130 let

Šarvátka mezi hokejisty Liberce a Hradce Králové. | foto: ČTK

Aktualizováno

Dvě rychlé série. Boleslav slaví historický postup, v semifinále je také Liberec

Sport
  •   19:30aktualizováno  21:35
Pardubice - Východočeské kluby se loučí s letošním play off hokejové extraligy už ve čtvrtfinále a nejrychlejší možnou cestou 0:4 na zápasy. Hradec ve čtvrtém duelu s Libercem většinu času vedl, nakonec třikrát inkasoval v závěru a podlehl 1:3. Skvěle rozehráno to měly také Pardubice, které vedly v souboji s Boleslaví už 3:0, ale jejich soupeř útočnou silou a pěti góly otočil nepříznivý vývoj a rychle postoupil.

Jestliže se Pardubice s přibývajícími zápasy v sérii s Boleslaví zlepšovaly, na čtvrté utkání si schovaly svůj nejlepší výkon. Třicet minut na ledě vládly, eliminovaly nátlakový hokej hostů. Východočeši otevřeli skóre v 7. minutě po ubráněném oslabení, z následné akce udeřil Poulíček. Už za chvíli Kousalovu přihrávku usměrnil do sítě bekhendem Tybor. Po nástupu do druhé třetiny Kosticyn krásně mezi pěti bránícími hráči našel Camaru a bylo to 3:0. Ve 22. minutě však snížil Jääskeläinen.

Ve vyrovnané druhé části úřadovali brankáři, Pardubice pálily všechno na bránu, hosty podržel gólman Růžička. Boleslav se od třetí části vrátila k tomu, co ji neslo celou sérii úspěch a hned se to projevilo. Ve 47. minutě Pavel Kousal obešel několik hráčů a snížil, za dalších pád desítek vteřin Šidlík poslal tvrdou ránu do tyče a odrazem od ní vyrovnal. Na konci 51. minuty Ševcově nahození šikovně tečoval Kotala mezi Kloučkovy betony a puk pomalu dojel za brankovou čáru.

Pardubice ještě mohly srovnat po průniku Kousala, který objel dva hráče, ale Růžička skvěle zasáhl lapačkou. Boleslavské vítězství ve čtvrtém duelu i v celé sérii potvrdil pátým gólem Stránský. Středočechy tak brzy čeká semifinále, Pardubice naopak poprvé od zavedení play off prohrály jakoukoliv sérii nejrychlejší možnou cestou 0:4. 

Radost mladoboleslavských hokejistů.
Zleva Anthony Camara z Pardubic, Martin Ševc z Mladé Boleslavi.

Hradec se rozhodl před klíčovou bitvou o záchranu sezony změnit spoustu věcí. Zvolil atraktivnější ofenzivní styl, proházel formace a nastoupil bez kapitána Radka Smoleňáka v sestavě.

Domácí hráli od úvodu aktivně, dobře napadali, vyrovnali se i libereckému nasazení. Za to byli brzy odměnění gólem Koukala, kde uplatnil důraz při dorážce Veselého střílené přihrávky. Potom dlouho dominovaly obrany, Liberec dlouho nemohl překonat pozičně skvělého Mazance.

Hradeckého gólmana rozhodila až nechytatelná Grígerova teč z 51. minuty. Za dalších 21 vteřin ujel hostující kapitán Jelínek, který bekhendovým zakončením otočil skóre. Liberečtí se v závěru ubránila tlaku domácích a na 3:1 pečetil střelou z poloviny hřiště do prázdné branky Bulíř. Bílé Tygry do semifinále vytáhl i jistý gólman Kváča, jenž měl v sérii úspěšnost 95 procent.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 4. zápas:

HC Dynamo Pardubice - BK Mladá Boleslav 3:5 (2:0, 1:1, 0:4)

Branky a nahrávky: 7. Poulíček (Blümel), 8. Tybor (R. Kousal), 21. Camara (A. Kosticyn, J. Mikuš) - 22. Jääskeläinen (Bernad, Cienciala), 47. P. Kousal, 48. Šidlík (D. Šťastný), 51. Kotala (Ševc, D. Šťastný), 60. J. Stránský (J. Strnad). Rozhodčí: Hradil, Mrkva - Gebauer, Hlavatý. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. Bez diváků. Konečný stav série: 0:4.

Sestavy: Pardubice: M. Klouček - Nakládal, Vála, Bučko, J. Mikuš, Hrádek, J. Kolář - Tybor, O. Roman, R. Kousal - Camara, T. Zohorna, A. Kosticyn - Blümel, Poulíček, Kusý - O. Rohlík, Paulovič, L. Horký. Trenér: R. Král.

Mladá Boleslav: J. Růžička - Šidlík, Ševc, Pláněk, D. Moravec, Fillman, Bernad, Dlapa - J. Stránský, Bičevskis, J. Strnad - D. Šťastný, A. Zbořil, Kotala - Jääskeläinen, Claireaux, Cienciala - P. Kousal, O. Najman, Flynn. Trenéři: R. Rulík a P. Patera.

Mountfield Hradec Králové - Bílí Tygři Liberec 1:3 (1:0, 0:0, 0:3)

Branky a nahrávky: 11. Koukal (J. Veselý, Kelly Klíma) - 51. Gríger (Rosandič), 51. P. Jelínek (J. Vlach), 60. Bulíř (J. Vlach). Rozhodčí: Pešina, Kika - Gerát, Hynek. Vyloučení: 5:5. Bez využití. Bez diváků. Konečný stav série: 0:4.

Sestavy: Hradec Králové: Mazanec - Blain, Nedomlel, F. Pavlík, Šalda, Graňák, Jank, Pilař - Orsava, Cingel, Perret - Jergl, V. Růžička ml., J. Sklenář - Zachar, Lev, Kevin Klíma - J. Veselý, Koukal, Kelly Klíma. Trenér: V. Růžička st.

Liberec: Kváča - Knot, Vitásek, Kolmann, Rosandič, T. Hanousek, Derner - Lenc, A. Musil, Birner - Bulíř, Gríger, A. Najman - D. Špaček, P. Jelínek, J. Vlach - R. Pavlík, J. Šír, Rychlovský. Trenér: P. Augusta.

Autoři: ČTK