130 let
Slavný Wayne Gretzky již nepovede kanadský tým jako generální manažer.

Slavný Wayne Gretzky již nepovede kanadský tým jako generální manažer. | foto: Lidové noviny

Gretzky na OH Kanaďany již nepovede

Sport
  •   8:18
CALGARY - Legendární hokejista Wayne Gretzky nebude za dva roky na olympiádě ve Vancouveru generálním manažerem kanadské reprezentace. Uvedl to prezident organizace Hockey Canada Bob Nicholson s tím, že sedmačtyřicetiletý bývalý slavný útočník by měl mít v týmu jinou funkci.

"Vzhledem k jeho vytížení jako trenéra Phoenixu v NHL to bude pro něj nejlepší," citovala Nicholsona agentura AP. Funkcionář chce Gretzkého roli u reprezentace pro olympiádu v kanadském Vancouveru upřesnit do konce října. "Snad tam s námi nepojede jen kvůli rozdávání podpisů," žertoval Nicholson. "Pro kanadský hokej a olympiádu toho udělal hodně, takže by bylo skvělé mít ho v realizačním týmu," dodal.

Hlavními kandidáty na uvolněný post jsou prezident Edmontonu Oilers Kevin Lowe a generální manažer slavného klubu Steve Tambellini, kteří byli na hrách v letech 2002 a 2006 Gretzkého asistenty. Dalšími možnými nástupci jsou Ken Holland z Detroitu či Bob Gainey z Montrealu a uvažuje se dokonce i o bývalém kapitánovi Red Wings Stevu Yzermanovi, který byl generálním
manažerem reprezentace na posledních dvou světových šampionátech.

Gretzky si zahrál na olympiádě v Naganu, které se poprvé účastnily hvězdy NHL. "Javorové listy" však v semifinále prohrály s pozdějšími českými šampiony. O čtyři roky později v Salt Lake City už nejproduktivnější hokejista v historii NHL v roli generálního manažera pomáhal budovat tým, který získal olympijské zlato. Před dvěma lety v Turíně Kanada medaili nezískala.

Autor: ČTK