130 let

Pavel Nedvěd na tréninku. | foto: Doležal Michal, ČTK

Vyhráli jsme všechno. To se mi nelíbí

Sport
  •   11:27
PRAHA - Zapojil se do dvou báječných gólových kombinací. A povedenou ranou přidal další trefu. Pavel Nedvěd (33) s kapitánskou páskou na rukávu v zápase proti Trinidadu zářil. Přesto nebyl úplně spokojený. „Amerika bude desetkrát silnější,“ varoval.
* Pamatujete si, kdy jste dal naposledy za národní tým gól?
Dlouho jsem tu nebyl, pak jsem přijel jenom na baráž, bude to dost dlouho. Ale dnes na tom nezáleželo, důležitý bylo, abychom se zase představili tak, jak umíme hrát.

* Ten gól jste vstřelil 6. září 2003 v Bělorusku. Nechyběly vám góly?
Mně góly nikdy nechybí, já si chci hlavně dobře zahrát, to se dneska stalo. Vyhráli jsme všechna přátelská utkání, což se mi moc nelíbí. Bývám radši, když to moc nejde a pak na mistrovství se to otočí.

* Vyhráli jste, navíc všechny zápasy s nulou. Budou vás soupeři brát o to vážněji?
Zápas s Amerikou bude klíčový, jsou hodně silní. Bude to těsné a rozhodnou maličkosti.

* Už teď jste šli do utkání naprosto nažhavení, jako byste nastupovali přímo na světový šampionát...
S tím souhlasím. Chtěli jsme generálku se vším všudy. Bylo jedno, jaký soupeř proti nám stál. Ale je to účastník mistrovství světa, takže jsme nemohli nic podcenit. Chtěli jsme hrát dobře a povedlo se, i když druhý poločas asi ovlivnila střídání. Ale bylo to hodně pozitivní.

* Jaká tedy byla generálka na šampionát vašima očima?
Myslím, že se celkem povedla. Hráli jsme dobře, hodně jsme běhali. Byli jsme dobří hlavně v prvním poločase. Ale nemůžeme být spokojení, se soupeřem jako Amerika nás čeká něco úplně jiného.

* Budou o hodně silnější?
Myslím, že budou tak desetkrát silnější, podle toho, co jsme viděli na videu. Tohle nemůžeme brát vážně, i když je Trinidad účastník mistrovství světa. Naše skupina je daleko těžší než tenhle soupeř.

* Ale styl hry jste modelovali na Ameriku, ne?
Jo, to je v pořádku. Spíš než zvítězit jsme chtěli hrát dobře. A to se nám, myslím, povedlo. Nezáleželo na tom, jaký je soupeř, ale na tom, jak budeme vypadat my. A bylo vidět, že jsme od Kostariky udělali pokrok, už tam byla větší rychlost, kombinace byly dobré.

* Vrátila se lehkost...
Nevím, jestli se vrátila. Ještě čekáme na dva důležité hráče. Až budeme kompletní, budeme silnější.

* Vy jste tentokrát převzal roli Tomáše Rosického...
Já jsem žádnou roli nepřebíral. Hrál jsem to co vždycky, plnil jsem úkoly, které mi dal trenér. Měl jsem tam Honzu Poláka, Plášu a o Poborákovi ani nemluvím, protože ten si odehraje vždycky svoje, i když mu je čtyřiatřicet.

* Už cítíte, že se velký turnaj blíží?
Ještě je čas, je teprve sobota. Zbývá spousta dní, nervozita teprve přijde. Teď si musíme dobře odpočinout. V Seefeldu jsme hodně trénovali, minulý týden byl těžký. Dneska jsem čekal, že to bude spíš horší, ale bylo to solidní. Ještě se ovšem můžeme zlepšit.

* Třeba až se vrátí Rosický. Jak vidíte situaci kolem jeho zranění?
To se mi moc nelíbí. V Seefeldu ani tady ještě pořádně netrénoval, což není dobré pro něj ani pro nás, nemohli jsme spolu hrát. Ale bohužel, člověk to neovlivní. Tomáš je pro nás důležitý, chybí i Galas, ta naše základní sestava. Je ale dobrý, že máme hráče, kteří zaskočili jako Jarda Plašil nebo Poli, jsou výborní. Kdyby se něco stalo na mistrovství, tak musíte mít v záloze kvalitu. A oni ji mají. Takže úplně v pořádku.

* Na střetnutí s Trinidadem bylo ještě v pátek prodáno jen pět tisíc lístků...
Myslel jsem si, že nebude jediné volné místo. Ale jsme v Čechách a o tom si můžeme nechat jenom zdát. Počasí bylo dobrý, nevím, co lidi chtěli.

* Jste zklamaný?
Jo, jsem. Na Němce přijde čtyřicet tisíc lidí na trénink a na nás slabých patnáct tisíc na zápas. U nás to prostě takhle, nedá se nic dělat.

* Ale euforie určitě přijde...
Už tu měla být. Jakýkoli zápas národního celku je oslava, svátek. Když jim tohle nestačí, tak nevím, co přijde za euforii. Uvidíme.
Autoři: Lidové noviny