Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Slavia podlehla Barceloně 1:2. Ve druhém poločase sešívaní soupeře přehrávali, přesto neberou ani bod

Sport

  20:40aktualizováno  23:10
Praha - Fotbalisté Slavie prohráli ve třetím z šesti zápasů základní skupiny Ligy mistrů se slavnou Barcelonou 1:2. Pětinásobného vítěze soutěže poslal v Edenu ve třetí minutě do vedení kapitán Lionel Messi, v 50. minutě sice vyrovnal Jan Bořil, ale hned za sedm minut si dal vlastní gól Peter Olayinka.

VIDEO: Ten stadion se mi líbí. Vémola fandí Slavii a chtěl by v Edenu zápasit

Pražané utrpěli teprve druhou porážku za posledních 28 soutěžních zápasů. Po polovině skupiny figuruje český šampion na posledním místě skupiny F s jediným bodem, který získal na úvod v Miláně za remízu 1:1 s Interem. V druhém kole před třemi týdny Slavia doma podlehla Dortmundu 0:2. Barcelona vyhrála s českým soupeřem popáté za sebou a vede tabulku se sedmi body.

V příštím utkání 5. listopadu čeká Slavii, která hraje skupinu Ligy mistrů podruhé a poprvé po 12 letech, odveta v Katalánsku. Do další fáze postoupí první dva týmy.

Barcelona nasadila všechny své opory v čele s kapitánem Messim. Slávistický kouč Trpišovský překvapivě postavil na levý kraj zálohy Zeleného, v obraně pak nechyběl uzdravený Hovorka.

Barcelona se představila v Česku po osmi letech od výhry 4:0 v Edenu nad Plzní, kterou zařídil hattrickem Messi. A šestinásobný vítěz ankety o nejlepšího hráče světa rychle udeřil i dnes. Argentinec vystihl Ševčíkovu rozehrávku, narazil si s Arthurem a ve třetí minutě překonal Koláře.

Messi se stal prvním hráčem, který dokázal skóroval v patnácti po sobě jdoucí sezonách Ligy mistrů. Zároveň dal gól proti 33. týmu v prestižní soutěži a dorovnal rekordmany Cristiana Ronalda s Raúlem.

Olayinka si srazil míč do vlastní branky a podtrhl tak smolný den.
Lionel Messi v zakončení.

Slavia se brzy oklepala a ve zbytku první půle držela s lídrem španělské ligy krok, střelecky byla dokonce aktivnější. Ve 20. minutě dostal ideálně nabito Zelený, ale trefil jen brankáře Ter Stegena. Německý gólman vychytal i v 36. minutě Masopustovu šanci a následně vytáhl na roh Olayinkův pokus. Na druhé straně vykopl De Jongovu střelu ze strany Kolář. Už v nastavení prvního poločasu pálil těsně mimo Masopust.

Pět minut po pauze už se slávisté dočkali. Masopust přiťukl nabíhajícímu Bořilovi, který střelou na zadní tyči srovnal a navázal na vítězný gól z odvety závěrečného předkola s Kluží.

Pražané ožili, Stanciu však minul. Barcelona si vzala vedení rychle zpět. Messiho centr z přímého kopu propadl až k Suárezovi, který z velkého úhlu napálil Olayinku a od něj se míč odrazil do sítě.

Odpovědět mohl Souček, ale hlavičkoval nad. Na druhé straně v 67. minutě vychytal Kolář Messiho a chvíli nato Suárez ve velké šance minul. Neprosadil se ani Messi a španělský šampion pak prováhal několik přečíslení. Pražané, které o víkendu čeká ligový šlágr v Plzni, dostali favorita v závěru pod tlak, ale srovnat nedokázal ani střídající Hušbauer.

Utkání 3. kola základní skupiny F fotbalové Ligy mistrů:

Slavia Praha - FC Barcelona 1:2 (0:1)
Branky:
50. Bořil - 3. Messi, 57. vlastní Olayinka. Rozhodčí: Madden - Stewart, Roome (všichni Skot.) - Van Boekel (video, Niz.). ŽK: Masopust, Bořil, Olayinka, Ševčík - Alba. Diváci: 19.170.

Sestavy: Slavia: Kolář - Coufal, Kúdela, Hovorka, Bořil - Souček, Ševčík - Masopust (76. Van Buren), Stanciu (76. Hušbauer), Zelený (46. Tecl) - Olayinka. Trenér: Trpišovský.

Barcelona: Ter Stegen - Semedo, Piqué, Lenglet, Alba - De Jong, Busquets (78. Vidal), Arthur (84. Rakitič) - Messi, Suárez, Griezmann (69. Dembélé). Trenér: Valverde.

VÝJIMEČNÝ MESSI

Hvězdný útočník Lionel Messi potvrdil v utkání Ligy mistrů na hřišti pražské Slavie svou výjimečnost. Dvaatřicetiletý argentinský fotbalista hned v úvodu utkání dal vedoucí brankou a po jeho centru padl v 57. minutě vítězný gól katalánského celku na 2:1. Slávistům motal hlavu po celý zápas.

Kapitán Barcelony si krátce před výkopem vyměnil upomínkový předmět se slávistickým protějškem Tomášem Součkem a následně si plácl a objal se s kolegy z útoku Luisem Suárezem a Antoinem Griezmannem.

Už po třech minutách pětinásobný držitel Zlatého míče zaúřadoval, když se vložil do Ševčíkovy přihrávky, vyměnil si míč s Arthurem a přízemní střelou k tyči otevřel skóre. Slavia se stala 33. mužstvem, jemuž Messi vstřelil v Lize mistrů gól, čímž vyrovnal počiny Raúla a Cristiana Ronalda. Také se jako první hráč v dějinách soutěže trefil v 15 ročnících za sebou.

V 11. minutě prošel přes několik slávistů, ale už ne přes Olayinku, který mu ve skluzu vypíchl míč. O sedm minut později chtěl vyslat do samostatného úniku Suáreze, jenže uruguayskému kanonýrovi přistál míč na patě. Poté se Messi delší dobu k ničemu nedostal, spolu se Suárezem zůstával vzadu a do bránění se nezapojoval. V 38. minutě se opět připomněl, když přihrál Suárezovi, který z úhlu vystřelil pouze do Kolářovy náruče.

Na začátku druhého poločasu zachycovala Messiho přihrávky dopředu domácí obrana. Pět minut po přestávce červenobílí díky Bořilovi srovnali, ale nerozhodný stav vydržel pouze do 57. minuty. Messi se postavil ke standardní situaci, nacentroval na zadní tyč a slávista Olayinka si po Suárezově střele nešťastně srazil míč do vlastní sítě.

Po více než hodině hry se Messi po kontaktu s Bořilem v bolestech svalil na zem. Domácí hráč za zákrok na Argentince dostal žlutou kartu. Messi v zápase pokračoval bez potíží. V 68. minutě si naběhl do vápna na Albiho přihrávku, prosmýkl se mezi dvěma slávisty, jenže jeho zakončení z úhlu vyrazil Kolář na roh. O chvíli později posunul vpřed Suáreze, který zakončil těsně vedle.

V 75. minutě si Messi před branku naběhl znovu na Albiho pas, jenže zakončení mu nesedlo. O několik minut později obehrál Messi několik hráčů, stopku mu ale elegantním a čistým skluzem vystavil Souček. V 88. minutě se ho stoper Kúdela zbavil bravurní otočkou. O chvilku později mohl Messi při slávistickém tlaku přidat třetí gól Barcelony, Kolář však jeho střelu z hranice vápna vyrazil na roh. Po závěrečném hvizdu Messi okamžitě opustil hřiště.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...