130 let

St Joseph’s - Slavia 0:4, propastný rozdíl, Sor dal trpaslíkovi dva góly

Sport
  •   20:56
Fotbalisté Slavie vykročili k postupu do dalšího dvojzápasu v Konferenční lize. Ve 2. předkole si hravě poradili s gibraltarským celkem St Joseph’s, kterému bez větších obtíží nasázeli čtyři branky.

Slávisté měli duel s domácím trpaslíkem pevně pod kontrolou. Gólů mohlo být klidně víc, rozdíl mezi oběma týmy je víc než propastný.

Hosté hned St Joseph’s zatlačili a vytvářeli si větší či menší šance. Poprvé rozradostnil zhruba šedesát fanoušků, kteří přicestovali Slavii na Gibraltar osobně podpořit, útočník Sor trefou o břevno.

Po kombinaci s krajanem Usorem přidal navíc zanedlouho druhý gól.

Hrálo se v pozoruhodných kulisách jediného stadionu na gibraltarském území. Na umělé trávě, pod majestátní pískovcovou skálou, přímo vedle ranveje místního letiště, na které – až trochu kouzelně – chvilku před závěrečným hvizdem přistál spoj z Londýna.

Na nebi se mráčky objevily až ve druhé půli a poměrně silný vítr ochlazoval teplý a vlhký mořský vzduch. Domácí příznivci fandili, tleskali, potěšila je každá drobnost, která se fotbalistům v modro-bílých dresech povedla. Bylo jich poskrovnu, zato zloba na sudího hlavě v závěru první půle narůstala.

Poprvé, když vyloučil Pecciho za to, že u střídaček surově vytyčil loket vstříc Ewertonovi. Jindy zase za to, že domácí kouč Paz podivuhodným volejem napálil balon tam, odkud přilétl. Fanoušci sice spustili oslavný ryk, ale arbitr neměl slitování a trenérovi za nesportovní chování také ukázal červenou kartu.

To už bylo na konci poločasu, který uzavřel Ewerton třetí brankou.

Slávisté vyrukovali na St Joseph’s jen se třemi Čechy: Holešem, Douděrou a brankářem Mandousem. Dominovali, ale místy bylo vidět, že se nová sestava s posilami Tiéhim, Ewertonem či Eduardem Santosem ještě sehrává.

Tak jako tak hosté při každém přerušení okamžitě rozehrávali, nechtěli outsidera, který naopak zprvu zdržoval, co mohl, ani na chvilku pustit z kolotoče.

S tříbrankovým náskokem po změně stran zvolnili tempo, ani ne po hodině trenér Trpišovský vystřídal čtyři hráče naráz, aby v netradičním prostředí co nejvíc ušetřil síly.

Po trefě náhradníka Lingra, který dorazil Usorovu střelu do prázdné, se duel už jen dohrával, i když domácí defenziva nadále nepůsobila nejorganizovanějším dojmem. Ale Jurečka, Fila, Douděra, Usor ani Lingr své příležitosti v pátý či další gól nepřetavili.

Vítěz dvojzápasu, což bude nade vší pochybnost Slavia, se ve třetím předkole utká s řeckým Panathinaikosem. Gibraltarský celek, který vyřadil severoirské Larne, na českého vicemistra po všech stránkách nestačil.

Autor: Vojtěch Povejšil