Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Odpal místo výkopu. Syrský gólman baví celý svět, odpůrci Asadova režimu jej nazývají vrahem

Fotbalový inovátor, nebo vrah? Ibrahim Alma rozděluje fanoušky na dva tábory. foto: Twitter.

Praha - Nové typy kliček, netradiční exekuce standardních situací. Fotbalisté ze všech koutů planety přicházejí se zajímavými inovacemi nejpopulárnější míčové hry skoro pořád. To, co předvádí Ibrahim Alma, ale nemá obdoby. Syrský gólman naprosto mění pojetí rozehrávky z pokutového území, místo nohou používá ruce.
  5:00

Devětadvacetiletý brankář pochází z dvoutisícové vesnice Um Aledam, profesionálnímu fotbalu se věnuje od roku 2010. Dosud působil ve čtyřech týmech nejvyšší syrské soutěže, několik měsíců strávil také v Íránu a nastoupil k jednašedesáti zápasům za národní tým.

Almovu kariéru neprovází jen úspěchy, ale také problémy. Politické důvody, konkrétně podpora prezidenta Bašára Asada, jej už dvakrát připravily o přestup do Saúdské Arábie. 

VIDEO: Neuvěřitelný zkrat. Trenér Catanie vstoupil na hřiště a zastavil akci soupeře

Před rokem měl nakročeno do Austrie Vídeň, načež se účty rakouského klubu na sociálních sítích ocitly pod palbou rozzuřených odpůrců vládnoucího režimu v Sýrii. 

„Neměli byste ho podepisovat. Nemusíte nijak zvlášť pátrat, abyste zjistili, že podporuje ty, kteří vraždí v naší zemi,“ stálo v jednom z příspěvků. Na povrch vyplavaly informace o Almově dřívější příslušnosti ve vládních, ozbrojených jednotkách Šabíha, které se během občanské války v Sýrii opakovaně dopouští zločinů proti lidskosti. Existuje i fotografie, na níž reprezentační brankář drží samopal AK-47.

„Zde můžete vidět, že je to zločinec. Touto zbraní zabil nevinné lidi. Pokud ho přivedete do svého týmu, hanba vám,“ napsal další z uživatelů. Zároveň se objevily vzkazy, které brankáře vnímaly jako fotbalovou hvězdu a pýchu celé země. Jednání se pohybovala v pokročilém stádiu, Austria přestup nakonec odpískala.

Jak vidno, Alma rozděluje syrské fanoušky na dva tábory. Zároveň je ale hitem sociálních sítí. Netradiční rozehrávku poprvé předvedl v roce 2018 během přátelského zápasu národního týmu proti Japonsku. Místo očekávaného výkopu sáhl k něčemu, co spíše připomínalo baseballový odpal nebo volejbalové podání spodem.

K úžasu všech přítomných dolétl balon až na polovinu soupeře. Zřejmě se ale nejednalo o povedený pokus. Videa z jiného utkání totiž ukazují, jak syrský gólman poslal fotbalové náčiní jen pár metrů před pokutové území soupeře.

Jako držitel nejdelšího výkopu ve fotbalové historii je v Guinessově knize rekordů zapsán Brazilec Ederson. Brankář Manchesteru City si toto prvenství přivlastnil v květnu minulého roku, na tréninkovém hřišti vedle Etihad Stadium poslal míč do vzdálenosti 75,35 metru.

Délka Almových odpalů známa není, ale porovnání s Edersonem by bylo určitě zajímavé. Kdo ví, třeba se něčeho podobného v dohledné době dočkáme.