130 let

Derby Slavie a Sparty nabídl nejen tři branky, ale také spoustu tvrdých a osobních soubojů. | foto: ČTK

Derby vyhrála Slavia, extraligu dál vede Plzeň

Sport
  •   21:29
PRAHA - Praha má za sebou první vzájemný duel o svého hokejové vládce a lépe z něj výsledkově vyšla Slavia. Ta dokázala udolat Spartu 2:1 a zůstává tak na třetím místě tabulky s jedenácti body. O skóre lépe je na tom překvapivě Kladno, které dnes vyhrálo na ledě nováčka z Mladé Boleslavi. Na prvním místě se pak s 12 body vyhřívá zatím neporažená Plzeň.

Byl to zápas hodný dvou nejúspěšnějších hokejových týmů tohoto tisíciletí. Slavia i Sparta předvedli desetitisícům fanoušků v O2 Aréně špičkový hokej, hraný v plném tempu, se spoustou šancí i osobních soubojů. Ostatně, tak jak se to již tradičně od dvou nejbohatších klubů v zemi čeká. Lépe začali slávisté, jako první prověřil hostujícího brankáře Pöpperleho kapitán Josef Beránek.

Poté vzala otěže zápasu do svých rukou Sparta a po celou první třetinu byla jednoznačně lepší. Branky ovšem nepřicházeli. Dál se trápil především první útok holešovického "dream teamu", přestože kapitán David Výborný byl nejaktivnějším hráčem na ledě a Svobodu několikrát nebezpečně prověřil. Sparťanská ikona se dočkala až ve třetině druhé. Domácí bek Novák si šel ve 22. minutě odpočinout na trestnou lavici a Výborný trestal, když přesně tečoval střelu Černoška od modré.

Slavia předvedla rychlý dvojitý úder, Sparta zatím tápe
Sparťané, konkrétně Ton a Netík, měli poté šanci vedení svých barev zvýraznit, nepovedlo se. A přišel trest. V rozmezí pouhých dvaadvaceti vteřin v polovině utkání se trefili Hruška a Doležal. Na světelné kostce tak najednou svítil stav 2:1 pro domácí. Holešovičtí se do konce druhé třetiny nedokázali z k.o. úderu vzpamatovat. V poslední třetině se hrálo především ve středním pásmu, Slavia dobře bránila a hráči Sparty se nedokázali prosadit do výraznější šance. Ty přišly až v poslední pětiminutovce, mezi 55. a 58. minutou sparťanští hráči doslova ždímali domácí obranu, ta ovšem drtivý nápor znásobený vyloučením Beránka ustála.


Při dvou šancích Výborného ovšem s velkým štěstím. Poté nápor Sparty utnul hloupým vyloučením Martin Ručínský a Slávisté si již vítězství vzít nenechali. Svěřenci Františka Výborného tak opět zklamali především v koncovce. Největší favorit extraligy má kontě pouhých 5 bodů ze 12 možných. Jak dlouho bude vedení holešovického týmu v klidu? Zatím se zdá, že se nic dramatického dít nebude, další neúspěšné výsledky by to ovšem mohly změnit.


Překvapivá jízda Plzně a Kladna, Č. Budějovice dál tápou
Asi málokdo očekával, že po čtyřech kolech budou v čele tabulky Plzeň a Kladno. Západočeši dokonce zatím neztratili ani bod, Kladenští zatím pouze jeden za výhru v prodloužení. Překvapením soutěže se dařilo také dnes. Plzeň v západočeském derby snadno přejela loňského vicemistra z Karlových Varů na jeho ledě. Zmiňovat tahouny vítězství Plzně je asi zbytečné a nutí mě k tomu pouze novinářská povinnost. Ano – Tomáš Vlasák a kapitán Martin Straka, který se další brankou a asistencí dostal do čela kanadského bodování soutěže.


To samé platí také pro utkání Ml. Boleslav – Kladno. Domácí počtvrté v sezóně prohráli a opět o gól. Strůjci hostující výhry také nejsou žádným překvapením. Na mladoboleslavském ledě jako za mladých let zářila dvojice P+P. Martin Procházka vstřelil důležitou první branku po nezištné přihrávce svého dvojčete Patery. Kladenský kapitán následně v 54. minutě připravil Radku Bělohlavovi vítěznou branku utkání. I přes opačné informace z dnešního tisku domácím stále chyběl v sestavě vůdce Richard Král.


V nevýrazných výkonech nadále pokračují hokejisté Českých Budějovic. Ti podlehli doma také Litvínovu po nájezdech, když ten rozhodující proměnil Martin Jenáček. Domácím nestačila k vítězství ani skvěle zvládnutá první třetina, kterou ovládli v poměru 3:0. Hosté v dalším průběhu hry postupně manko umazávali, ve 42. minutě srovnal Bahenský a poté v nájezdech rozhodl o dvou bodech pro hosty již zmíněný Jenáček.


VÝSLEDKY:


Oceláři Třinec - Bílí Tygři Liberec 1:2 (0:0, 1:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 22. Polanský (Andersons, D. Květoň) - 32. Klimenta (Jareš, Podkonický), 33. Pletka (Kašpařík). Rozhodčí: Fraňo - Čížek, Prchal. Vyloučení: 9:11, navíc Peterek (Třinec) 10 minut. Bez využití. Diváci: 2946.

RI Okna Zlín - Vítkovice Steel 4:3 (1:0, 2:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 7. Rachůnek, 21. Matějka, 33. Balaštík (Galvas, Hamrlík), 54. Köhler (Hamrlík) - 27. R. Hruška, 30. Šimíček (Jurečka), 49. Jurečka (Trnka). Rozhodčí: Vampola - Čech, Dřínovský. Vyloučení: 11:9, navíc Balán - Stehlík oba do konce utkání, Krstev 5 min. a do konce utkání, M. Barinka 10 min. Využití: 1:2. Diváci: 3612.

BK Mladá Boleslav - Geus Okna Kladno 1:2 (0:1, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 50. Boháč (Bauer) - 8. Martin Procházka (Patera), 54. Bělohlav (Patera, Diviš). Rozhodčí: Šír - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 6:7, navíc Tenkrát (Kladno) 5 min. a do utkání. Bez využití. Diváci: 3984.

Mountfield České Budějovice - Litvínov 3:4 po sam. nájezdech (3:0, 0:2, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 3. Mertl (Vak), 15. Mertl (Frolo, Duda), 18. L. Květoň (M. Hudec) - 32. Černý (V. Hübl), 36. V. Hübl (Trávníček), 42. Bahenský (Mach), rozhodující sam. nájezd Jenáček. Rozhodčí: Homola - Guth, Křivský. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. Diváci: 4920.

Energie Karlovy Vary - Lasselsberger Plzeň 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 32. Vlasák (Benák, Kracík), 39. Kracík (Straka), 60. Straka (Vlasák). Rozhodčí: Hradil - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:7. Využití: 0:2. Diváci: 4145.

Slavia Praha - Sparta Praha 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 31. D. Hruška (Doležal), 32. Doležal (Bednář) - 23. D. Výborný (Černošek, Ručinský). Rozhodčí: Minář - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 8:6. Využití: 0:1. Diváci: 10.185.

Autoři: Lidovky.cz