130 let

Jablonec - Sparta (Tomáš Řepka) | foto: ČTK

Spartě se vzdaluje titul. V Jablonci prohrála 1:2

Sport
  •   19:30
JABLONEC - Fotbalisté Jablonce uhájili domácí prostředí i před nájezdníky ze Sparty. Zvítězili 2:1 a na pražský celek, kterému se s každým dalším zaváháním vzdaluje šance na obhajobu titulu, se dotáhli na rozdíl tří bodů.

Hned od úvodního výkopu se hrál otevřený, na české poměry velmi atraktivní fotbal. Diváci se dobře bavili - ostatně ani na první branku nemuseli čekat dlouho. V jedenácté minutě jablonecký Lafata obešel Brabce a nacentroval do pokutového území. Tam se výborně uvolnil Vošahlík a hlavou poslal míč do sítě. 

Zanedlouho ale bylo vyrovnáno. Podaný předběhl stopera Jablonce, přebral dlouhou přihrávku Matějovského a podél gólmana Valeše uklidil balón do sítě - 1:1.

Čtěte také

V první půli si oba týmy vypracovaly ještě po jedné velké šanci. Autor první branky Vošahlík vyslal nepříjemnou dalekonosnou střelu, kterou brankář Blažek vyrazil jan před sebe, kde se zjevil Lafata a hlavičkou se pokusil muže mezi tyčemi přehodit, ale neúspěšně.

Chvíli před odchodem do kabin mohl přidat druhou branku hostí opět Podaný: znovu se zjevil za obranou Jablonce a pokusil se obejít gólmana Valeše, jenže ten se na zemi natáhl tak, že míč okolo sebe nepropustil.

Rozhodnutí přinesla až situace ze 66. minuty. A opět u toho byla nejzářivější hvězda utkání - Jan Vošahlík. Lafata se probil až do pokutového území a vypálil přízemní střelu na Blažka - ten ji jen ztlumil a Vošahlík se štěstím v pádu míč kutálející se do sítě dorazil.

Sparťané poté vsadili všechno na ofenzívu: trenér Chovanec na hřiště ke Kweukemu poslal Keriče, Kadlece a Zemana. Ze hřiště přitom stáhl také stopera Řepku, který měl na trávníku problémy s disciplínou a již v první půli si vykoledoval žlutou kartu.

Jablonec navzdory změnám v sestavě hostujícího mužstva vedení uhájil. Pro Spartu to znamená, že se náskok vedoucí Plzně, jež má jeden zápas k dobru, může rozrůst už na osm bodů.

22. kolo první fotbalové ligy

Baumit Jablonec - Sparta Praha 2:1 (1:1)
Branky: 11. a 66. Vošahlík - 13. Podaný. Rozhodčí: R. Hrubeš - Mencl, Ubias. ŽK: Vošahlík, Lafata - Řepka, Blažek, Zápotočný. Diváci: 6056.

Jablonec: Valeš - Eliáš, Beneš, Drsek, Jablonský - Vošahlík (88. Třešňák), Loučka, Jarolím (90. Kocourek), Vaněk (68. Hejda), Piták - Lafata. Trenér: Komňacký.

Sparta: Blažek - Zápotočný, Brabec, Řepka (86. Zeman), Pamič - Kladrubský (69. Kerič), Matějovský, Vacek, Podaný (69. Kadlec) - Kweuke, Pekhart. Trenér: Chovanec.

Autoři: Lidovky.cz, Vojtěch Lhota