Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Složitá situace už před koronakrizí. Premier League byla ve ztrátě 600 milionů liber

Fotbalová Premier League byla ve složité situaci už před koronakrizí. foto: Reuters

Londýn - Nejbohatší fotbalová liga světa, anglická Premier League, se dostala do složité ekonomické situace už dávno před vypuknutím koronavirové krize. Podle finanční analýzy společnosti Vysyble vykázaly anglické prvoligové kluby v sezoně 2018/19 celkovou ztrátu ve výši 600 milionů liber (17,9 miliardy korun).
  11:45

Kluby Premier League se dostaly hluboko do červených čísel navzdory rekordním příjmům ve výši 5,15 miliardy liber. Svou roli v tom sehrály i mimořádně vysoké výdaje na mzdy, jež v tomto období činily 3,12 miliardy liber.

Stadion fotbalistů Brightonu
Kouč City Pep Guardiola

V aktuální sezoně hrozí klubům kvůli pandemii koronaviru ztráty ještě vyšší. Britská média uvedla, že i když se sezona anglické ligy nakonec dohraje, budou muset kluby vrátit až 400 milionů liber z vysílacích práv. K tomu je potřeba přičíst ztráty ze samotných zápasů, neboť se bude hrát před prázdnými tribunami.

„Covid-19 není příčinou špatné finanční situace fotbalu. Spíš je pouze katalyzátorem toho, co naše data naprosto zjevně identifikovala jako dlouhodobější problém. V posledních měsících koronavirus odhalil, jak i ty největší kluby fungují,“ uvedl Roger Bell ze společnosti Vysyble.

Autor:

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...