130 let

Fotbalisté Stevenage ze čtvrté ligy slaví po utkání Anglického poháru senzační postup přes Aston Villu. | foto: Profimedia.cz

Kouzla pohárové Anglie: Coutinho v kapse a srdce jako Big Ben. Slaví i v Hollywoodu

Sport
  •   15:59
Když necelou půlhodinu před koncem nedělního zápasu opouštěl ještě za příznivého stavu pro Aston Villu hřiště hvězdný Philippe Coutinho, správce sociálních sítí Stevenage, soupeře ze čtvrté ligy, si z něj otevřeně utahoval: „Střídání trvalo déle, než je obvyklé, protože Coutinha nejprve museli vysypat ze zadní kapsy našeho obránce Luthera James-Wildina.“

V tu chvíli ještě nemohl tušit, že se nakonec skutečně bude smát jako poslední, protože outsider během posledních minut dvěma góly zvrátil vývoj a po dramatickém vítězství 2:1 postoupil do dalšího kola.

Byla to jedna z největších senzací v FA Cupu za poslední roky: Stevenage ze čtvrté ligy si vyšláplo na Aston Villu, jedenácté mužstvo Premier League, které figuruje v pyramidě anglických fotbalových soutěží o 59 příček výš.

„Věděl jsem, že pokud vydržíme aspoň pětasedmdesát minut na dostřel, šance existuje. Moji kluci mají skvělou fyzičku a hlavně: srdce jako Big Ben,“ dojímal se po obratu poněkud zavalitý trenér Steven Evans.

Byl to vůbec plodný víkend - a v proslulém Anglickém poháru, nejstarší klubové soutěži světa, také rekordní.

Vždyť ve třetím kole (prvním, do kterého vstupují i ligové týmy) se poprvé po patnácti letech poroučelo hned osm zástupců z Premier League a o devátém se rozhodne v opakovaném duelu mezi Liverpoolem a Wolverhamptonem.

Celkový počet navíc ještě nemusí být konečný, protože ve večerním utkání přivítá třetiligový Oxford fotbalisty Arsenalu.

„Magický okamžik pro hráče, našeho předsedu a vlastně celé město,“ rozplýval se kouč vítězů, zatímco jeho protějšek Unai Emery, který v minulosti šéfoval i lavičkám Arsenalu či Paris St. Germain, zahanbeně kroutil hlavou.

Po svém říjnovém příchodu do Birminghamu španělský kouč tápající Aston Villu probral, v týdnu se dušoval, že pohárovou soutěž bere vážně. Nasadil i relativně silný tým, řadu zkušených borců a pak bum!

„Jsem naštvaný, zklamaný a je mi líto fanoušků,“ soukal ze sebe Emery poté, co Aston Villa závěr ošidného duelu s protivníkem z nižší soutěže proměnila ve fiasko.

Trenér Steve Evans slaví s fanoušky Stevenage postup do čtvrtého kola...
Záložník fotbalového Stevenage Dean Campbell se raduje z vítězného gólu v...

Nejprve středopolař Leander Dendoncker dlouho otálel s rozehrávkou před vlastní šestnáctkou, zbytečně ztratil balon a ve snaze zachránit situaci vyrobil i červený penaltový faul. Stevenage vyrovnalo a za několik desítek sekund po rychle rozehraném rohovém kopu duel také otočilo.

Proti jedenadvacetiletému střelci Deanu Campbellovi, pro nějž to byla teprve druhá branka dospělé kariéry, obránci vystoupili pozdě - a tři tisícovky fanoušků trpaslíka, kteří se mačkali přímo na tribuně, nevěřili, co vidí.

I poražený brankář Emiliano Martínez, zlatý muž z nedávného katarského šampionátu, jenž si nedělní ostudu vytrpěl na lavičce, za juchajícími soupeři přišel a gratuloval.

„Všechny nás objal,“ přiblížil trenér Evans, který argentinského brankáře před osmi lety vedl v druholigovém Rotherhamu. „Pro něj coby mistra světa musí být taková zkušenost strašidelná. Totéž ale platí i pro ostatní hráče, viděl jsem třeba výraz Ashleyho Younga, kterému bylo z vyřazení možná až trapně.“

To Stevenage naopak prožíval jeden z nejpozoruhodnějších úspěchů své bezmála padesátileté existence. A je jen ironií osudu, že zmiňovaný Young se ve městě v roce 1985 narodil...

Tou dobou ještě místní klub balancoval na pomezí sedmé a osmé ligy, až v novém tisíciletí se protloukl i do profesionálních vod, nejvýš působil v třetí lize, a tak jistě chápete, že nedělní skalp Aston Villy má zkrátka mimořádný význam.

Po čtyřech letech je Stevenage prvním klubem ze čtvrté nejvyšší soutěže, jenž vyřadil tým z Premier League.

Mimochodem, podobnou slávu aktuálně prožívá také Wrexham. Tým z páté ligy, který sídlí ve Walesu a vlastní ho hollywoodští herci Ryan Reynolds s Robem McElhenneym, po sedmigólovém thrilleru vyřadil druholigové Coventry a do čtvrtého kola FA Cupu postoupil po necelém čtvrtstoletí.

Příště se utká s Sheffieldem United a Stevenage, přemožitel Aston Villy, narazí pro změnu na Stoke City.

„Hráčům jsem říkal, že o tomhle budou jednou vyprávět svým dětem a vnoučatům,“ usmíval se Evans, kouč Stevenage.

Nikdo navíc netvrdí, že kouzelná fotbalová historka už je kompletní.

Autor: Jiří Čihák