130 let
Wayne Gretzky.

Wayne Gretzky. | foto: internet

Doporučujeme

Gretzkého rekordní bod: A začal řádit 'The Great One'...

Sport
  •   9:59
PRAHA - DVACET LET OD HISTORICKÉHO MILNÍKU NHL + VIDEO Na rybníku ve svém rodném Brantfordu pobýval celý den. Ráno před školou, okamžitě po škole. "A když mě maminka zavolala k jídlu, večeřel jsem raději v bruslích, abych mohl zase hned na led," popsal nejslavnější hokejista Wayne Gretzky ve své autobiografii.

Když mu bylo jedenáct let, 378 gólů dokázal nastřílet za pouhých 78 zápasů. Už tehdy malému Waynovi říkali Veliký; všímavá média mu dala přívlastek "The Great". Už tehdy ho viděl i legendární Gordie Howe, jenž mu předal cennou radu: "Máš před sebou velkou hokejovou budoucnost. Jen zapracuj na svém bekhendu."

Gretzky si ji zapamatoval... Od té doby uplynulo dalších 17 let, když se v kalendáři psal 15. říjen 1989. A Gordie "Mr. Hockey" Howe gratuloval témuž hráči k překonání jeho rekordu v počtu bodů.

Kanaďan ten večer zaznamenal v ­dresu Los Angeles Kings 1851.­bod, symbolicky proti Edmontonu, v němž předtím prožil svá nejlepší léta. A právě střelou bekhendem. V tom slavném utkání nejprve gólovou asistencí srovnal Howeův zápis. Až necelou minutu před koncem vyjel zpoza branky a volejem přes ruku vyrovnal na 4:4. Prodloužení pak rozhodl druhou trefou.

PODÍVEJTE SE NA VÝJIMEČNÝ OKAMŽIK V HISTORII NHL (datum na začátku videa je chybný, pozn. redakce):

Ve vyprodané Northlands Coliseum vypuklo opravdové nadšení. Zatímco Howe ke svému rekordu potřeboval 1767 utkání, Gretzkému jich v té době stačilo jen 780. Když mu už po první brance oba týmy i zástupci NHL blahopřály, čerstvý rekordman poděkoval a dodal: "Gordie je pořád největší."

"Kdyby můj rekord překonal nějaký klaun, byl bych naštvaný. To není Waynův případ," vzdal mu pak hold 61letý Howe. Pro Gretzkého byl vzorem už odjakživa. Té události je dnes 20 let.

Než na konci století ukončil fenomén s číslem 99 svou bohatou kariéru, stihl v NHL dobýt čtyřikrát Stanley Cup, devětkrát získat Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče ligy, desetkrát ovládnout produktivitu. "Měl dvě výjimečné střely, jiné než kdokoliv jiný: bekhend a golfový úder," pamatuje si Jaroslav Pouzar, Gretzkého bývalý spoluhráč z Edmontonu. "Ani jedno nebylo bůhvíjak tvrdé. Ale obojí uměl na centimetr přesně umístit."

A zapsal si i 60 individuálních rekordů. Své statistiky mezitím navýšil na 2857 bodů v 1487 duelech. Přihrál 1963krát na gól. Soupeřům sám nasázel 894! Když roku 1994 znovu překonal 801 gólů Howea, komisionář ligy Gary Bettman řekl: "Vždy jsi byl Veliký. Teď ses stal Největším."

Překoná ho někdo? Těžko
Největším hráčem všech dob Gretzky je a nejspíš jím i zůstane, ačkoli se jako jeho nástupci skloňují Sidney Crosby či Alexander Ovečkin. Jenže Gretzky měl průměr téměř dva body na zápas, v dnešním hokeji číslo jako z jiné dimenze.

Jen čistě teoreticky: Šanci pokořit jeho brankový vrchol má snad jen ruský sniper Ovečkin, jenž za 330 startů dosud nasázel 224 branek. Jenže aby ho opravdu překonal, musel by si tuhle výkonnost držet minimálně dalších 12 sezon. "A to je už v současnosti až příliš složité," říká Pouzar.

TO NEJLEPŠÍ Z WAYNA GRETZKÉHO:

Sám u některých Gretzkého rekordů v 80. letech byl. "Třeba když jsme hráli proti Calgary a on mohl skórovat v pětačtyřicátém zápase po sobě. Soupeř ale proti němu nasadil osobku," vzpomíná. "Takže jsme se domluvili, že mu toho strážce odstavím. Wayne opravdu hned vstřelil gól, ale já se s ­tím vzteklým chlapem musel prát," usmívá se.

Když "The Great One" poprvé pokořil metu 50 gólů v sezoně, volal tu novinu hned po zápase svému otci. "Bože, to ti to trvalo tak dlouho?" slyšel jen v telefonu. Ba ne, byl až zatraceně rychlý – v bruslení, v rekordech i v cestě na vrchol. Stejně jako v pádu z­něj, který zažil po kariéře. Slavný hráč nemusí být hned i slavný trenér.

Autor: Vítězslav Čermák