé sezoně pod taktovkou nového trenéra Josého Mourinha však nedostával příliš prostoru na hřišti.

„Není žádné tajemství, že jsem už dlouho Waynův obdivovatel. V klubu vystupoval jako vzorný profesionál a zůstane v jeho historii zapsán dlouhou dobu,“ řekl Mourinho.

„Nikdy není jednoduché mít vynikajícího hráče, který hraje méně, než bych chtěl. Proto jsem mu nemohl stát v cestě, když požádal o návrat do Evertonu,“ uvedl portugalský kouč.

S Old Traffordem se Rooney loučí s bilancí 559 utkání a 253 gólů, což je klubový rekord, o který připravil legendárního Bobbyho Charltona.

Za Everton hrál Wayne Rooney naposledy v 18 letech. Teď se odchovanec klubu po 13 letech vrací.

V dresu Evertonu debutoval v létě 2002 jako šestnáctiletý v anglické lize a za klub dal 17 branek v 77 utkáních, než odešel za 27 milionů liber do Manchesteru.

Everton na novou sezonu mohutně zbrojí a dosud nakoupil posily za 98 milionů eur. Do týmu přišli brankář Jordan Pickford, obránce Michael Keane a ofenzivní hráč Davy Klaassen.

Trenér Ronald Koeman věří, že Rooney může být pro tým velkým přínosem.

„Everton miluje a moc si přál se vrátit. Pořád je mu teprve 31 a nepochybuji o jeho kvalitách. Je to fantazie, že je tady,“ prohlásil nizozemský kouč, jehož tým skončil v minulém ročníku anglické ligy sedmý hned za Manchesterem United.

Autor: ČTK