130 let
Libor Zábranský povede Kometu coby kouč i majitel.

Libor Zábranský povede Kometu coby kouč i majitel. | foto: ČTK

Brněnskou Kometu povede v příští sezoně majitel klubu Zábranský

Sport
  •   16:15aktualizováno  17:00
BRNO - Hokejisty extraligové Komety Brno povede v příští sezoně jako hlavní trenér majitel klubu a dosavadní dočasný kouč Libor Zábranský. Asistenty zůstávají Kamil Pokorný a Martin Pešout. Klub o tom informoval na svém webu. Zábranský převzal vedení prvního týmu už začátkem února, kdy po špatných výsledcích odstoupil tehdejší hlavní kouč Alois Hadamczik.

Kometě po loňském medailovém úspěchu hrozilo, že se nedostane ani do předkola play off. Zábranský nakonec dovedl tým na deváté místo po základní části a v předkole pak Brňané podlehli Chomutovu 1:3 na zápasy.

Zábranský se stal majitelem Komety v sezoně 2004/05. Od té doby současně jako trenér působil ve všech mládežnických týmech. A také vypomáhal před deseti lety u prvního týmu kouči Rostislavu Čadovi a v sezoně 2009/10 Mojmíru Trličíkovi.

„Mám ještě představu o rozšíření realizačního týmu o dalšího asistenta u hlavního mužstva, který bude zároveň vykonávat funkci sportovního manažera mládeže, a plánujeme změny na postu šéftrenéra brankářů celého klubu,“ uvedl Zábranský. Brněnský kouč odehrál v české nejvyšší soutěži 307 utkání a získal dva mistrovské tituly ve Vsetíně a Spartě. Přidal i tři stříbra a jeden bronz, v reprezentačním týmu si připsal 35 startů.

V NHL oblékl dres St. Louis Blues ve 40 utkáních, v AHL odehrál 94 zápasů. A ze zámořských zkušeností se snaží hodně těžit. „V St. Louis jsem měl možnost poznat fungování špičkového klubu jako profesionální organizaci. Poznal jsem trenérské praktiky Mikea Keenana a měl jsem tu čest odehrát skoro všechna utkání v obraně s Allem MacInnisem,“ uvedl Zábranský.

Kometu posílil reprezentační obránce Ondřej Němec

Po šestiletém působení v KHL se vrací do extraligy obránce Ondřej Němec, který naposledy hrál v Čerepovci. S brněnskou Kometou uzavřel víceletou smlouvu. Současně vedení brněnského klubu prodloužilo kontrakty s dalšími deseti hráči kádru z uplynulé sezony.

Mezi nimi jsou i hlavní opory týmu obránce Jozef Kováčik a útočníci Leoš Čermák s Vojtěchem Němcem a Janem Káňou. Klub o tom informoval na svém webu.

"Po rozhodnutí vrátit se domů jsem měl na tým, který si vyberu, určité požadavky. Ty splňovala Kometa, která má vysoké ambice, fantastické fanoušky, skvělý tým a dobré zázemí," prohlásil Němec.

Třebíčský odchovanec v patnácti letech zamířil do Vsetína, odkud před jedenácti lety přestoupil do Karlových Varů, s kterými získal v roce 2009 titul.

O rok později odešel do Čerepovce, po dvou sezonách se v rámci Kontinentální ligy stěhoval do Lva Praha, pak hrál za Mytišci a CSKA Moskva, než se loni do Čerepovce vrátil. V této sezoně s ním obsadil předposlední místo.

Smlouvy s Kometou na příští sezonu prodloužili brankář Karel Vejmelka, obránci Jozef Kováčik, Peter Trška, Tomáš Malec, Lukáš Vágner a Rostislav Šnajnar a útočníci Leoš Čermák, Jan Káňa, Vojtěch Němec, Hynek Zohorna a Radim Zohorna.

Autor: ČTK