Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

UEFA sklidila po zákazu duhového stadionu kritiku. Nyní ukázala své logo v barvách duhy

UEFA zakázala při středečním utkání fotbalového mistrovství Evropy mezi Německem a Maďarskem osvětlit duhovými barvami stadion v Mnichově. Fotografie osvětleného stadionu je z roku 2016. foto: ČTK/AP

Aktualizováno
Nyon (Švýcarsko) - Po kritice, že zakázala při středečním utkání fotbalového mistrovství Evropy mezi Německem a Maďarskem osvětlit duhovými barvami stadion v Mnichově, ve středu UEFA obarvila duhou své logo na oficiálním webu i sociálních sítích.
  15:13aktualizováno  17:32

Německý brankář Neuer způsobil rozruch. Jeho duhovou pásku šetřila i UEFA, trest ale neudělila

Žádost bavorské metropole Evropská fotbalová unie zamítla s tím, že jde o politické protestní gesto vzhledem k plánované návštěvě vysokých představitelů Maďarska, kde byl schválen zákon, který mimo jiné zakazuje osvětu ve školách týkající se sexuálních menšin. Samotné použití duhy UEFA za politické vyjádření nepovažuje.

Fotbaloví fanoušci s duhovými vlajkami před zápasem Maďarska s Německem....
Fotbaloví fanoušci s duhovými vlajkami před zápasem Maďarska s Německem....

„Duha není pro UEFA politickým symbolem, ale znamením našeho závazku k rozmanitější a inkluzivnější společnosti,“ uvedla unie v prohlášení na svém webu.

Prezident UEFA Aleksander Čeferin v rozhovoru pro německý deník Die Welt uvedl, že nechtěl, aby byla jeho organizace zneužita k „populistickým akcím“. „Určitě víte, že UEFA není žádná homofobní organizace. A já osobně nejsem žádný homofob. To jsme už mnohokrát dokázali. Ale nechceme být zneužíváni při populistických akcích, a proto jsme tak rozhodli. Vzhledem k popularitě fotbalu až příliš často lidé zkouší zneužít sportovní svazy pro vlastní účely,“ řekl Čeferin.

Německému kapitánovi Manuelu Neuerovi již dříve povolila dál nastupovat s duhovou páskou na ruce. „Stejným způsobem se chystá vyjádřit podporu sexuálním menšinám kapitán belgické reprezentace,“ uvedl ve středu mluvčí týmu Stefan van Loock.

Autor: