130 let
Slavia - Sparta

Slavia - Sparta | foto: ČTK

Bratislavu a Košice přitahuje extraliga

Sport
  •   10:32aktualizováno  13:35
PRAHA - Připomíná to návrat starých časů. Hokejové kluby uvažují o rozšíření extraligy na Slovensko. O možnosti jakéhosi obnovení federální ligy se mluví již dlouho, ale až nyní existuje konkrétní návrh. Dnes ho budou projednávat zástupci čtrnácti týmů nejvyšší české soutěže na mimořádné valné hromadě.

„Existují čtyři varianty. Jak moc je projekt reálný, bych ale nechtěl předvídat,“ řekl LN ředitel extraligy Stanislav Šulc.

Zájem o účast v soutěži mají hlavně Slovan Bratislava a Košice, tedy nejúspěšnější a nejbohatší slovenské kluby. „Je to zajímavý návrh, ovšem půjde o velice těžké rozhodnutí. Musíme začít diskusi tím, jakým směrem se chce extraliga vůbec vydat. Pod jakou vlajkou eventuálně hrát? Někdo tomu říká československá liga, jiní zase mluví pouze o připojení slovenských klubů k české extralize,“ líčil předseda představenstva Sparty Petr Bříza.

„Extraliga nemůže nabobtnávat, protože kvalita se poté rozmělňuje. Je ale pravdou, že konkrétně Slovan a Košice by byly pro ligu přínosem,“ dodal Bříza.

České celky už dostaly návrhy herního plánu soutěže. Ta by se rozdělila do několika skupin, jak je tomu například v NHL či KHL.

„Nejsme ani pro, ale ani proti. Musíme si to promyslet z finančního hlediska. Ve dvou variantách jsme nalosováni tak, že bychom měli hodně cestování, čekala by nás tři utkání s Košicemi, čímž by se nám hodně zvýšily výdaje,“ přemítal generální manažer Českých Budějovic František Joun.

S nápadem přišli Slováci

„Návrhy jsou předčasné. Jedna valná hromada je podle mě nedostatečná, abychom o něčem rozhodli. Projekt si totiž zaslouží mnohem větší pozornost,“ vysvětlil Bříza.

Podobně mluvili i na Kladně. „Teď nelze říct, zda jsme pro, nebo proti. Projekt se musí nejprve kvalitně rozpracovat,“ mínil generální manažer Václav Bartoš.

S obnovením federální ligy přišly slovenské celky, které mají i podporu tamního svazu. Finanční situace ve slovenském sportu totiž není příznivá. Kluby chtějí přilákat fanoušky i sponzory. „České týmy jsou pro nás mimořádně zajímavé. Trh by se navíc zdvojnásobil. A samotná konfrontace s celky ze země mistrů světa je pro nás atraktivní,“ citovaly slovenské Hospodárske noviny generálního manažera Slovanu Maroše Krajčiho. „Partnery by to mohlo přilákat i Česku,“ řekl LN šéf Mladé Boleslavi Cyril Suk.

Při rozšíření extraligy by mohla vzniknout i možnost pro prvoligové Ústí nad Labem a Chomutov. To v případě, že by extraliga měla 18 či více účastníků. Oba ambiciózní prvoligové celky dlouhodobě dominují a zřejmě by na extraligu stačily i finančně. A oba už v minulosti navrhovaly, aby se právě o ně extraliga rozšířila.

„Musíme si však uvědomit, že se řídíme legislativou. Máme schváleno, že postupy a sestupy musí jít sportovní cestou. Nelze, aby se čtrnáct týmů sešlo u piva a párku a tohle změnilo,“ zdůraznil Bříza.

Autoři: Tomáš Vrábel, Vojtěch Gibiš