130 let
Miroslav Pelta (vlevo).

Miroslav Pelta (vlevo). | foto: Jindřich Mynařík, Lidové noviny

Rozhovor

Také politici mě chtějí, tvrdí kandidát na šéfa FA Pelta

Sport
  •   10:30
PRAHA - Přemlouvat Vlastimila Košťála k návratu nebude, i když s ním ve Spartě zažil úspěšné časy. V poslední den pro podání přihlášek se Miroslav Pelta objevil na seznamu kandidátů, kteří chtějí vést český fotbal. Mezi priority majitele jabloneckého klubu a zkušeného funkcionáře patří zlepšení financování nejpopulárnějšího sportu i výsledků reprezentace.

LN O svojí kandidatuře jste uvažoval od června. Kdy padlo rozhodnutí, že do ní půjdete?
V posledních dnech a dlouho jsem to zvažoval. Musel jsem projednat, jak bych v Jablonci postupoval v případě volebního úspěchu. Nešlo vynechat ani moji rodinu, i pro ni by to byla zásadní změna. Také jsem čekal, jak zásadní podporu budu mít. Je pro mě důležité, že za mnou stojí Sparta i Slavia jako nejslavnější české kluby. Také jsem dostal zajímavé signály od politických stran a ozvaly se některé finanční skupiny.

LN Když mluvíte o politické podpoře, stojí za vámi konkrétní strany? Není tajemstvím, že jste za ODS členem jabloneckého zastupitelstva.
To není o politických stranách, ale o lidech z různých politických stran, kteří mají blízko ke sportu.

Kandidatura na předsedu FA:

LN V případě vámi zmíněných finančních skupin jde o subjekty, které se ve fotbale zatím neangažují?
Takhle přesně to také není. Chtěl bych, aby se posílilo jejich portfolio nejen na úrovni reprezentace, ale třeba v krajích a okresech. Třeba u nás v Libereckém kraji to funguje. Tím, že se dlouhodobě ve fotbalu na manažerské rovině pohybuju, mám zkušenosti s tím, jak zajistit prostředky a pokrýt rozpočet. To bude moje nejsilnější zbraň před volbami.

LN Co bude klíčovým bodem vašeho programu?
Zkvalitnit komunikaci uvnitř asociace a vytvořit rodinnou atmosféru kolem reprezentace. Dnes mám smíšené pocity z toho, když hráči přijedou na sraz.

LN Jakou má český fotbal image u veřejnosti? Zlepšil se za působení Ivana Haška?
Nechci kriticky hodnotit éru Ivana Haška. Zklamal mě v jediném. Čekal jsem lepší výsledky a klima kolem reprezentace. Vím, že to mohl jako předseda těžko ovlivnit, ale vybíral trenéra i realizační tým, podílel se na nominacích a měl do toho tedy co říct. Na druhou stranu se mu zase politicky podařilo projednat financování okresů a krajů.

LN Několikrát jste prohlásil, že by bylo nejlepší mít před volbami jednoho kandidáta na předsedu, teď je jich ale víc. Může dojít k dohodě?
Začnou další jednání, navzájem můžeme komunikovat. Není mezi námi vykopaná válečná sekyra jako v dobách, kdy proti sobě stáli Ivan Hašek a Vlastimil Košťál. Každý má svoje priority, někdo třeba v komunikaci s UEFA a FIFA. Já to nechci zlehčovat, ale myslím, že dnes je potřeba mít hlavně někoho silného na domácí úrovni.

LN S Vlastimilem Košťálem jste úspěšně spolupracoval ve Spartě. Dovedete si představit, že byste ho dostal zpátky do českého fotbalu třeba v poradní roli?
Jsem si jedině jistý, že Vlasta Košťál bude dál mým kamarádem. On nemá chuť ani zájem na žádnou práci ve fotbale. Baví se svým současným životem.

LN Kdyby se volby konaly okamžitě, vyhrál byste?
Ještě budu potřebovat tři týdny na práci. Kdybych si myslel, že nemám šanci, tak do toho nejdu.

LN Berete jako vážnějšího soupeře Jindřicha Rajchla, nebo Dagmar Damkovou?
Jindra Rajchl je místopředseda svazu, má také zkušenosti na klubové úrovni. Paní Damkovou jsme ještě před měsícem respektovali jako rozhodčí. Tím, že je životní partnerkou Romana Berbra, je zprostředkovaně její síla významná.

LN Právě Dagmar Damková připustila, že by mohla nakonec podpořit Rajchla a stát se místopředsedkyní. Nebojíte se, že by vás tento silný dvojblok vyšachoval? ¨
Pro delegáty je čitelné, že oba mají stejné myšlení a zájmy, spolupracují a navštěvují společně i delegáty. V tom jejich síla je a vypadá to, že je to dva na jednoho. Já to zase beru tak, že jsem velkej chlap a nebojím se toho. Je přece jedině dobře, pokud mají delegáti víc variant.

Autor: Petr Adam