130 let

Španělští fotbalisté slaví gól v domácím utkání Ligy národů proti Česku. | foto: AP

Statečný výkon fotbalistů na Španělsko nestačil, podruhé za sebou prohráli

Sport
  •   22:47
Čeští fotbalisté se statečně prali, v Málaze proti domácímu Španělsku neodehráli vůbec špatný zápas, ale v Lize národů podruhé za sebou podlehli 0:2. První gól dostali v první půli po pasáži, kdy byli nebezpečnějším týmem. Druhý pak patnáct minut před koncem z rychlého brejku.

Národní mužstvo má za sebou čtvrté utkání v elitní úrovni Ligy národů, podruhé během osmi dnů se potkalo s favorizovaným Španělskem, ale na rozdíl od duelu v Praze (2:2) ho o body neobralo.

Jelikož v souběžně hraném duelu Švýcarsko porazilo Portugalce 1:0, je český tým dvě kola před koncem jen bod od sestupové příčky do nižšího levelu. Rozhodne se v druhé polovině září právě ve Švýcarsku, předtím hrají Češi doma s Portugalskem.

Tabulka skupiny A2

Tým Z V R P S B
1. Španělsko 4 2 2 0 6:3 8
2. Portugalsko 4 2 1 1 7:2 7
3. Česko 4 1 1 2 4:7 4
4. Švýcarsko 4 1 0 3 2:7 3

V Málaze český tým dlouho bojoval o remízu, ale parádní akce střídajících hráčů mu naději v 75. minutě vzala. Sedmnáctiletý Gavi se probil od poloviny hřiště přes Brabce, Ferrán Torres poslal střílený centr a Sarabia na zadní tyči jen nastavil nohu. V tu chvíli bylo hotovo.

Přitom Španělé za vítězstvím nevykročili zrovna povedeně, v úvodu se hledali, ale od první branky měli hru pod kontrolou.

Když ve 23. minutě španělský záložník Carlos Soler zblízka propálil Mandouse, stoper Brabec vztekle kopl podrážkou do tyče. Štvalo ho, že do té doby lepší tým najednou prohrával.

Gól se zrodil po pasu za obranu, ne zrovna tradiční akci španělské reprezentace. Marco Asensio si ve vápně odstavil Jemelku, přihrál do druhé vlny a protože Sadílek se Zeleným se nechytili s nabíhajícím Solerem, domácí v bouřlivé atmosféře skórovali.

Přitom gól by si spíš zasloužili Češi. Trenér Šilhavý vymyslel odvážnou taktiku s velmi riskantním napadáním. Češi presovali už od domácího pokutového území a Španělé si s tím nevěděli rady. Jejich styl krátkých přihrávek narážel, hosté byli jak honící psi.

Nejenže protivníka donutili k občasným nákopům, což Španělé takřka nedělají. Ale často jim míč v blízkosti pokutového území vzali. Za bezbrankového stavu měli dvě nadějné příležitosti.

Po zisku z presinku pálil po zemi Černý, Unai Simón musel hodně rychle na zem, aby ránu z osmnáctí metrů vyrazil.

Poté Černý, společně s Mandousem, Peškem, Zeleným a Jemelkou nováček v základní sestavě proti čtvrtečnímu utkání v Portugalsku, z hloubi pole vyslal parádní kolmici mezi stopery. Kuchta utekl Martínezovi, ale zakončení už nezvládl a španělského gólmana trefil.

Jenže pak už pro Čechy přišly jen zlé chvíle. Od Kuchtovy loženky uběhly tři minuty a La Rosaleda se otřásala nadšením. Čechům se hra rozpadla, už nezavírali mezery v obraně, nenarušovali španělskou kombinaci, zato domácí po trefě Solera ožili.

Hosté mohli být rádi, že známý turecký sudí Cakir neodpískal pokutový kop po kontaktu Zeleného s Asensiem. Útočník Realu Madrid v nepřerušené hře za Cakirem dlouho chodil a dožadoval se penalty.

Pak Asensio vylepšil pozici pro Solera, který se zasekávačkou zbavil Brabce, ale už nedokázal přesně vystřelit.

V těžkých momentech musel tým opustit zraněný bojovník Sadílek a hosté dohráli poločas v útlumu. Byť po chybě Simóna v rozehrávce křídelník Pešek servíroval na malé vápno Kuchtovi, ale španělský gólman svůj kiks napravil a přihrávku zachytil.

V úvodu druhé půle opět zahrozil Pešek, ale přehodil gólmana i bránu. Češi se tlačili dopředu, hráli odvážně, střídající Král pálil tvrdě i přesně, ale Simón vyrazil.

Postupně však šlo vypozorovat, že domácí už se zaskočit nenechají. Do šance už soupeře nepustili. Jejich hru oživili sedmnáctiletý Gavi. Publikum nadšeně jeho jméno skandovalo a talent Barcelony se jim pak předvedl akcí přes půl hřiště, kterou zakončil gólem Sarabia.

Národní mužstvo soubojem ve Španělsku uzavřelo dlouhý červnový sraz. Mezi elitou - v nejvyšší divizi fotbalové Ligy národů - Češi nad očekávání zvládli domácí zápasy, v nichž porazili Švýcarsko (2:1) a remizovali právě se Španělskem (2:2). Narazili až ve čtvrtek v Portugalsku, kde s Ronaldem a spol. padli 0:2. A teď znovu.

Liga národů se dohraje před podzimním mistrovství světa. Češi v září vyzvou doma Portugalsko a pak nastoupí ve Švýcarsku.

Autor: Miloslav Novák