130 let

Niklas Backstrom. | foto: ČTK

Švédsko před čtvrtfinále posílí Bäckström z Capitals

Sport
  •   10:21
STOCKHOLM - Útočník Nicklas Bäckström z Washingtonu posílí hokejisty Švédska na mistrovství světa. Čtyřiadvacetiletý centr zaplní poslední volné místo v poli na soupisce týmu Pära Martse. Washington vypadl v sobotu ve druhém kole play off NHL po porážce 3:4 na zápasy s New Yorkem Rangers a Bäckström se vydá na šampionát podobně jako jeho ruští spoluhráči Alexandr Ovečkin a Alexandr Sjomin.

Bäckström v této sezoně NHL sehrál vinou otřesu mozku v základní části jen 42 utkání a nasbíral 44 bodů za 14 branek a 30 asistencí. Ve 13 zápasech play off si připsal osm bodů za dva góly a šest přihrávek. Za Švédsko hrál naposledy v roce 2010 na olympijských hrách ve Vancouveru.

"Vždycky jsem říkal, že budu hrát za národní týmu, pokud budu moci. Minulé dva roky jsem byl pozván, ale byl jsem zraněný a nešlo to. Ale teď jsem v pořádku a připravený," řekl Bäckström deníku Aftonbladet.

Mistr světa z roku 2006 z Rigy, kde se stal v 18 letech a šesti měsících vůbec nejmladším švédským účastníkem v historii, se představí na mistrovství světa poprvé od roku 2008. "Těším se, že si po vyřazení v play off spravím chuť. Bude zábava přijet domů a hrát před našimi fanoušky. Máme skvělý tým, je skvělé, že mohlo přijet tolik posil z NHL," uvedl Bäckström, který je už šestnáctou akvizici z prestižní zámořské soutěži.

Švédové budou soupeřem českých hokejistů ve čtvrtfinále, pokud svěřenci Aloise Hadamczika nezaváhají v úterý v duelu s Německem a nepředstihne je na třetím místě ve skupině B Norsko.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz