130 let
Ručinský s koučem Holaněm.

Ručinský s koučem Holaněm. | foto: ČTK

Rozhovor

Na kdyby se nehraje, pravil zklamaný sparťanský veterán Ručinský

Sport
  •   23:07
OSTRAVA - Je ještě předčasné hádat, na to je po konci sezony až příliš brzy. Ale klidně se může stát, že Martin Ručinský (39) odehrál svou poslední sezonu.

Chtěl si na sklonku kariéry ještě připsat nějaký úspěch. Jenže Spartě a s ní i jejímu útočníkovi včera skončila sezona. Pražané nezvládli rozhodující sedmý zápas čtvrtfinálové série a ve Vítkovicích prohráli 1:3. "Znovu se opakovalo to, co bylo v celé sérii pravidlem. Kdo dá první gól, vyhraje," smutnil naganský šampion Ručinský.

VÍTKOVICE PORAZILY SPARTU 3:1 V ROZHODUJÍCÍM DUELU, V SEMIFINÁLE JE ČEKÁ SLAVIA - VÍCE ZDE!

Vítkovického gólmana Jakuba Štěpánka jste překonali zase jen jednou, přestože jste si několikrát vynutili drtivý tlak. V čem byl problém?
Prostě jsme tlak nedokázali proměnit v gól. A to bylo v zápase rozhodující.

Štěpánek v sedmi zápasech inkasoval pouze dvanáct branek. Byl on tím důvodem, proč nejste v semifinále?
Určitě. Nemusíme si nic namlouvat, chytal výborně. Je to vynikající gólman. Ale v některých zápasech jsme mu usnadnili situaci, neměli jsme nikoho před brankou, kdo by mu stínil. Takže i když jsme na něj, jako dneska, poslali hodně střel, chytil je. Když to shrnu, byl asi tím rozhodujícím faktorem výhry Vítkovic.

Chyběl vám tedy větší důraz v  předbrankovém pásmu soupeře?
O důraz jsme se snažili, pořád jsme o tom mluvili. Jenže se to moc nedařilo. A i když jsme na něj tentokrát vyslali několik kvalitních střel, tak končíme.

Co podle vás tedy v sérii, kromě Štěpánkova výkonu, rozhodovalo?
Možná čtvrtý zápas. V sérii jsme vedli 2:1 a čekal nás druhý domácí zápas, který jsme bohužel prohráli. Tím jsme si pořádně zkomplikovali situaci. Kdybychom ho vyhráli... Ale to jsou všechno jen kdyby a na ta se v hokeji bohužel nehraje.

Vy jste si play off zahrál po čtyřech letech. Ani předtím jste ovšem v NHL nezaznamenal v téhle fázi sezony žádný povedený úspěch. Chtěl jste tu smůlu protrhnout?
Samozřejmě. Možná to byla má poslední šance, jak ještě něco vyhrát. Co bude v příští v sezoně, to je ve hvězdách.

Kdy se rozhodnete, zda budete v kariéře pokračovat?
Nechtějte po mě odpověď. Je pár minut po zápase a já mám v hlavě něco jiného.

Autor: Vojtěch Gibiš