130 let
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Lidové noviny

Michálek vedl kanonádu Ottawy a dal v NHL premiérový hattrick

Sport
  •   9:59
OTTAWA - Český útočník Milan Michálek ve čtvrtek zaznamenal svůj první hattrick v NHL a pomohl tak Ottawě k vítězství 7:1 nad Tampou Bay. Čtyřiadvacetiletý hokejista, jenž před začátkem sezony přišel do kanadského týmu ze San Jose, dal dvě branky v oslabení, třetí přidal v přesilovce a za svůj výkon byl vyhlášen první hvězdou zápasu.

"Vidět všechny ty lidi, jak ve stoje tleskají mému hattricku, byl úžasný pocit. Doufám, že ještě spoustu gólů nasázím," uvedl Michálek, který v zápase na soupeřovu branku vyslal celkem devět střel.

Kanonáda Senátorů

Michálek se v utkání gólově prosadil jen v nerovnoměrném počtu hráčů na ledě. První dvě branky zaznamenal po úvodní trefě Alexeje Kovaljova v oslabení a poslal Ottawu do vedení 3:0. Nejdříve český útočník prokázal důraz v brankovišti a dotlačil střelu Jarkka Ruutua, poté zase ukázal svou rychlost, když se dostal za obranu Tampy Bay a bekhendovým blafákem zavěsil.

"Létal po ledě. Byl schopen si najít volné místo a s trochu štěstí mohl gólů vstřelit více. Svou rychlostí je opravdu velmi nebezpečný," komentoval výkon českého hráče Daniel Alfredsson, autor tří asistencí. "Celkově jsme hráli dobře, ale je potřeba podotknout, že soupeře neměl vůbec svůj den," dodal kapitán Ottawy.

Hosté dosáhli čestného úspěchu až za stavu 0:5 a na jejich zásah reagoval gólem opět Michálek, který zužitkoval zadovku od Jasona Spezzy a střelou do poloodkryté branky zkompletoval premiérový hattrick v NHL. "Hrajeme spolu šest zápasů a naše spolupráce se neustále zlepšuje," pochvaloval si Michálek, který dal v minulém utkání svůj první gól v dresu Ottawy. Za Senators opět nenastoupil ze zdravotních důvodů obránce Filip Kuba.

Ani gólová produktivita českých hráčů ve službách Montrealu neodvrátila čtvrtou prohru týmu v řadě. Canadiens v prvním domácím utkání sezony podlehli Coloradu 2:3. Skóre utkání otevřel obránce Roman Hamrlík, jenže hosté ve druhé třetině i s přispěním branky Milana Hejduka otočili průběh zápasu. O vyrovnání se poté v závěrečné části postaral Tomáš Plekanec, Colorado ale opět kontrovalo trefou osmnáctiletého Ryana O'Reillyho.

Prohra Montrealu

Naprázdno vyzněla i snaha dalšího českého hokejisty Martina Erata.

Třebíčský rodák byl jediným střelcem Nashvillu, který na vlastním ledě nestačil na Chicago 1:3. Predators se trápí v koncovce, v posledních čtyřech utkáních zaznamenali pouze dva góly. Proti Chicagu vyprodukovali jen 13 střel a připsali si čtvrtou prohru v řadě. "Pokud chceme vyhrávat, musíme začít dávat branky. Potřebujeme se zmobilizovat, semknout a urvat nějaké vítězství venku," uvedl Erat, který v zápase docílil první letošní branky.

Hokejista Detroitu Nicklas Lidström je držitelem dalšího významného milníku. V zápase proti Los Angeles pomohl dvěma asistencemi k výhře Red Wings 5:2 a připsal si tisící bod v NHL za 229 gólů a 771 přihrávek.

1000 bod Lindströma

Zároveň se stal prvním v Evropě narozeným obráncem, který podobné mety dosáhl. "Je to skvělý pocit. Už se o tom několik zápasů mluvilo. Jsem také rád, že jsem si to mohl užít doma," uvedl devětatřicetiletý Lidström. Hranici tisíc bodů pokořilo v historii soutěže celkově 74 hráčů.

Vítězství Phoenixu 3:2 v prodloužení nad St. Louis potvrdil až videozáznam. Na počátku akce stála střela Zbyňka Michálka, která se po sérii odrazů dostala až za záda hostujícího brankáře Chrise Masona. Hosté se ale domnívali, že puk se tam dostal po zásahu ruky Eda Jovanovskiho, což ale záznam vyvrátil.

V posledním zápase čtvrtečního programu přehráli hokejisté Washingtonu na svém ledě San Jose 4:1. Po třízápasovém gólovém půstu se dvakrát trefil Alexandr Ovečkin.

Autor: ČTK