Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Stomilionový dluh Chomutova? To nesvědčí o dobrém jménu extraligy, smutní její šéf

Sport

  16:00
PRAHA - Očekával, že jako šéf hokejové extraligy bude v červnu mít klidnější období. Místo toho se Josef Řezníček poslední týdny zabývá více než dvacítkou dopisů od chomutovských hráčů, kteří se od zadlužených Pirátů domáhají výplat za poslední tři až čtyři měsíce. „Bohužel to nesvědčí dobrému jménu soutěže,“ prohodil Řezníček.

Josef Řezníček foto: MAFRA - Martin Stolař.

Chcete dlužné peníze? Máte smůlu, měli jste napsat dřív, vysmívá se extraliga hokejistům Chomutova

Na zaplacení dlužných částek uvolnil třímilionovou záruku, kterou každý extraligový klub skládá do banky před startem sezony. 

V polovině minulého týdne se finanční pojistka vyčerpala, peněz z ní se dočkalo z 23 jen třináct hokejistů (podle pravidla kdo dřív přijde, ten dřív mele), zbylí musí dál čekat.

A doufat.

„Pozdravuji vedení Chomutova a děkuji jim, že připravili mého nemocného syna skoro o milion korun. Pozdravuji Český svaz ledního hokeje za to, že umožňuje gaunerům působit v nejvyšší lize, a za to, že bankovní záruku na vyplácení vyplácí jen vyvoleným,“ vyťukal na Facebook bek a vdovec Juraj Valach.

Juraj Valach v dresu Chomutova.

A další exchomutovský zadák Roland Knot na Twitteru přisadil: „To, že se situace v Chomutově dostala až sem, je známka toho, že to nastavený systém v hokeji umožňuje.“

Ano, nedokonalé řády dovolují získat extraligovou licenci klubu, který lepí dluhy z předchozí sezony. Objevují se i další otázky.

Šlo situaci předejít? Co změnit? A proč se hokejisté o problémech, které je tíží téměř celý ročník, houfně vyjadřují v rozhovorech a na sociálních sítích až teď?

Vidí, že se k penězům dá dostat.

Řešila to jen hrstka, zbylí se báli

Piráty k finančnímu dnu a sestupu potopili majitelé Veverkovi. A Libor Zbořil - šéf České asociace hokejistů (CAIHP) - podotýká: 

„V Chomutově se stalo standardem nedostávat peníze. A těm, kteří se neozývali a neupozorňovali, dluhy narůstaly.“

CAIHP nyní k výplatám pomáhá většině z poškozených hokejistů, za nimiž chodí exekutoři a někteří z nich podle obránce Janka dokola baštili jen rohlíky s vlašákem.

Hokejisté se bezpochyby měli ozvat, ale je těžké soudit, proč to neudělali dříve. Obávali se, že by dlužné peníze už neviděli. Strašily je další sankce nebo hrozba vyřazení ze sestavy. Ale nelze je jen litovat. 

„Na začátku sezony jsme byli v kontaktu pouze se šesti hráči v čele s Radkem Dudou, mezi ostatními vládl strach,“ přibližuje Zbořil.

Trenér Chomutova Vladimír Růžička

Problém vidí i v nejednotě. Zatímco hokejisté s kontraktem v NHL se automaticky stávají členy tamní hráčské asociace, v Česku je členství dobrovolné. 

Přitom asociace by třeba mohla poradit, že pravidla umožňují hráčům žádat vedení extraligy o dlužné částky už po měsíčním prodlení.

S Chomutovem se navíc potíže vlečou už třetím rokem, když se poprvé ozval Michal Vondrka. 

Hokejisté si museli uvědomit riziko, když smlouvy na severu Čech uzavírali. Chomutov připomíná zadlužený Slovan Bratislava, který musel skončit v KHL.

Po Novém roce Řezníčkovi jako šéfovi extraligy a zároveň smírčí komise postupně dorazilo 12 dopisů Pirátů o narovnání dluhů. Klub je splácel a až v posledních týdnech po neúspěšné baráži trable eskalovaly. 

„Po žádosti jsem povinen bez odkladu vyzvat klub, který má lhůtu 15 dnů na vyjádření. Klub však začal nároky z různých důvodů rozporovat, celý proces se proto musel opakovat,“ líčí Řezníček.

Naděje, ale žádná garance

Podobné průtahy, obstrukce a kličky chce šéf extraligy v budoucnu zarazit. 

„Celý systém jsme převzali od APK (Asociace profesionálních klubů), která v minulosti ligu řídila. Zjišťujeme ovšem, že není nejpružnější a hodně zatěžuje naše právní oddělení,“ říká Řezníček.

Zjednodušená a zrychlená administrativa by mohla začít fungovat v příštím roce. 

Výplata se v extralize i v jiných klubech občas může opozdit, do podobných extrémů se však dlouhé roky žádný případ v nejvyšší soutěži nedostal. 

I proto vedení extraligy vyhovělo před pár lety žádosti klubů snížit jistinu ze sedmi na tři miliony korun. Jenže chomutovská kauza ukázala, že je zcela nedostatečná.

V Chomutově panuje dusná atmosféra a nejen kvůli tropickému červnu. Podnikatel Soukup, který měl klub od rodinného dua Veverků získat, ho odmítl převzít. Potíže a velikost dluhů - šušká se o více než sto milionech - ho šokovaly.

Teď se mluví o vstupu jiné podnikatelské skupiny. V týmu se připravuje zhruba patnáct hokejistů, z drtivé většiny junioři, údajně by měli setrvat i mazáci Sklenář nebo Tomica.

Chomutovští hráči slaví branku do sítě Litvínova.
Jaromír Jágr z Kladna (vlevo) se raduje z gólu. Vpravo je Tomáš Svoboda z...

Chomutovu jde o čas. Piráti se budou zastupitelům zpovídat, jak naložili s dotací 12,5 milionu korun, před pár dny zasílali na svaz situační zprávu o dluzích a do konce července musí prokázat bezdlužnost, aby obdrželi licenci pro první ligu. 

„Buď musí být uhrazené veškeré hokejové závazky, nebo podepsán splátkový kalendář,“ upřesňuje Řezníček.

Na rozložení dluhů přistoupili někteří Piráti už loni a přes sezonu se krize prohloubila. Co bude teď? Nehrozí prodloužení chomutovské agonie?

„Když budeme trvat na jednorázovém splacení, je to vabank. Klub může skončit v konkurzu a hráči nebudou mít nic,“ říká Zbořil. 

„V pátek dopoledne jsem byl v kontaktu s panem Veverkou mladším, který potvrdil, že přistoupil na naše podmínky splátkového kalendáře. Konečné slovo je na klucích, je to pouze naděje, že hráči peníze uvidí. Žádná garance od klubu nepřišla,“ dodává šéf hráčské asociace.

V první lize navíc kluby nemusí skládat žádné bankovní jistiny. Nejistota tak v Chomutově může trvat dál.

Autoři:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!