130 let

Nejlepší hráč turnaje a juniorský hokejista současnosti - Kanaďan John Tavares. | foto: ČTK

MS juniorů ovládl fenomenální Tavares

Sport
  •   8:57
OTTAWA - Hokejista, který v juniorské kanadské soutěži dokázala již v šestnácti překonat rekord legendárního Wayna Gretzkého - to je John Tavares. Ode dneška také nejlepší hráč prestižního MS hráčů do 20 let. A to je mu teprve osmnáct let. Rodí se nová legenda? To teprve ukáže čas, podle všeho je ale jednička letošního draftu již známa.

Hráč týmu juniorské OHL Oshawa Generals se však v pondělním finále při triumfu 5:1 proti Švédsku bodově neprosadil a přišel o vítězství v kanadském bodování, kde jej předstihl s 16 body za pět branek a 11 asistencí spoluhráč Cody Hodgson. Tavares byl společně s Nikitou Filatovem s osmi góly nejlepším střelcem.

Přesto nikdo nepochybuje, kdo je nejlepším hráčem této věkové kategorie. Vždyť pro Tavarese je to již druhé juniorské zlato, je to hráč, kvůli kterému se měnily regule pro vstup do draftu juniorských soutěží. A nechybělo mnoho a měnily by se kvůli němu i regule pro draft NHL. Tavares byl totiž jen o 3 dny mladší než povolovala pravidla, aby se mohl objevit již na loňském draftu.

Možná proto již není jeho letošní sezóna mezi juniory tak výrazná jako ty předešlé. Chybí mu motivace. Až na juniorské šampionátu všem pochybovačům opět ukázal - jsem nejlepší. Právě včas. Juniorské mistrovství světa je v zámoří po Stanley Cupu nejsledovanější hokejový turnaj. Sidney Crosby, Alex Ovečkin a Jevgenij Malkin tak dostanou od nové sezóny NHL dalšího velkého konkurenta. Soutěž se má podle všeho na co těšit.

Nejlepším gólmanem podle direktoriátu turnaje se stal Švéd Jacob Markström a na pozici obránce byl vyhlášen rovněž zástupce poraženého finalisty Erik Karlsson. Ten nechyběl ani v All Star týmu, kde se objevili spolu s Tavaresem další dva Kanaďané - v útoku Hodgson a v obraně P.K. Subban. Šestici doplnili v ofenzívě Filatov a v brance Slovák Jaroslav Janus.

Nejlepší hráči podle direktoriátu turnaje:
Brankář: Jacob Markström (Švédsko).
Obránce: Erik Karlsson (Švédsko)
Útočník: John Tavares (Kanada).

Nejužitečnější hráč: John Tavares (Kanada).

All Star tým: Jaroslav Janus (Slovensko) - Erik Karlsson (Švédsko), P.K. Subban - John Tavares, Cody Hodgson (všichni Kanada), Nikita Filatov (Rusko).

Autoři: Lidovky.cz